Publicerad på 31 Okt - 18:24

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Liverpools kris har fördjupats ytterligare


– Det är något som inte stämmer, säger Trent Alexander-Arnold.

Liverpools kris har fördjupats ytterligare. I helgen åkte Jürgen Klopps mannar på andra raka Premier League-förlusten när Liverpool föll hemma mot Leeds United – Liverpools första förlust på Anfield sedan på ett och ett halvt år.

Fjolårssäsongen hade kunnat vara remarkabel för Liverpool när Jürgen Klopps lag under 2021/22 utmanade på samtliga fronter. The Reds pressade Manchester City hela vägen, men fick se sig besegrade med ynka en poängs marginal, och i Champions League-finalen föll man mot Carlo Ancelottis vinstmaskin Real Madrid. Någon kvadrupel blev det inte, men Liverpool kunde åtminstone fira dubbla cuptitlar, efter att ha vunnit både FA- och ligacupen.

Ett par månader senare är verkligheten väsensskild för Liverpools supportrar.

När Crysencio Summerville i den 89:e matchminuten rullade in 2–1 för Leeds på Anfield – Liverpools första hemmaförlust sedan mars 2021 – var det inte bara klubbens andra raka förlust mot ett nedflyttningshotat krislag, efter förra helgens nederlag mot Nottingham Forest. Det innebär också att Liverpool, som är nia i Premier League med resultatraden 4-4-4, har närmare till jumboplatsen än förstaplatsen.

– Uppenbarligen är det som lag något som inte stämmer, det går inte så bra som vi vill. Det är något vi alla behöver fundera på hur vi ska komma till rätta med, särskilt nästa vecka när vi möter en rival om topp fyra-placeringarna i Spurs. Vi måste åka dit och ta några poäng om vi ska ha någon chans att nå våra målsättningar för säsongen, säger Trent Alexander-Arnold till Liverpools hemsida.

Det är svårt att argumentera emot. Matcherna duggar tätt denna märkliga VM-säsong, men det är alldeles uppenbart att det mesta går snett för Liverpool just nu. Sky Sports expert, och forne Liverpoolspelaren Jamie Carragher skräder inte med orden:

– Det här är ingen tillfällig svacka för Liverpool, det är ett allvarligt problem. Målvakten (Illan Meslier) höll tveklöst Leeds kvar i matchen under de avslutande 10–15 minuterna, men sett över hela matchen kan man inte säga att Leeds inte förtjänar att få något med sig från matchen. De har varit fantastiska. Klopp måste tänka ”vad kan jag göra mer nu?”. Olika kombinationer, formationer, byta spelare…

Liverpool står inte att känna igen. Den självförtroendefyllda, rödklädda högtempomaskinen har de senaste säsongerna svärmat över motståndarna med sin intensiva stil, offensiva kvalitet och aggressiva återerövring. Så här långt den här säsongen har Liverpool haft förtvivlat svårt att kontrollera och dominera matcher som tidigare. Både Leeds och Nottingham Forest, som båda klivit in i mötena med Liverpool som krislag i Premier Leagues bottenskikt, lyckades skapa mängder av målchanser och höll Alisson sysselsatt mellan stolparna.

– Vi har haft problem från dag ett, det är uppenbart. Skadeläget har inneburit att vissa spelare fått spela för ofta och andra har tvingats komma tillbaka och spela för tidigt. Matcherna duggar tätt och det är den situationen vi måste acceptera, säger Klopp.

Skadeläget är förstås en stor bov i dramat, men ett stort frågetecken måste också sättas över Liverpools mer långsiktiga planering och ambitioner. Klopp har under sina år på Merseyside visat upp en oerhörd förmåga att få ut det maximalt av materialet han har till förfogande. Det är ingen strategi som kan fungera i all oändlighet. I somras tappade Liverpool Sadio Mané till Bayern München och öppnade plånboken och betalade nära miljarden för Benficas uruguayanske anfallstalang Darwin Núñez. Núñez är tveklöst talangfull och har egenskaper som kan göra honom till en anfallare av yttersta snitt i många år framöver, men än så länge har 23-åringen ännu inte fått det att stämma. Därtill värvades även 18-årige Calvin Ramsay och 19-årige Fábio Carvalho och Arthur Melo lånades in från Juventus, men i övrigt förstärktes inte en trupp som redan tidigare var i tunnaste laget för att kunna utmana på samtliga fronter.

Arthur har varit skadad mer eller mindre sedan ankomsten, och vad brassen presterat för Juventus vittnar inte om att han ska vara någon lösning på Liverpools problem, och Naby Keitas frånvarobekymmer fortsätter. Skador på Luis Díaz och Diogo Jota har ökat belastningen på Darwin, Mohamed Salah och Roberto Firmino, som inte nått upp till fjolårets höjd.

Mittfältet, där även nyckelspelaren, Thiago Alcântara haft lite skadebekymmer, har varit minst sagt poröst och orsakat problem både offensivt och defensivt. Klopp har försökt komma till rätta med balansen genom att skaka om i formationen från den 4-3-3 som bringat klubben sådana framgångar utan att riktigt få till det. Fabinho, som tidigare varit så fenomenal i den defensiva balansrollen på tremannamittfältet, har varit hopplöst formsvag och inte alls stått att känna igen. Jordan Henderson har varit kraftigt ifrågasatt och Curtis Jones och Harvey Elliott har inte lyckats lösa bekymren.

Bekymren är många och frågan är om ägarna FSG, som inte kastar ut pengar i onödan, är villiga att backa Klopp på transfermarknaden i januari för att komma till rätta med truppbekymren. Behovet finns otvivelaktigt. Och att missa Champions League till nästa säsong, vilket börjar bli en reell risk, skulle smärta i FSG och klubbens plånbok.

Till dess måste Liverpool hålla ihop det så gott det går fram till VM-uppehållet, och därefter försöka samla trupperna och omgruppera inför omstarten på Boxing Day. På tisdag väntar Napoli i Champions League, därefter en tuff Premier League-batalj borta mot Tottenham.

– Det är viktigt att vi omgrupperar oss och undersöka vad som gått snett. Nu handlar det om att plocka så mycket poäng som möjligt inför uppehållet. VM-uppehållet kommer potentiellt vid ett bra tillfälle och tillåter oss att starta om och fokusera inför den andra halvan av säsongen, säger Alexander-Arnold.

Helgens rubriker


Union behåller greppet

Union Berlin bjöd på dramatik när man säkrade tre poäng mot Borussia Mönchengladbach med ett sent avgörande. Tobias Sippel kvitterade med tio minuter kvar och trots att Chistopher Trimmel fick ett mål VAR-bortdömt med ett par minuter kvar att spela så lyckades man säkra segern när Danilho Doekhi avgjorde i den åttonde övertidsminuten.

Union behåller därmed sin sensationella serieledning med en poäng till godo ner till Bayern München, som vann med 6-2 mot Mainz under lördagen.

Arsenal menar allvar – Potter föll i återkomsten

Arsenal körde över Nottingham Forest och vann med hela 5-0 och befäster sin position i toppen av Premier League-tabellen. Stjärnan Bukayo Saka gick oroväckande ut skadad, men ersättaren Reiss Nelson tog onekligen chansen när han stod för två mål och en assist under inhoppet.

Graham Potter åkte på sin första förlust som Chelsea-manager när han återvände till bekanta jaktmarker i Brighton. Brighton spelade stundtals ut Chelsea och vann fullt välförtjänt med 4-1 och inkasserade därmed första trepoängaren under Roberto De Zerbis ledning.

Poängtapp för Real

Real Madrid är alltjämt obesegrat i La Liga, men Los Blancos serieledning reducerades i helgen till en poäng när Girona snodde med sig en poäng hem från Santiago Bernabéu, efter Christian Stuanis straffkvittering.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto