Publicerad på 18 Mar - 13:32

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Xavi fått förpestat Barcelona likna Guardiolas dagar



Foto: Bildbyrån


Med landslagsuppehåll och avgörande VM-playoff alldeles runt hörnet passar klubbfotbollen på att rusa in i uppehållet med ett El Clásico mellan Real Madrid och FC Barcelona. Vi spanar inför rivalmötet och tittar på annat att hålla utkik på inför helgen. 

Det är väl aldrig riktigt lugnt i FC Barcelona anno 2022, men rent fotbollsmässigt mår Barça ändå betydligt bättre än på mycket länge. Sedan klubblegendaren Xavi hämtades in från Qatar och Al-Sadd för att ersätta sparkade Ronald Koeman har lyckan vänt för Barcelona, som stadigt förbättrats både gällande resultat och prestation. 

När Xavi tog över Barcelona låg klubben nia i La Liga och stämningen i och runt Koemans lag kändes smått förpestad. Personligen tyckte jag det var lite märklig tajming att vända sig till en tränarnovis och klubblegendar för att reda ut den stökiga situationen – precis som jag tyckte när Chelsea valde Frank Lampard, som sedermera floppade och sparkades – men Xavi har än så länge gett mig fel och överträffat alla förväntningar. 

Barcelona kliver in i söndagskvällens El Clásico med tolv raka utan förlust och sex segrar på de ju senaste i ligan. I torsdags säkrade man Europa League-kvartsfinal efter seger mot Galatasaray. Om La Liga-tabellen hade räknats från när Xavi tog över i början av november hade Barça varit tvåa, och om den gällt enbart över 2022 så hade Barcelona till och med varit i topp. Så fungerar som bekant dock inte tabeller och Barcelona har helgen klättrat till en tredjeplats, med ständigt krympande avstånd till tvåan Sevilla men där överlägsna Real Madrid mer eller mindre redan säkrat La Liga-titeln med hela 15 poäng ner till sina katalanska rivaler. 

Xavi räknar förstås inte med någon titelutmaning, även om han är nöjd med framstegen på sistone. 

– Att vinna La Liga kommer bli väldigt tufft, även om vi skulle besegra Real Madrid. Real gör helt enkelt inga misstag. De har bara förlorat två matcher och nu behöver de i så fall tappa poäng ytterligare fyra gånger, så vi kan inte vara för optimistiska. Men känslan i klubben är väldigt bra. Alla trivs med tillvaron och det kan vara sällsynt i den moderna fotbollen, säger han. 

Stämningen runt klubben sedan Xavis intåg är verkligen som förbytt. Tack vare VD:n Mateu Alemanys transfertrollkonster – bland annat i form av Samuel Umtitis något cyniska kontraktsförlängning – har Barça lyckats förstärka truppen med spelare som Dani Alves, Pierre-Emerick Aubameyang, Ferran Torres och Adama Traoré. Alla har de gjort avtryck nästintill omedelbart. 

Ferran Torres har börjat hitta nätet och Traoré har återfunnit de där assistskorna som han slarvade bort någonstans i Black Country under Wolves-dagarna. Xavi har kallat Aubameyang för ”en gåva från skyarna” och Dani Alves fortsätter trots sina gedigna 39 år att spela fotboll på hög nivå, om än i en annorlunda roll från när han under Pep Guardiolas dagar var planetens främsta högerback. Då var han en offensiv virvelvind som överlappade längs högerkanten, men Xavi har funnit en roll som en mer inverterad ytterback positionerad i inre korridor, vilket gett bland annat Ousmané Dembélé mandat att hålla ett bredare utgångsläge. Även Dembélé kan nästan ses som ett nyförvärv. Den bångstyrige fransmannen sågs som förlorad när han nobbade ett nytt kontrakt – som han fortfarande inte kritat på – men Xavi har tagit Dembélés parti inför klubbledningen och blivit belönad med flera fina prestationer. 

Många rapporter har kommit om arbetet Xavi lagt ner på träningsplanen, och inte bara för att återimplementera den Juego de Posición han själv stöptes i som spelare, utan också för att förbättra sammanhållningen och tävlingsviljan i gruppen, bland annat med form av mängder av små teambuilding-övningar och olika tävlingar som naturliga inslag i den dagliga träningen. Resultatet har varit en stil i bjärt kontrast med eländet under Koeman, och som minner betydligt mer om Guardiolas dagar i klubben. 

– Han levde för den här spelstilen som spelare och han implementerar den nu som tränare. Det har inte varit enkelt och vi har gjort mycket arbete på träningsplanen och genom videoanalys men steg för steg börjar vi skörda frukterna, säger lagkaptenen Sergio Busquets. 

Spelmässigt har Xavi ingjutit optimism i det katalanska lägret och fått både spelare som supportrar att våga känna tillförsikt inför framtiden. Utanför planen fortsätter det dock att vara oroligt. La Liga presenterade i måndags en rapport över klubbarnas beräknade spenderartak efter att januarifönstret slagit igen – där en siffra särskilt stack ut. Barcelona var enda lag att noteras för minussiffror i Spaniens två högsta divisioner med ett spenderartak på minus 1,5 miljarder kronor. För jämförelsens skull är Real Madrids spenderartak något högre på 7,75 miljarder. 

Misskötseln under Josep María Bartomeus presidentskap och effekterna av coronapandemin kommer att kännas under lång tid framöver och klubbens skuldberg är alltjämt enormt. La Ligas spenderartak innebär även att Barcelonas manöverutrymme på transfermarknaden kraftigt begränsas då de tvingas förhålla sig till ligans 1:4-regel. Det innebär att Barcleona endast får spendera 25% av alla pengar som sparas. Alltså; om Barcelona ”sparar” 100 miljoner kommer de kunna spendera 25 miljoner. 

Nuvarande presidenten Joan Laporta har tidigare talat om att Barcelona är ”tillbaka” och att klubben är med och utmanar om Erling Haalands signatur, men Laporta backade en aning i sina offensiva uttalanden i veckan när han slog fast att Barcelona inte kommer göra några affärer som ”äventyrar klubben”. Dagen efter La Ligas besked presenterade även Barcelona en ny storsponsor i form av musikjätten Spotify – som bland annat köper namnrättigheterna till Camp Nou, som framgent kommer gå under det välklingande namnet ”Spotify Camp Nou”. 

Nog om pengar, mer om fotboll. Även om titeltåget gått för Barcelona så kommer söndagens El Clásico på Santiago Bernabéu ge en minst sagt intressant signal om hur långt Xavis process nått under de få månader han varit i klubben. Real Madrid har varit överlägsna sina rivaler i alla avseenden under säsongen och har dessutom vunnit de fem senaste mötena med rivalen. Senast lagen möttes var i Supercopa de España (som förstås spelades i Saudiarabiens huvudstad Riyadh, på grund av fotboll, pengar, själ osv…) där Real Madrid vann med 3–2 efter ett förlängningsavgörande från Fede Valverde i Xavis första El Clásico som tränare. 

Söndagens möte på Santiago Bernabéu kommer knappast ses som något av 2000-talets mest betydelsefulla möten mellan de två storklubbarna, men ett El Clásico är ändå ett El Clásico – hur klyschigt det än låter. Real är förstås favorit, men jag är i alla fall väldigt intresserad av att få ett kvitto på hur långt Xavi kommit med sitt arbete. 

– Jag tror El Clásico kommer vid ett bra tillfälle för vår del. Men jag har sett och upplevt allt inom fotbollen och vet att söndagen kommer bjuda på ännu en historia, säger Xavi. 

Magath – böter och covid-19 

Man kan inte annat än småfnissa när det första som kommer ur Hertha Berlin-lägret sedan Felix Magath sensationellt avbrutit pensionen för att rädda huvudstadsklubben är att demontränaren och disciplinären kraftigt höjt böterna för att komma sent. 
Någon debut i helgen blir det dock inte i helgen, då Magath drabbats av covid-19 och missar Hoffenheim-matchen. Hertha Berlin har inte vunnit en enda match under 2022. 

Derby della Capitale 

Rom-derby! En poäng skiljer lagen åt, till Lazios fördel, inför helgens Derby della Capitale, och med Europaplatser i potten kommer derbyt så klart bli av yttersta vikt. Roma fortsätter att vara upp och ned under José Mourinho, men kommer ändå in i derbyt med åtta raka ligamatcher utan förlust. 

Bjuds vi på några cupskrällar i England? 

Det är förstås en massiv insats att ta sig an ett framstormande Liverpool just nu, men The Reds får se upp med klassikerklubben Nottingham Forest som redan slagit ut både Arsenal och Leicester ur FA- cupen och som gjort oerhörda framsteg under Steve Coopers ledning.

Middlesbrough brottas med Forest i kampen om playoff-platserna i The Championship, men i helgen fokuserar Boro på att välta jättar. Boro vann den moraliska kampen i publikduellen inför, när Chelseas klubbledning PR-sköt sig själva i foten, och Chelseas krav att spela inför tomma läktare på Riverside Stadium avslogs – vilket förstås är helt korrekt. Kanske kan Chris Wilders gäng skrälla även på fotbollsplanen? 

Inter med lurig match mot Fiorentina

Inter har tappat kommandot lite grann i Serie A:s titelstrid med bara en seger på de sex senaste. I Nerazzurri har dock blott fyra poäng upp till ledande Milan, med en match till godo, så den här titelstriden lär svänga både en och två och tre gånger under våren – men Inter visar just nu inte upp någon scudettoform och behöver börja rada upp trepoängare snart. I helgen väntar dock en lurig match mot Fiorentina, som lite i skymundan gör ett väldigt bra jobb under Italianos ledning och med tre poäng – och en match färre spelad – upp till femteplacerade Lazio är Fiorentina en outsider till Europaplatserna. 

Får Chelsea nya ägare? 

Det går undan runt Chelsea. Under fredagen går deadlinen för bud på att köpa Champions League- mästarna – och kanske får vi snart en indikation om vem eller vilka som ser ut att köpa klubben från Roman Abramovitj. 

De Klassieker i Eredivisie

Ajax måste hämta sig snabbt från veckans Champions League-uttåg och Erik ten Hag och hans spelare får fokusera på att försöka säkra ligatiteln. Ajax har två poäng till godo till PSV och står i helgen inför ett klurigt möte i De Klassieker mot Feyenoord.


Läs tidigare inlägg i Ewertssons Europa

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto