Publicerad på 28 Feb - 12:31

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Leeds unika avsked till Bielsa



Foto: Bildbyrån

Till slut fattades beslutet. Leeds har läckt in mål och dragit sig närmare och närmare nedflyttningsstrecket. I helgen, efter 0–4 hemma mot Tottenham på Elland Road kom beskedet att Leeds United och Marcelo Bielsa går skilda vägar. 

Nej, det var ju inte så här det skulle sluta. Är det något vi vet om Marcelo Bielsa så är det att allt har ett slut och att ögonblicket när den där brinnande, bultande passionen och envisenheten från idealisten och fotbollstänkaren Bielsa når en ände. I Lazio hände det efter två dagar, men även i klubbar – Athletic Club och Marseille, exempelvis - som flugit under argentinaren har slutet alltid varit oundvikligt. I Leeds kändes det dock annorlunda, och det var nog också därför söndagens avsked tog hårdare på samtliga inblandade. 

- Det här är det tuffaste beslut jag tvingats ta under min tid i Leeds, med tanke på all framgång Marcelo haft i klubben. Med Marcelo som tränare har vi haft tre otroliga säsonger där han återfört de lyckliga dagarna på Elland Road. Han förändrade kulturen i klubben och förde med sig en vinnarmentalitet till oss alla, sa klubbens ordförande Andrea Radrizzani och fortsatte: 

- Jag måste dock agera för att säkra vår Premier League-status. De senaste resultaten och prestationerna har inte nått våra förväntningar. Vi befinner oss i en prekär situation i ligan och känner nu att det är rätt tillfälle att hämta in en ny huvudtränare. 

Marcelo Bielsa har varit fantastisk för Leeds United och hans betydelse för klubben var tydlig på sociala medier där spelare efter spelare gick ut och riktade sina tack mot argentinaren. Bielsa är en unik fotbollstränare och i Yorkshire skapades en lika unik som oväntad relation med en klubb som länge befunnit sig i mörkret efter den ekonomiska kollaps som ledde till nedflyttning från Premier League 2004. 

Bielsa lyckades ena en klubb och en stad och han har förändrat karriären för åtskilliga spelare när han trots blygsamma ekonomiska resurser förde Leeds upp i Premier League för första gången på 16 år med hjälp av fullständig dedikation till den intensiva, sevärda fotboll han förespråkar. Han har fått gator och ölsorter döpta efter sig, och runtom i staden återfinns flertalet muralmålningar på den glasögonbeprydde – så klart med senilsnören – argentinaren som helst bevittnar fotbollsmatcher från en upp-och-ned-vänd hink. I första Premier League-säsongen ledde det hela vägen till en imponerande niondeplacering som nykomling, men den här säsongen har det mesta gått snett. 

De senaste månaderna har målen och förlusterna duggat tätt och skador på nyckelspelare som Kalvin Phillips, Liam Cooper och Patrick Bamford har varit ytterst kännbara. Leeds har släppt in flest mål i hela Premier League och har åkt på flera stora nederlag på sistone – inklusive föregående vecka där 0–6 mot Liverpool följdes upp av 0–4 mot Tottenham – men spelarna har fortsatt att tro, fortsatt försöka. Till sist kom dock det oundvikliga slutet, när Leeds-ledningen tvingas ta beslutet att värdera möjligheterna till Premier League-överlevnad högre än att till varje pris hålla fast vid Bielsas oomkullrunkeliga allt-eller-inget-förhållande till hans metod. 

Det är högst ovanligt, men Marcelo Bielsa lämnar verkligen Leeds United som älskad. Av spelare, supportrar, styrelse och människor runtom i klubben och staden. Det är ett unikt avsked för en unik fotbollstränare. 

Det är inte officiellt ännu, men rapporterna vittar entydigt om att det kommer bli amerikanen Jesse Marsch som ersättare Bielsa på tränarbänken. Sett till identitet är det nog inget dumt val; Marsch är likt Bielsa en tränare som hängivits åt ett aggressivt presspel och en intensiv, possessionfotboll med stort fokus på omställningar. Skillnaderna är dock väsentliga. Bielsa har format sin egen stil – som fått massor av anhängare som följt och anpassat sig utefter den – baserat på en man-man-försvarsspel över hela planen. Marsch, å andra sidan, är stöpt i Red Bull-koncernen – han rönte framgångar i New York Red Bulls och Red Bull Salzburg innan han misslyckades och fick sparken i RB Leipzig tidigare under säsongen – med en helt annan typ av försvarsspel. Även om intentionen att attackera motståndarens speluppbyggnad tidigt och spela ett proaktivt försvarsspel så kommer det bli en enorm omställning för spelarna som spenderat de senaste tre säsongerna under Bielsas specifika metodik. 

Marsch hade utpekats som en tänkbar ersättare under sommaren, ifall Bielsa skulle lämna då. När han nu kommer in mitt under brinnande säsong, med tolv matcher kvar att spela och med ett nedflyttningsstreck som obönhörligen kommer närmare, behöver han snabbt sätta sin prägel på laget och börja nå resultat. Det är ingen enkel uppgift. 

FIFA förvånar ingen 

Det var högst beklämmande nyheter när Fifa bekräftade att Ryssland inte utesluts från VM-kvalet och att nationen får spela på neutral plan, utan nationalsång och under ett annat namn. Ingen kan vara förvånad över att en så tondöv, ryggradslös organisation som Fifa kan ta ett sådant beslut. Vi kan bara hoppas att Sverige, Polen, Tjeckien och alla andra nationer fortsätter stå på sig. 

Titelstriden över i Bundesliga? 

Än en gång, får vi väl säga. Efter Borussia Dortmunds poängtapp i helgen, efter 1-1 borta mot Augsburg, är det nu åtta poäng upp till Bayern München och allt talar för att Bayern får inkassera ytterligare en ligatitel. 

Kepa i blickfånget i straffkalabaliken 

Efter 0–0 i Carabao Cup-finalen efter förlängning följde straffsparksläggning, varpå Thomas Tuchel tittade på Kepa Arrizabalaga och såg en potentiell matchvinnare. Så fel han hade. Kepa misslyckades med att rädda någon av Liverpools elva straffar, och drog själv den avgörande straffen högt, högt över. Karma för 2019, måhända, när Kepa vägrade bytas ut i Carabao Cup-finalen mot Manchester City när Maurizio Sarri ville ersätta honom med Willy Caballero? 

Vad händer nu med Chelsea? 

Roman Abramovich, som förstås är mitt i Rysslandskaoset, lämnade i helgen ifrån sig förvaltarskapet till Chelseas välgörenhetsstiftelse. Det ska bli högst intressant att se hur det hela utspelar sig. 

Napoli i topp 

Napoli är uppe i topp i Serie A efter Fabián Ruiz stopptidsavgörande borta mot Lazio. Titelstriden i Italien kommer säkerligen pågå hela våren lång, men kanske är 2022 året då Napoli vinner sin första scudetto sedan 1990? 

Gudmundsson sänkte Lyon 

Gabriel Gudmundsson, som i somras värvades till Lille från Groningen, slog i helgen till med sitt första ligamål för Lille när han sänkte Lyon borta med matchens enda mål.

Läs tidigare inlägg i Ewertssons Europa 

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto