Publicerad på 26 Okt - 15:13

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Säsongens överraskning imponerar


Frank Haise var fast besluten att hålla fötterna stadigt förankrade mot marken och inte låta sig ryckas med när trepoängarna fortsatte att ramla in. ”Oroa er inte, vi kommer börja förlora”, sa Lens-tränaren Franck Haise efter den succéartade säsongsstarten. Nästan två månader senare visar dock Lens inga tecken på att slå av på takten och efter helgens seger mot Olympique Marseille är Lens nu tvåa bakom PSG i Ligue 1.

Om vi kastar en blick på Ligue 1-tabellen är det föga överraskande Paris Saint-Germain vi återfinner i topp. Men efter Qatar-projektet, som spelar i en helt annan division med helt andra förutsättningar än övriga Ligue 1, är tabellen desto mer överraskande. Det är nämligen inte lag som Lyon, Marseille, Lille eller Monaco som direkt skuggar PSG – utan Lens, Lorient och Rennes som sticker emellan.

- Vi är väldigt nöjda med vad vi håller på att få på plats. Det är en konstruktion som spridits ut över flera år. Det har tillåtit oss att förbättra vår infrastruktur och vårt rekryterings- och kommunikationsteam. Vi försöker utveckla klubben inom alla områden utan att sätta några begränsningar. Men oroa er inte, vi kommer börja förlora. Jag vet inte när det kommer ske, men det kommer att hända. Då kommer ni kanske släppa blicken från oss. Vi försöker bara vara så konsekventa som möjligt och fortsätta prestera bra. Rädslan för att förlora kommer inte hjälpa oss, vi vill bara fortsätta spela enligt våra principer och ha så roligt som möjligt.

Orden tillhör tränaren Franck Haise och uttrycktes i början av september, när Lens inlett säsongen succéartat. Alla räknade med att fallet skulle komma – uppenbarligen även Haise – men än så länge har Lens bara fortsatt att rada upp segrar och resultat, samtidigt som man varit sin stil och strategi trogen. Efter helgens 1-0-seger mot Igor Tudors hyllade Olympique Marseille är Lens nu tvåa i Ligue 1, på samma poäng som andra skrällgänget Lorient, och med bara en förlust efter tolv matcher.

När Franck Haise - den forne mittfältaren som avslutade sin spelarkarriär i Angers - tog över tränarrollen i Lens låg klubben i Ligue 2 och precis sparkat Philippe Montanier. Tanken var att Haise skulle vara an caretaker-lösning i väntan på något mer permanent, men när säsongen väl var över – den förkortades till följd av utbrottet av coronapandemin – hade Haise lett Lens till uppflyttning och säkrat sin position på tränarbänken.

Genom en välsmord, underhållande och anfallsinriktad stil som generellt utgått från en 3-5-2- eller 3-4-3-formation och en förmåga att identifiera och lägga vantarna på utvecklingsbar talang tog Lens Ligue 1 med storm och nykomlingen säkrade dubbla sjundeplaceringar. Såväl Haise som lagets stil hyllades.

- Det är en fotboll som verkligen tilltalar mig. Den är smittsam, hyllade forne storspelaren Thierry Henry.

Inför säsongen tappade Lens mittfältsbjässen Cheick Doucouré till Crystal Palace, talangfulle Christopher Wooh gick till Rennes och Jonathan Clauss lämnade för Marseille och ersattes av ett antal billigare lösningar, samtidigt har klubben under hösten genomgått en sportslig omstrukturering i klubben. Sportchefen Florent Ghisolfi lämnade för Nice och i stället för att byta ut en part mot en annan valde Lens att skaka om i rollerna. Haise befordrades till en roll som ”general manager”, samtidigt som hans kontrakt förlängdes med ytterligare två år till 2027, och Ghisolfis forne högra hand i klubbens transferbestyr, Grégory Thil, fick axla rollen som teknisk direktör.

”Franck Haise är en nyckelfigur i klubbens pånyttfödelse och nu har han fått axla ännu större ansvar i klubben. Det här är en roll som är vida sprid på andra sidan engelska kanalen och kommer bringa mer klarhet till Lens-projektet och kommer stärka oss i samtliga komponenter”, skrev klubben i ett uttalande tidigare i oktober.

I en jämn Ligue 1, åtminstone bakom PSG, är det en lång väg kvar för att genuint utropa Lens som Europautmanare, särskilt med tanke på att lagen runtomkring åtnjuter betydligt större resurser, men det är ändå tydligt att Lens bibehåller fötterna fast förankrade i marken och bygger för framtiden enligt den utstakade vägen.

I takt med Lens framgångar börjar i vanlig ordning större hajar att cirkulera. Doucouré och Clauss försvann i somras och i januari lär klubben gå en ny kamp för att behålla sina nyckelspelare och särskilt mittfältsgeneralen Séko Fofana.

Det sågs som något av en kupp när Lens lyckades locka över Fofana, som spenderade ungdomsåren i Manchester Citys akademi, från Udinese, men i den lilla industristaden i norra Frankrike har Fofana verkligen funnit sig själv. Den målfarlige ivorianen, som med sin dynamiska, kraftfulla spelstil alltid är ett hot när han viker in från vänster och avlossar sitt fruktade distansskott, gjorde tio mål under fjolårssäsongen – när han bildade mittfältsduo med Doucouré, som till denna säsong med framgång ersatts av Clérmonts Salis Abdul Samed – och den här säsongen har han redan hunnit noteras för fyra mål och två assist. Fofana har även återvänt till landslagsfotbollen efter tre års ”paus”, för att fokusera på sin klubblagskarriär, där han bildar en fysisk och kvalitetsfylld anfallstrio tillsammans med Franck Kessiè och Ibrahim Sangaré, och gjorde två mål i septembers landslagssamling. Newcastle försökte värva honom i januari i fjol och i somras kopplades han samman med lag som Arsenal, PSG och Marseille, men det är lika tydligt som ovanligt hur väl Fofana trivs i Lens, där lagkaptenen verkligen känner fansens kärlek, och det kommer nog inte bli lätt att locka bort Fofana från Sang et Or.

Än så länge tar både Séko Fofana och RC Lens dag för dag och fortsätter på den inslagna vägen. Det tycks vara ett framgångsrecept.

Helgens rubriker


Gerrard-effekt i Aston Villa

Steven Gerrard sparkades från Aston Villa efter storförlusten mot Fulham, 0-3, i torsdags och effekten lät inte vänta på sig. Managerlösa Villa körde över Brentford med hela 4-0 efter en furiös start på matchen, där Villa ledde med 3-0 efter bara 14 minuter, bland annat efter en dubbelsalva från Danny Ings.

En välbehövlig seger. Samtidigt pågår jakten på Gerrards ersättare där Sportings Rubén Amorim pekas ut som huvudfavorit. Amorim, som gjort stor succé hos de grönvita från Lissabon, ser dock ut att bli en dyr affär att lösa från kontraktet.

Napoli fortsätter att vinna

Det satt långt inne, men till slut gick Napoli segrande ur Derby del Sole på Stadio Olimpico, när Roma besegrades på bortaplan efter att Victor Osimhen gjort matchens enda mål i den 80:e matchminuten när Osimhen urstarkt lyckades sprinta ifrån och hålla bort Chris Smalling innan han dundrade bollen i nät i den bortre burgaveln. Segern var Napolis elfte raka i alla turneringar och Partenopei har nu tre poäng ner till nya tvåan AC Milan, efter att tidigare andraplacerade Atalanta åkt på säsongens första förlust hemma mot Lazio.

Newcastle är på allvar

Miguel Almirón sköt med säsongens sjätte balja sitt Newcastle till en blytung trepoängare på Tottenham Hotspurs Stadium. Newcastle är nu uppe på fjärde plats i tabellen och även om man kan – och bör – ha åsikter om klubbens ägarsituation så går det inte att blunda för att Eddie Howe gör ett strålande jobb. Howe har format Newcastles till en försvarsstark och svårforcerad enhet, med gott om individuell och offensiv kvalitet, trots att skador gäckat. Sven Botman och Bruno Guimarães sticker, precis som Almirón, ut och om Newcastle fortsätter på inslagen väg så kommer The Magpies vara med hela vägen och utmana om Europaplatserna.

Noterbart övrigt i Premier Leagues toppstrid var flertalet poängtapp. Förutom Tottenhams förlust så föll Liverpool blytungt borta mot jumbon Nottingham Forest, vilket visar att Jürgen Klopps bekymmer knappast är över. Chelsea och Manchester United delade på poängen på Stamford Bridge och Arsenal tappade två värdefulla pinnar mot Southampton. Enda Big Six-laget som vann var Manchester City, som via sin 3-1-seger mot Brighton nu är två poäng bakom serieledande Arsenal.

Segrar för både Real och Barcelona

Fede Valverde fortsatte sin imponerande säsongsinledning med ännu ett mål från distans som betydde 3-1 och avgjorde mötet med Sevilla. Den mångsidige uruguayanen fortsätter att gå från klarhet till klarhet och har växt ut till en absolut bjässe i Carlo Ancelottis lag.

Även Barcelona inkasserade tre nya poäng via en 4-0-seger mot Athletic Club, där fyra olika spelare fick känna på nätrasslet.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto