Publicerad på 13 Jun - 16:43

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Gattuso tar över en klubb som mår allt annat än bra




I Ewertssons Europa skriver Jimmy Ewertsson varje vecka om internationell fotboll

I förra veckans blogg kikade vi närmare på Barcelonas ekonomiska situation och den kluriga transfersommaren som den katalanska klubben står inför. Lite söderut längs den spanska östkusten finner vi en klubb med ännu större bekymmer – där säsongen avslutades med massiva supporterprotester, läckta ljudinspelningar och tränare som anställs innan tränare sparkats. Det är inte mycket som står rätt till i Valencia CF, som går en oviss fotbollsframtid till mötes. 

När Gennaro Gattuso förra veckan presenterades som ny tränare för Valencia passade Sean Bai, en tidigare singaporiansk diplomat som agerat akademichef för Valencia innan han nyligen axlat rollen som tillförordnad generaldirektör i klubben, på att leverera ett tydligt budskap. 

- Från Valencia Club de Fútbol vill vi skapa en förändring och byta riktning, vara självkritiska så att fansen kan vara stolta över den här fotbollsklubben, sa han. 

Det finns en hel del att arbeta på där. Vi behöver inte backa bandet särskilt många veckor, till den avslutande La Liga-matchen hemma mot Celta Vigo, för att se exakt vad Valencia-supportrarna för tillfället tycker om sin klubb. 

Drygt 10 000 supportrar marscherade till arenan, klassiska Mestalla med dess branta läktare, inför matchen mellan två mittenlag utan någonting att spela för. Men i stället för att äntra arenan stannade supportrarna utanför på Avenida de Suecia för att protestera mot klubbens singaporianske ägare, där sångerna mot ägaren Peter Lim och presidenten Anil Murthy ekade över den vackra, apelsintäta staden på den spanska östkusten. Inuti Mestalla ekade läktarna tomma.

Det har gått nästan åtta år sedan Peter Lim köpte klubben och den singaporianske affärsmannen nästintill från första stund varit omåttligt impopulär i den klassiska klubben för sin ambitionslöshet, sitt frånvarande, ointresserade styre från Singapore och sin oförmåga att förstå vare sig supportrar eller klubben. På läktarna har det i åratal skallat ”Peter Lim – vete ya!” – Peter Lim – dra härifrån. Sedan 2019, när tränaren Marcelino och sportchefen Mateu Alemany tvingades bort efter att ha lett klubben till Copa del Rey-titeln – trots alla svårigheter – under klubbens hundraårsfirande, har det inte funnits mycket att glädjas för Los Ché.

En stor hög av problem i Valencia


Inför sommaren har dock irritationen och motviljan tagit ny fart. Lokaltidningen Superdeporte publicerade under maj månad en rad läckta röstinspelningar från en privat middag med några lokala affärsmän som presidenten Anil Murthy besökte i april. I ljudupptagningarna berör Murthy ett vitt spektrum ämnen. Han talade om Nou Mestalla, sågade lagkaptenen José Gayá och vice-kaptenen Carlos Soler (”Om du lämnar gratis i januari kommer jag döda dig i pressen”, ska han bland annat sagt till Soler), benämnde Liverpool och Newcastle som ”skitstäder” och att Valencia borde vara en mycket mer attraktiv stad för sponsorer och ska till och med ha kallat ägaren Lim för både ”senil” och ett ”problem”.

Initialt backade Valencia Murthy och anklagade Superdeporte för att driva en smutskastningskampanj mot presidenten och klubben – det här är trots allt klubben portat journalister som kritiserat Valencia och klubben som i över 400 dagar, fram till förra veckan, stängt klubbens sociala medie-konton från kommentarer för att undkomma fansens kritiska åsikter – innan man till slut vände och sparkade Murthy, som inte kommer saknas av supportrarna. 

Sean Bai tar alltså över som ny tillförordnad president och han har en hel del att sätta tänderna i. En ny president (den femte under Lims ledning) ska på plats, och troligtvis en ny sportchef (i så fall den sjätte under Lim) också. Bai har dock börjat med att försöka reparera banden till fansen – bland annat genom att återöppna klubbens sociala nätverk. 

- Vi tycker det är dags att komma fansen närmare, så vi har beslutat att återöppna våra sociala nätverk. Relationer behöver bygga på respekt. När vi fattar beslut så kommer vi ta våra supportrars lycka i beaktning, säger Bai. 

Om det blir ett nytt, öppnare Valencia CF återstår att se, men det är ändå tydligt att det alltjämt pågår ränkspel och smussel i maktens korridorer. José Bordalás utsågs till ny Valencia-tränare inför den förra säsongen och hade ett år kvar på kontraktet. Fotbollen under den forne Getafe-tränaren var föga förvånande inte särskilt inspirerande och under en långt ifrån imponerande förstasäsong tog han Valencia till en niondeplats i La Liga – samt en finalförlust på straffar mot Real Betis i Copa del Rey. Redan i slutet av maj började det dock viskas om att Valencia bestämt sig för att vandra en annan väg och att Gennaro Gattuso och hans agent Jorge Mendes rest till Singapore före att möta Lim. När beskedet om att Gattuso utsetts till ny tränare på klubbens egen radiostation hade Bordalás själv inte fått höra ett ord om att hans tid i klubben var över. 

- Det var lite oväntat, men sådan är fotbollen. När jag tillhörde klubben så kritiserade jag saker jag inte gillade, både offentligt och bakom stängda dörrar. Jag är inte Valencia-tränare längre, så vad jag säger nu spelar ingen roll, säger Bordalás. 

Gattuso, med Jorge Mendes som har starka Valencia-kopplingar som agent, blir nu den 15:e tränaren under Peter Lims styre - förvisso med Voro, klubblegendaren som ständigt rings in när det krisas, som klivit in som tillfällig tränare vid inte mindre än fem tillfällen, Managerprofilerna säger också någonting om att riktningen varit långt ifrån tydlig: Juan Antonio Pizzi, Nuno Espírito Santo, Gary Neville, Pako Ayasterán, Cesare Prandelli, Marcelino, Albert Celades, Javi Gracia, och José Bordalás. Gattuso kan knappast räkna med någon smekmånad på sitt nya tränaruppdrag och hans tidigare kontroversiella uttalanden har redan dragits fram i ljuset, där forne vice-presidenten Miguel Zorio bland annat kritiserat valet att anställa en tränare med ”xenofobiska, homofobiska och sexistiska” åsikter. I sin första presskonferens med klubben ville han tala om sina visioner för uppdraget och hur samtalen när han övertygade Lim i Singapore – men mest av allt tvingades han prata ekonomi och vilka nyckelspelare som kan behöva lämna i sommar. 

- Jag känner att jag hela tiden måste besvara samma fråga. Jag. Har. Inte. Pratat. Om. Det. Det är inte jag som ska prata om det. Jag vet inte vad problemen är. Ni frågar mig ”vilka skulder ha Valencia?”. Jag vet inte. När jag lämnar presskonferensen ska jag fråga Sean, sa han något irriterat.

Vill inte prata pengar


Frågorna är dock befogade. Valencias skulder uppgår till 400 miljoner euro, varav drygt hälften är bundna på kort sikt. Nou Mestalla, den nya toppmoderna arenan 2007 som skulle göra Valencia till ett av Europas främsta lag står fortfarande som ett tomt skelett som den gjort i 15 år sedan den ekonomiska krisen slog stenhårt mot Spanien och skickade ett ambitiöst Valencia i en helt annan riktning. För att ens klara årets budget behöver klubben få in drygt 40 miljoner euro via övergångar, vilket gör att det spekuleras friskt i vilka spelare som är på väg bort – varav flera fanbärare. Gonçalo Guedes, José Gayá och Carlos Soler är klubbens tre mest värdefulla tillgångar, och alla tre förekommer frekvent i ryktesspalterna. Soler, vars kontrakt går ut nästa år, har kopplats samman med Barcelona – som har liknande ekonomiska bekymmer, där Valencia också tvingas sälja av spelare för att kunna registrera nyförvärv – men i skrivande stund ser Atlético Madrid ut som en troligare destination för den Valencia-födde landslagsmittfältaren som egentligen inte vill bort från sin moderklubb. 

- Lim säger att vi inte kommer tvingas sälja. Jag har inte känslan att han kommer lura mig eller att vi behöver sälja spelare. Jag kommer att prata med Guedes, Soler och Gayá och jag hoppas att de stannar. Om de lämnar behöver vi spelare av samma mentalitet och inställning. Alla klubbar som förlorar sådana spelare skulle få det tufft, säger han. 

Gattuso hoppas förstås ha en så stark trupp som möjligt till förfogande, men han är också medveten om att det inte är han som fattar besluten. 

- Jag gillar inte att tala om mina pengar och jag ogillar ännu mer att prata om andras pengar. Andra kommer att sköta förhandlingar, tiden får utvisa, säger Gattuso. 

Gattuso är också medveten om vidden av uppdraget: att han tar över en klassisk klubb med många fans där hela supporterskaran hyser agg mot klubbens egna ägare, där ekonomin är bedrövlig och där en hel drös spelare troligtvis kommer lämna innan säsongen 2022/23 drar i gång – samtidigt som han inte lär ha en allt för fet pengapung att investera i ersättare. Italienaren är hur som helst beredd att axla utmaningen. 

- Jag vet vad som händer i klubben och jag vet om kritiken mot Li. Men om laget förlorar så är det ologiskt att kritisera honom, det är mig de måste kritisera. Jag vill bli bedöm för jobbet jag utför, inte för någonting annat, säger han. 

En sak är i alla fall säker – det kommer att fortsätta att storma i Valencia under sommaren. Gennaro Gattuso och Sean Bai har ett enormt jobb framför sig.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto