Publicerad på 15 Aug - 16:50

0
article-img Foto: Bildbyrån

Ewertsson: Mycket måste hända i Manchester United - illa kvickt



Foto: Bildbyrån

Erik ten Hag har fått en mardrömsstart på livet i England. Efter 0–4 mot Brentford är Manchester United sist i Premier League för första gången på 30 år. Den rekordkorta smekmånaden är över, när Ten Hag nu inser vidden av uppdraget han står inför på Old Trafford. Samtidigt skallar revolutionsropen från supporterhåll gentemot ägarfamiljen.

Säsongen är två matcher gammal, men Old Trafford har redan gått in i stabsläge och kris efter en katastrofal inledning. Förlusten hemma mot Brighton följdes upp av en ren förnedring mot Brentford, som gjorde fyra mål på 25 minuter och trots den upplyftande försäsongen, där Erik ten Hags intåg och spelmässiga förändringar medförde optimistiska vindar, kan vi utan vidare konstatera att holländarens smekmånad nu officiellt är över. 

 – Jag bytte ut tre, men jag hade lika gärna kunnat byta ut allihop, sa Ten Hag om sitt trippelbyte i halvtid, som inte gav önskad effekt.

Det är svårt att vinna fotbollsmatcher när man bjuder motståndarna på mål efter mål. David de Gea ger bort både 1–0 och 2–0, och det finns stora frågetecken att sätta efter försvarsspelet på de två ytterligare målen. United hade uppemot 70 procent bollinnehav, och noterades för liknande siffror som Brentford i avslutsstatistiken, men avsaknaden av självförtroende blev uppenbart så fort De Gea tappade in Josh Da Silvas första mål, följt av en hel drös misstag som inte ska få ske på den nivån. 

 – We want to play proactive, attacking football where it's possible. We want to play good, but if we don't play good we still have to win, sa Ten Hag under försäsongen.

Om det inte går att spela bra fotboll så måste vi åtminstone vinna. Då går det inte att agera så naivt som United gjorde. 

– Jag vill inte bygga bakifrån när det inte är möjligt. Sättet vi spelade på var naivt. Vi måste vara mer direkta. Vi bjöd in dem att pressa högt, vilket lämnade ytor högre upp i planen, men vi utnyttjade det inte. Vi kommer lära oss, vi måste lära oss, det är inte tillräckligt bra och når inte upp till nivån och hur iv vill agera, sa Ten Hag efteråt. 

Holländaren visade sitt missnöje genom att ställa in United-spelarnas lediga söndag och, enligt rapporterna, visade spelarna exakt hur oacceptabel insatsen var genom ett tufft träningspass.


Säsongen har börjat katastrofalt, och det går inte annat än att kort och gott förkunna är Manchester United inte är redo. Erik ten Hags intåg innebar en möjlighet till en nystart och att bygga något nytt efter alla år av misslyckanden. Ten Hag är en annan tränarprofil än övriga som rekryterats i post-Sir-Alex-Ferguson-eran i att han är en ansedd tränare med sina förmodade bästa dagar framför sig, snarare än exempelvis Louis van Gaal, José Mourinho eller Ole Gunnar Solskjaer. En tränare som framgångsrikt lyckats bygga flera upplagor av titelvinnande Ajax-lag som kunnat spela en proaktiv, vägvinnande fotboll. 

Det var dock uppenbart för alla – inte minst efter Ralf Rangnicks alla öppenhjärtiga intervjuer under hans vår i klubben – att det var en hel del förändringar som behövde ske om Uniteds lycka skulle vända, där framför allt spelartruppen behövde genomgå en storskalig transformation. Ten Hag är van att arbeta i en välfungerande, tydlig organisation där ett långsiktigt tänk grundmurat i fundamentet. Uniteds sportsliga ledning är… någonting annat.

Manchester Uniteds nya klubbledning, med nye VD:n Richard Arnold och nytillträdde fotbollsdirektör John Murtough, har misslyckats med att greppa möjligheten att ge Ten Hag en god start. Transfersommaren har i vanlig ordning varit något av en soppa, där man misslyckats med att sälja vidare oönskade spelare, där Cristiano Ronaldo-såpan tillåtits fortgå alldeles för länge, och där man inte lyckats peka ut och införskaffa spelarna som är nödvändiga för att genomföra den nödvändiga transformationen. Frenkie de Jong är inte närmare Old Trafford än han var i maj – och varför skulle han välja att komma efter den här starten, trots Barcelonas omänskliga behandling av honom? - och transfermarknaden i övrigt har gått i stå sedan Lisandro Martínez, Tyrell Malacia och Christian Eriksen presenterades. Med tanke på att United dessutom tappat Dean Henderson, Paul Pogba, Nemanja Matic, Edinson Cavani och Juan Mata efter fjolårssäsongen är Uniteds trupp svagare än tidigare, vilket inte minst syns i att Ten Hag tvingas spela Christian Eriksen både som falsk nia och i nummer sex-rollen – som i flera år utpekats som Uniteds stora akilleshäl, utan att åtgärdas. Manchester Uniteds trupp just nu är en dyrt hopskramlad röra med kvarvarande fossiler från forna tränare, byggt utan enhetligt eller långsiktigt tänk där enskilda spelare värvats för att passa in i vitt skilda spelsätt. Det är inte undra på att det kommer ta tid för Ten Hag att få igenom sina idéer fullt ut. 

Transferfönstret är förvisso öppet några veckor till, men det finns all anledning att tvivla på klubbledningens förmåga att rätta till problemområdena. Att United gått in i panikläge kan vi nog uttyda utifrån explosionen i tidningsrubriker gällande spelare som ryktas in. När namn som Marko Arnautovic, Adrien Rabiot eller Mauro Icardi, med flera, kastas ut är det inte troligt att United går mot ett mer enhetligt omklädningsrum. 

Mycket behöver hända. Illa kvickt. Annars är Ten Hag i rejält trubbel, utelämnad av en klubblednings om återigen misslyckats med att backa sin manager och lämnat honom exponerad. 

Samtidigt som misslyckandena på planen pågår dessutom massiva supporterprotester mot ägarfamiljen Glazers. Det är inte en direkt reaktion på klubbens nuvarande mående, protesterna mot Glazers har pågått ända sedan amerikanernas intåg i klubben 2005, när Glazers belånade klubben vid övertagandet. Glazers har tagit ut enorma summor pengar från klubben genom årliga utdelningar, samtidigt som det inte investerats i arena och träningsanläggning. Pengar till övergångar har dock alltid funnits, men det är skrämmande läsning att se hur mycket pengar United planlöst kastat ifrån sig på spelare efter spelare utan att lyckas bryta den nedåtgående spiralen av mediokritet som i många år omgärdat klubben. Pengar har kastats ut – men för besökare till Old Trafford eller Carrington är det svårt att uppfatta var de pengarna egentligen finns nu, jämfört med mer välfungerande och långsiktigt arbetande konkurrerande klubbar som Manchester City eller Liverpool. 

Glazer Out-protesterna dånar vidare med tilltagande styrka, till helgen är Empty Old Trafford-kampanjen tilltänkt att äga rum och samtidigt rapporteras det om planerna på ett fientligt bud från ett konsortium lett av tidigare United-direktören Michael Knighton för att tvinga bort Glazers från klubben. Högst troligt dömt att misslyckas. 

Katastrofal inledning, supporterprotester och stiltje på transfersidan. Och vilka väntar i nästa ligamatch, för att strö ytterligare salt i United-såren? Ärkerivalen Liverpool, förstås. 

Mycket måste hända i Manchester United. Illa kvickt.


Tuchel vs Conte i underhållande derby 

Det var en hejdundrande fotbollsmatch – där Tottenham lyckades få med sig en sällsynt poäng från Stamford Bridge, trots att Chelsea gjorde en strålande fotbollsmatch och var det bättre laget – men den riktiga underhållningen utspelades på sidlinjen mellan Thomas Tuchel och Antonio Conte. Duon var i luven på varandra flera gånger under matchen och fick säras på när Conte firat för vilt efter Tottenhams 1–1-mål, och efter matchen rök de på nytt ihop i ett ”handshake war”. 

Efteråt gav Tuchel en underbart syrlig intervju, samtidigt som Conte passade på att driva med situationen på sociala medier. Underhållande! 

Penaltygate i Paris

Mycket har skrivits om utmaningen att hantera tre superstjärnor i Kylian Mbappé, Lionel Messi och Neymar. Helgens ”penaltygate” bjöd på en ny vända. PSG tilldömdes straff och Neymar gjorde sig redo för att ta den när Mbappé – som dessutom redan missat en straff, och som på vägen mot Neymar dessutom lyckades knuffa till Messi, som blängde långt efter fransmannen – försökte ta bollen från brassen, som dock vägrade och satte straffen i mål. Efteråt har Neymar även gillat flera inlägg på sociala medier som kritiserat Mbappés agerande. 

Nye tränaren Christophe Galtier har nog händerna fulla att hantera dessa egon och superstjärnor. Utöver penaltygate har även ett klipp blivit viralt där Mbappé inte får bollen från Vitinha i en PSG-omställning, och helt slutar springa och i stället uppgivet lunkar och viftar på armarna. 

Real comeback-kungar – Barcelona mållöst i premiären

Carlo Ancelottis Real Madrid fortsätter på vårens inslagna väg med att hämta upp underlägen. Los Blancos hamnade i underläge i premiären mot Almería, men lyckades vända och vinna med 2-1 utan att imponera överdrivet. Barcelona startade med nyförvärven Robet Lewandowski, Raphinha och Andreas Christensen, men lyckades bara få 0-0

Av: Jimmy Ewertsson

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto
X