Publicerad på 20 Okt - 17:25

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Real Madrid satte punkt för veckan!




Real Madrid satte punkt för en bedrövlig Barcelona-vecka med en 3–1-seger i El Clásico, efter onsdagens tunga poängtapp mot Inter i Champions League.

– Vi måste tävla bättre. Vi mötte ett mer moget lag som visste hur och när de skulle maximera sina styrkor och minimera sina misstag, det är därför de vunnit med det här laget i år efter år. De vet vad de ska göra i alla lägen. De är ett mer moget lag än vi är för tillfället, säger Xavi.


Barcelona inledde säsongen bra efter sommarens extravaganta värvningsräd, men de senaste veckorna har pressen ökat på Xavi i takt med att Champions League-läget och möjligheterna till avancemang blivit allt mer komplicerat.

Helgens El Clásico gjorde ingenting för att minska den pressen.

Real Madrid tog ledningen med 2–0 i första halvlek efter mål av Karim Benzema och Fede Valverde. Inhopparen Ferran Torres reducerade i den 83:e minuten, men känslan var att Real Madrid hade god kontroll på händelserna och Rodrygo kunde till slut avgöra matchen på en straff han själv fixat.

– Vi förtjänade inte att förlora. I första halvleken spelade vi inte dåligt, men i andra dominerade de oss. Vi gjorde förändringar som gjorde oss mer aggressiva. Nu måste vi förändra vår mentalitet och dynamik för att vara konkurrenskraftig i de här matcherna, sa Xavi till AS efteråt.

Barcelona har inte haft några enkla år bakom sig, och klubbens ekonomiska bekymmer har varit väldokumenterade. Efter sommarens förehavanden – med alla ”palancas”, ekonomiska reglage där klubben sålde delar av framtida intäkter för att få ekonomiskt manöverutrymme på transfermarknaden – är det också fullt logiskt att värvningar av spelare som Robert Lewandowski, Raphinha och Jules Koundé tvunget ackompanjeras av en press på att nå framgångar mer eller mindre omedelbart. För Barcelonas del innebär det att utmana Real Madrid om La Liga-titeln och, som minimum, ta sig vidare i Champions League.

Den gångna veckan har försvårat den målsättningen.

Onsdagens galna 3–3-match mot Inter gör att Barcelona med största sannolikhet, så länge Inter besegrar Viktoria Plzen, får sikta in sig på en vår i Europa League, snarare än Champions League. Även om Barcelona klev in i söndagens El Clásico som serieledare, med samma poäng som Los Blancos och med flest gjorda mål och minst insläppta, så visade seriefinalen att Barcelona alltjämt har en bit kvar till Carlo Ancelottis lag.

Xavi firade i El Clásico 50 matcher som Barcelona-tränare. De positiva tongångarna som rått sedan han tog över efter sparkade Ronald Koeman för ett knappt år sedan, den 6 november 2021, och direkt såg till att Barcelona både spel- och resultatmässigt förbättrades har de senaste veckorna börjat ifrågasättas något mer. Förlusten mot Real Madrid var hans elfte som Barcelona-manager, och faktum är att hans segerprocent på 56 procent under de inledande 50 matcherna är den sämsta sedan Lorenzo Serra Ferrer 2003, när Joan Laporta först tog över som president.

Efter slutsignalen på Santiago Bernabéu krävde president Laporta svar – dock inte från Xavi denna gång. Laporta rapporteras ha konfronterat domarna i deras omklädningsrum och utkrävt svar över vissa situationer. Så här långt har Laporta gett full backning till forne storspelaren Xavi, men om framgångarna inte kommer lär det nog heller inte dröja innan Laportas tålamod prövas. Efter poängtappet mot Inter i veckan vittnade Laportas uttalanden om att Barcelona kommer fortsätta satsa, och att det kan komma in ännu fler värvningar i januari vilket i så fall skulle innebära aktiverandet av än fler palancas – och en än större press på den ansvariga tränaren.

Xavis uppgift är långt ifrån enkelt, trots alla sommarens förstärkningar, att på så kort tid göra Barcelona slagkraftigt på den allra yttersta nivån, både inhemskt och i Europa.

Det har varit en tuff vecka, men Barcelona måste se till att resa sig snabbt.

– Jag är den som bär störst ansvar här. Jag är kapten för den här skutan, säger Xavi och fortsätter:

– När resultaten inte är bra så är allt en oro. Vi kommer vara självkritiska internt och inom ledarstaben. Vi kommer förbättras och vi kommer göra saker och ting bättre.

Helgens rubriker


Blytung Liverpool-seger

– Det här är Anfield, repeterade Pep Guardiola gång på gång. Många hade förväntat sig att Manchester City skulle ta en blytung seger borta mot ett skadedrabbat Liverpool, men det blev ett jämnare toppmöte än förväntat där Liverpool till slut kunde kontra in matchens enda mål genom Mohamed Salah, efter Alissons påpassliga utspark och João Cancelos ödesdigra misstag.

Tre minst sagt nödvändiga poäng för Liverpool, som inlett ligaspelet svagt, och kanske kan det bli en vändning i Liverpools säsong.

Union kvar i topp

Union Berlin fortsätter att överraska allt och alla och bibehåller sin Bundesligaledning. I helgen stod Union för en imponerande solid och kontrollerad insats när man besegrade Borussia Dortmund hemma med 2-0. Union leder Bundesliga fyra poäng före Bayern München, som i helgen tog en tung 5-0-seger mot Freiburg.

PSG-seger i Le Classique – och Mbappé förnekar ryktena

Paris Saint-Germain besegrade Olympique Marseille med 1-0 i Le Classique, efter att Neymar gjort matchens enda mål för att avgöra rivalmötet. Efter matchen fick Kylian Mbappé besvara rapporterna om att han är olycklig i PSG och söker lämna klubben, efter brutna löften.

– Jag har inte bett om att få lämna PSG i januari. Jag är inte ursinnig på klubben, det är inte sant. Jag är lika chockad av nyheterna som alla andra. Folk tror att jag är inblandad, men det är jag inte. Jag tog en tupplur och mitt entourage var på min lillebrors match när vi hörde nyheterna. Jag vill bara poängtera att ryktena är helt falska. Jag är väldigt lycklig här, sa Mbappé till RMC.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto