Publicerad på 11 Okt - 12:15

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Napoli dundrar fram!


Ny seger, klubbrekord med åtta raka segrar och serieledning i Serie A. Napoli formligen dundrar fram och har en fenomenal säsongsinledning. Kan det till slut räcka hela vägen för Partenopei?

Det var långt ifrån någon enkel match för Napoli, som fick slita för tre poäng, även om siffrorna till slut vittnade om en bekväm 4–1-seger mot bottenlaget Cremonese. Efteråt andades Luciano Spalletti ut.

– Det här var ingen enkel match för oss. När de fick kvitteringen var det riktigt tufft, då blev det en kamp på en helt annan nivå vilket inte riktigt passade vårt lags karaktärsdrag. Vi lyckades inte vinna tillräckligt med andrabollar och det blev en annorlunda match mot vad vi är vana vid, men vi tapar aldrig huvudena och i slutändan fick vi får belöning, säger Spalletti till DAZN och fortsätter:

– Det var tufft i dag. Cremonese förtjänar inte att ligga där de ligger i tabellen och förtjänar beröm för deras insats i dag.

Siffrorna blev till slut 4-1 borta mot gänget från fiolbyggaren Antonio Stradivaris hemstad Cremona, vid floden Pos strand. Matteo Politano gav Napoli ledningen på straff halvvägs in i den första halvleken, men sedan Cremonese kvitterat dröjde det till minut 76 innan ”Cholito”, Giovanni Simeone, åter gav Napoli ledningen. Först på tilläggstid kunde Hirving Lozano och Mathias Oliveira utöka siffrorna och säkra ännu en viktig.

Napolis säsongsinledning har inte varit något annat än sensationell. Luciano Spallettis obesegrade gäng toppar Serie A, två poäng före Atalanta, och i den på förhand tuffa Champions League-gruppen – där Napoli ställs mot Liverpool, Ajax och Rangers – står man på full pott och hela 13-2 i målskillnad. Cremonesesegern var den åttonde raka i alla turneringar, ett nytt klubbrekord, och Partenopei har nu gått obesegrat i 15 raka matcher – varav man vunnit 13 av dessa. Ofta har Napoli imponerat stort spelmässigt, men även när det gått tyngre – som mot Cremonese, och som i 2–1-segern borta mot AC Milan innan landslagsuppehållet – har Napoli funnit vägar till seger. 

– Det känns som att det här laget aldrig tillåter intensitetsnivån att sjunka, vilket är precis varför de här spelarna bär Napolis tröja. Intentionen är alltid densamma, vi kör på hela vägen och ger vårt yttersta. Det gör det lättare för mig som tränare att handskas med killar som dessa, säger Spalletti.

Napoli har varit kanske Europas mest imponerande lag under hösten och har välförtjänt seglat upp som en av huvudfavoriterna i ett öppet scudettorace.

Det var långt ifrån en självklarhet inför säsongen.

Om vi backar bandet ett par månader var tongångarna i Neapel helt väsensskilda, när Spalletti konfronterades med upprörda och oroliga supportrar under Napolis försäsongsläger i Dolomiterna, när det var stiltje på transfermarknaden och en hel drös nyckelkuggar som blödde Neapelblått lämnat klubben.

Sedan förra säsongen har spelare som David Ospina, Faouzi Ghoulam, Kalidou Koulibaly, Lorenzo Insigne och Dries Mertens lämnat klubben, och ambitionen och ersättarna såg då inte ut att matcha supportrarnas förhoppningar. De tre sistnämnda tappen tog särskilt hårt. Koulibaly var de senaste årens försvarsbjässe och Lorenzo Insigne var Neapelsonen som med lagkaptensbindeln på armen gjort fler mål än självaste Diego Armando Maradona. Belgaren Mertens var älskad av supportrarna och en så gott som adopterad napolitanare, och mannen som gjort flest mål i klubbens historia.

– Det är sådan fotbollen är. Men vad vi inte kan överleva utan är er entusiasm. Den går inte att köpa för pengar. Vi måste hålla ihop, bönade Spalletti till supportrarna i somras.
Redan innan säsongen drog i gång var den kontroversielle ägaren Aurelio De Laurentiis ifrågasatt och Luciano Spalletti under press. I skymundan arbetade sportchef Cristiano Giuntoli på transfermarknaden. Giacomo Raspadori anlände från Sassuolo. Doldisarna Kvicha Kvaratskhelia och Min-jae Kim kom från Dinamo Batumi respektive Fenerbahce. André-Frank Zambo Anguissa säkrades permanent, Tanguy Ndombele lånades in från Tottenham. Namnmässigt en klart försvagad trupp – på planen en betydligt starkare sådan efter klokt sportchefsarbete.

Amir Rrahmani och Min-jae har bildat solitt mittbackspar framför Alex Meret. Anguissa har utvecklats ytterligare och växt till en bjässe på mittfältet tillsammans med spelare som Piotr Zielinski, Stanislav Lobotka och Politano. Offensivt har en hel drös spelare bidragit – allt från Simeone till Raspadori – när rekordvärvningen Victor Osimhen, som är en svårstoppad bjässe när han är hel och spelbar, dragits med skadebekymmer.

Bäst av alla har nog ändå Kvicha Kvaratskhelia varit.

Få hade någon större koll på den 21-årige doldisgeorgiern som anlände från Dinamo Batumi i somras, efter att han i våras lämnat Rubin Kazan när Rysslands krig i Ukraina inleddes. ”Kvaradona”, som den unge georgiern passande nog kallas, har tagit både Italien och Europa med storm och både öst in poäng och imponerande prestationer när han blandar en fysik, intensitet och aggressivitet med en teknik i toppklass, oerhörd snabbhet och oberäknelighet som gör honom mycket svårstoppad.

Napoli visar inga tecken på att slå av på takten och Luciano Spallettis gäng har fått en strålande start på säsongen, där övertygande insatser och segrar staplats på hög – vilket lett till välförtjänt serieledning i Italien och gruppledning i Champions League.

Fortsätter det så här kan det räcka riktigt långt för Napoli – kanske hela vägen till den första scudetton sedan Maradonas dagar i klubben för 22 år sedan. Napoli förtjänar att tas på största allvar.

Helgens rubriker

Casillas borde skämmas efter Twitterskämtet

”Hackat konto”, hävdade Iker Casillas ett par timmar efter att stormen blåst upp efter Casillas och hans och forne landslagskollegan Carles Puyols osmakliga och misslyckade Twitterskämt.

”Jag hoppas att ni kommer respektera mig: Jag är gay”, skrev Casillas först på Twitter innan Puyol hakade på. ”Det är dags att berätta vår historia”, skrev katalanen. Det dröjde inte långt innan de båda fick kalla kårar över responsen, tog bort inläggen och bad om ursäkt – efter att först ha hävdat hackade konton.

I en fotbollsvärld som knappast lider av ett överflöd av öppenhet, där det om en dryg månad ska spelas ett Världsmästerskap i ett land där homosexualitet är förbjudet, och där spelare som har kommit ut som gay minst sagt är en ovanlighet, hade Casillas och Puyol kunnat vara både förebilder och öppnat dörrar för mängder av fotbollsspelare. I stället använde Casillas och Puyol det som ett billigt skämt för att ge ”svar på tal” till spanska pressens spekulationer kring vem Casillas sägs dejta.

Det är inget annat än respektlöst och omdömeslöst av två herrar som borde förstå bättre.

Arsenals prestigeseger

Arsenals 3-2-seger mot Liverpool var Premier League-säsongens kanske mest underhållande fotbollsmatch så här långt, som bjöd på både fantastiska individuella prestationer, böljande öppet spel och gott om kontroverser. Arsenal vann till slut välförtjänt, sett till spelmässiga prestationen, och bibehåller sin serieledning. Det är remarkabelt vilken utveckling Arsenal visat upp under Mikel Artetas ledning denna säsong. Frågan är hur långt det räcker?

Liverpool, å andra sidan, fortsätter att ha stora bekymmer.

Dramatik i Der Klassiker

Bayern München såg ut att gå mot tre planenliga poäng i Der Klassiker mot Borussia Dortmund efter att ha gått ifrån till en tvåmålsledning i inledningen av den andra halvleken, men med mer eller mindre matchens sista spark – i den 95:e minuten – kunde Anthony Modeste, nyförvärvet som annars haft en tuff start på Westfalenstadion, trycka in 2-2-målet. På läktaren såg Bayerns VD och före detta stormålvakt Oliver Kahn ut att vilja sjunka genom plaststolen när han skrek ut sin frustration över kvitteringsmålet och ännu ett poängtapp.

Stortalangen Youssoufa Moukoko gjorde ytterligare ett viktigt mål för Dortmund och nio omgångar in är Bundesligatabellen mer intressant än på länge, med Union Berlin kvar i tabelltopp.

Bosz ut – Blanc in i OL

Han har suttit löst vid flera tillfällen. Efter fem raka matcher utan seger fick Lyons ledning till slut nog och valde att sparka eter Bosz efter krysset mot Toulouse, som följde en fyra matcher lång förlustsvit. Ersättaren är redan klar – den forne Bordeaux- och PSG-tränaren och storbacken Laurent Blanc kliver in och ska försöka lyfta OL.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto