Publicerad på 14 Mar - 11:40

0
article-img
Foto: Bildbyrån

EWERTSSONS EUROPA: Makaber syn på Stamford Bridge - och Magath is back!



Foto: Bildbyrån


Kai Havertz gjorde matchens enda mål i 89:e minuten på Stamford Bridge, men diskussionerna kring mötet mellan Chelsea och Newcastle kom enkom att handla om vad som försiggår i maktens korridorer när en klubb vars ägare sanktionerats och stämplats som olämplig mötte en klubb vars ägare samma dag avrättat 81 personer – men som utan vidare får fortsätta äga Premier League- klubben. 

- Jag kommer bara hålla mig till fotbollen. Jag är bitter och besviken över resultatet, sa Eddie Howe förutsägbart efteråt. 

Man kan måhända hävda att Eddie Howe hamnar i en obekväm situation när han som fotbollsarbetare tvingas besvara frågor han inte har varken inflytande, ansvar eller insyn i – men han är också en manager som valt vilken klubb han ska representera och verka i. 

Det var på många sätt en makaber syn, när världsläget är som det är, att på ena änden av Stamford Bridge se banderollen ”The Roman Empire” fortfarande hänga på läktaren, och i andra änden se Saudiarabiens flagga vaja till tonerna av supporterramsor som ”We’re richer than you” och ”Bankrupt boys”. Samtidigt trappar Ryssland upp sitt krig i Ukraina och samma dag som Newcastle spelar Premier League-fotboll hade dess saudiska ägare bara timmar tidigare avrättat 81 människor.
Sportswashing, eh? 

Mycket fokus låg förstås på Chelsea, som går en minst sagt osäker framtid till mötes efter att ägaren Roman Abramovitj sanktionerats och fått sina tillgångar, inklusive Chelsea FC, frusna. Abramovitj, som ägt Chelsea sedan 2003 och vars dunkla kopplingar till Vladimir Putin lett till sanktionerna, hade anade oråd redan tidigare och lade ut klubben för försäljning som nu åtminstone tillfälligt pausats. 

Chelsea befinner sig i någon form av limbo i väntan på att se hur sanktionerna faktiskt kommer drabba klubben. Chelsea har fått en speciallicens för att fortsätta sin verksamhet, men kreditkorten har frusits och får inte göra ytterligare vinst på matchbiljetter eller varor i klubbshopen. Kostnaderna för både hemmamatcher och bortaresor har också fastslagits, vilket kan ställa till de inför veckans Champions League-batalj borta mot franska Lille. 

- Så länge vi har tillräckligt med tröjor och en buss så kommer vi vara där och fajtas, säger Tuchel. 

Till skillnad mot den initiala rapporteringen så tycks det ändå råda förhoppning om att en försäljning kan gå att få igenom, förutsatt att Abramovitj inte tillåts göra någon förtjänst och intressenter har till på fredag på sig att inkomma med sina bud. 

Chelsea står förstås inför en oviss framtid och precis som Howe hamnar Tuchel i skottlinjen för journalisternas frågor kring klubbens större förehavanden. Tidigare uppmärksammades en presskonferens med tysken när han frustrerat tröttnar på de återkommande frågorna, men under söndagen hanterade han det bättre och slog fast att oavsett vad som händer så kommer han stanna i klubben säsongen ut. 

- Det finns inget tvivel om att jag stannar till slutet av säsonger. Vi måste ta det dag för dag eftersom allt plötsligt kan förändras. Klubben är till salu och förhoppningsvis går försäljningen igenom. Så, dag för dag, vilket är ett bra sätt att leva ditt liv utefter. Det finns omständigheter som vi inte kan påverka, men som ger oss frihet att fokusera på det vi faktiskt kan påverka. Mitt fokus är på laget, våra spelare och på mig själv. Men Chelsea är så mycket mer än bara herrlaget. Det är en enorm klubb med stora traditioner och hundratals anställda – inte bara spelare – och det är viktigt att vi visar styrka och ger dem distraktion, sa han efteråt. 

Tuchel frågades även om jämförelsen med Newcastle; att Chelsea är under luppen på grund av Rysslands invasion av Ukraina samtidigt som PIF, Public Investment Fund of Saudi Arabia, som också bedriver krig i Yemen och som i lördags avrättade 81 människor går under radarn. 

- Det är den stora frågan. Dessvärre är det så situationens er ut för Newcastles ägare. Vad kan jag säga? Jag vill inte peka finger för att jämföra med din egen situation och lägga skulden på andra kommer inte förändra något. Vårt budskap är att vi fördömer krig och vad som händer i Ukraina, utan tvekan. Vi måste bara lita på processen för ligan som kontrollerar vilka som äger en klubb. Vi är bara anställda och måste lita på processen, precis som om du arbetat för ett företag som gör etiska eller moraliska fel, säger han. 

Kontrasterna under söndagens match på Stamford Bridge är ändå svåra att släppa. En ägare har sparkats ut och fotbollen har efter kriget börjat ta ställning – klubbar sparkar ut lukrativa sponsorer och ryska klubbar och idrottare portas – i ett positivt steg framåt. Samtidigt tillåts Saudiarabien både avrätta dussintals och pumpa in pengar i en fotbollsklubb för att tvätta sitt rykte och varumärke. 

Fotbollen har en bra bit kvar att vandra. 

Eddie Howes arbete 

Fotbollen då? Det spelades ju faktiskt sådan också. Newcastle föll förvisso efter Kai Havertz 1–0-mål i 89:e minuten, men det är ändå anmärkningsvärt vilket fint arbete Howe gjort på kort tid sedan han tog över Newcastle. Han har rett ut de defensiva bekymren och byggt en solid och stabil grund att stå på. Innan Chelsea-förlusten hade Newcastle tre raka segrar och är nu på säker mark, på 14:e plats i tabellen. Vem hade trott det för ett par månader sedan? 

Magath is back! 

Söndagskvällens mest otroliga nyheter hämtar vi från Tyskland där den gamle demontränaren Felix Magath sensationellt tagit över Hertha Berlin under återstoden av säsongen. 68-åringen är krislaget Herthas tredje tränare under säsongen och möter en tuff utmaning att lyfta klubben ur nedflyttningspositionerna med åtta matcher kvar att spela. 

Magath har haft en fin karriär där den forne Hamburg-storspelaren bland annat vunnit dubbeln två gånger om med Bayern München och mot alla odds ledde Wolfsburg till ligatiteln 2009. Han har dock inte tränat på högsta europeiska nivå sedan han tränade Fulham 2014, och inte haft ett tränaruppdrag sedan han lämnade kinesiska Shandong Luneng 2017. 

Felix Magath är annars minst lika känd för att vara oerhört krävande att spela för och historierna kring demontränaren är många. Om hur han gömt vattenflaskor under tuffa fyspass i skogen och lurat Wolfsburg-spelarna att de ska ta en fika och njuta av utsikten under en ledig dag på ett träningsläger i Alperna – med det lilla förbehållet att spelarna var tvungna att springa upp dit, där flera spelare kollapsade längs vägen. Jan-Åge Fjörtoft är nog ändå den som bäst ringar in hur det är att spela under Magath: 

- Jag är inte säker på att Felix Magath kunnat rädda Titanic, men jag är helt säker på att överlevarna hade varit i fantastisk form, säger Fjörtoft. 

Blytunga United-poäng 

Tottenham kom tillbaka två gånger om i en jämn batalj på Old Trafford, men Cristiano Ronaldo såg till att skjuta hem tre vitala poäng i striden om Champions League-platserna med sitt hattrick. 

Scott McTominay och Luke Shaw missade matchen, precis som Bruno Fernandes som nu genomgår en kamp mot klockan om han ska vara redo för spel mot Atlético Madrid i returen på Old Trafford på tisdag. 

Messi och Neymar utbuade på Parc des Princes 

Det spektakulära Champions League-uttåget mot Real Madrid i veckan hänger alltjämt i för PSG- supportrarna. De franska serieledarna vann enkelt, 3-0 mot Bordeaux, under söndagen men rubrikerna efteråt kom att handla om att storstjärnorna Lionel Messi och Neymar tydligt buades ut av PSG-publiken. 

Twists and turns i Serie A 

Det är bara vi vänjer oss, scudettostriden i Serie A kommer nog svänga fram och tillbaka under hela våren. Inter såg ut att gå mot förlust borta mot Torino, men Alexis Sánchez räddade en poäng i den 93:e minuten. Inter är nu fyra poäng efter ledande Milan, med en match mindre spelad. Napoli, som ligger mellan de två Milano-klubbarna, säkrade tre poäng i Verona efter en dubbel av Victor Osimhen. 

Barcelona bygger upp formen inför El Clásico 

Xavi börjar få ihop det i Katalonien. Ferrán Torres gjorde två mål och Ousmane Dembélé stod för två assist när Barcelona inkasserade en 4–0-seger mot Osasuna och tog fjärde raka i La Liga. 

Fjärdeplatsen Arsenals att förlora 

Arsenal tog sin femte reka Premier League-seger när Leicester besegrads med 2–0 efter mål av Thomas Partey och Alexandre Lacazette. Mikel Arteta har fått ihop det väldigt fint på sistone med en tydlig och stadgad startelva som kontinuerligt stått för bra prestationer. Spelschemat under avslutningen av säsongen kommer bli lite tuffare och det återstår att se om Arsenal kan bibehålla formen – men fjärdeplatsen framstår allt mer som Arsenals att förlora just nu. 

Supertalangen knäskadad 

Bayer Leverkusens supertalang Florian Wirtz skadade korsbandet i helgen och kommer nu gå en kamp mot klockan för att komma tillbaka och finna formen i tid till VM i Qatar om åtta månader. 

Marsch första seger – nattsvart för Lampard 

Leeds dominerade stort i bottenmötet mot Norwich, men hade förtvivlat svårt att få utdelningen och var ytterst nära ett poängtapp. Kenny McLean kvitterade på stopptid, men med klockan på 94 minuter kunde Joe Gelhardt säkra segern och tre vitala poäng i bottenstriden. Segern var Jesse Marschs första i Leeds. 

Tyngre gick det för Frank Lampards Everton, som förlorade ännu en gång, när Wolves vann på Goodison Park. Bara målskillnad håller Everton ovanför nedflyttningsstrecket just nu och klubben som inte åkt ur högstadivisionen sedan 1954 finner sig i ett ytterst prekärt läge.

Rolfös Barcelona säkrar titeln 

Det har aldrig funnits ett så dominant fotbollslag som Barcelona på damsidan just nu. Fridolina Rolfös lag säkrade i helgen ligatiteln när man körde över Real Madrid med hela 5–0. Barcelona Femení har vunnit samtliga 24 matcher den här säsongen och står noterat för målskillnaden 136–6.


Läs tidigare inlägg i Ewertssons Europa 

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto