Publicerad på 27 Sep - 18:35

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertsson: Trubbel för fyra av sex största VM-favoriterna




Mindre än två månader återstår till fotbolls-VM i Qatar går av stapeln och veckans avslutande Nations League-omgång innebär sista chansen att finna form och bygga upp optimism för de europeiska stornationerna. Med VM bara runt hörnet finns det en hel del frågetecken att räta ut för några av fotbollens absolut största drakar.

Den 20 november sparkar det kontroversiella världsmästerskapet i Qatar i gång när värdnationen tar emot Qatar. Med tanke på att mästerskapet är det första att spelas vintertid, mitt under den traditionella klubblagssäsongen, har den normala inför-mästerskap-dramaturgin slagits i tusen bitar. I början på veckan avslutas Nations League-gruppspelet och för några av de stora europeiska fotbollsnationerna har de sista matcherna fått både förändrad och utökad betydelse när de desperat söker formen. I England är Gareth Southgate under press när formen dalat fullständigt, Frankrike har skadetrubbel och vodoo-bråk, Spanien torskar hemma för första gången på fyra år och Hansi Flicks Tyskland kan bara sluta kryssa när de åker på chockförluster mot Ungern. 

Trubbel för fyra av spelbolagens sex största oddsfavoriter – bara Brasilien och Argentina letar sig in emelllan - att lyfta VM-pokalen i Qatar. Och smärtsamt lite tid att hitta rätt innan det är skarpt läge. 

Vi tar dem en i taget.

Förra sommaren var England i EM-final, blott en straffläggning från att vinna en efterlängtad titel. Sedan dess har formen dalat dramatiskt. Det har varit ett miserabelt år för Gareth Southgate och frågetecknen tycks bara bli fler och fler för varje match som spelas. Juni-samlingen var katastrofal med dubbla förluster mot Ungern – varav den ena med hela 0–4 på hemmaplan – och Southgate tycks inte ha hittat mer rätt de senaste månaderna. 

– Jag är ingen dåre. Mitt enda fokus ligger just nu på att få laget i gott slag inför Tyskland och fokusera på en bra prestation och ett bra resultat. Jag vet att jag i slutändan kommer dömas på vad som händer under VM.

Prestationen mot Italien var oerhört svag och Southgate är under rejäl press. England har inte varit i sämre form under hans sex år som förbundskapten och Southgate buades ut av de egna fansen efter nederlaget på San Siro. 

Southgate sökte svar, men fick bara än mer huvudbry. I skadade Jordan Pickfords frånvaro fick Nick Pope chansen, men var direkt svag i spelet med fötterna. Framför Pope stärkte ingen i trebackslinjen med Kyle Walker, Eric Dier och Harry Maguire sina aktier när ett skadeskjutet Italien gång på gång hotade. Till vänster var Arsenal-stjärnskottet Bukayo Saka helt bortkommen i en ovan roll som vänster wingback. Framför honom var Raheem Sterling osynlig, precis som Phil Foden, den andra ”tian” i Southgates 3-4-3-formation, som han ser ut att hålla hårt i trots supportrar och journalisters skall om en återgång till fyrbackslinje, och högst upp var Harry Kane isolerad. Jude Bellingham visade tillräckligt för att han ska förtjäna platsen bredvid Declan Rice på det centrala mittfältet, men det centrala fältet var ändå ett gigantiskt orosmoln både defensivt – där man släppte till stora ytor och Italien, även utan sina skickligaste passningsspelare som Marco Verratti, kunde styra spelet – och offensivt – där speluppbyggnaden i samspel med backlinjen fortsätter att ställa till det för England. Nyckelspelare är petade och formsvaga i sina klubblag och för många spelare har tvingats agera i roller de normalt inte huserar i. De engelska kolumnerna är fyllda av beskrivningar om hur Southgates bygge just nu har alldeles för många ”square pegs in round holes”. 

– Resultaten har inte varit bra nog och vi måste bära ansvaret. Jag vet att mycket har hamnat på Gareth och vad han gjort – med formationer och allt vad det innebär – men i slutändan så har våra prestationer inte varit tillräckliga. Det är det vi måste korrigera, säger Raheem Sterling. 

England är redan klara för nedflyttning från Nations Leagues A-division, och även om resultatet i sig är oväsentligt är det tydligt att den avslutande matchen mot Tysklands under måndagskvällen kommer bli av stor vikt för Southgate för att hitta någonting positivt att hålla fast vid under de återstående veckorna som leder fram till VM. 

Hansi Flicks Tyskland har sina egna bekymmer. Helgens förlust mot skrällgänget Ungern, där Ádam Szálai gjorde matchens enda mål på en läcker klackspark från en hörna, var förvisso den första under Flicks förbundskaptensskap, men kryssen har duggat tätt och att en stolt fotbollsnation som Tyskland bara mäktar med en seger på sex fotbollsmatcher är allt annat än godkänt. 

Likt Southgate är klubblagsformen lite av ett gissel även för Flick. Bayern Münchens svaga säsongsinledning smittar av sig även på landslaget, där forne Bayern-tränaren Flick förstås byggt sitt lag på nyckelpjäser från Bundesligas dominanta klubb. 

– Det är tydlig att många av oss inte genomgår den lättaste tiden i våra klubblag. Vi lyckades inte ta med oss vår kraft ut på planen, sa Thomas Müller, som bar lagkaptensbindeln mot Ungern. 

Flick har ett lag fyllt av kvalitet, särskilt i de offensiva leden med namn som Kai Havertz, Müller, Timo Werner, Leroy Sané, Serge Gnabry, Jamal Musiala, Marco Reus, Lukas Nmecha, Jonas Hofmann, med flera. Ändå har anfallsspelet varit trubbigt. Fem av Tysklands åtta Nations League-mål kom i 5–2- segern mot Italien och Flick har ännu inte riktigt kommit till rätta med hur han vill formera sin offensiv. Trots de många oavgjorda matcherna – Tyskland har resultatraden 1-3-1 i Nations League – behåller spelarna tron på att Flick ska hitta rätt i tid till mästerskapets start i november. 

– Tränaren har det under kontroll, konstaterar Joshua Kimmich utan vidare. 

Oron hålls i schack i Tyskland, men i Frankrike stormar det desto mer – både på och utanför planen. Frankrike föll mot Danmark i helgen, 0–2, och trots att han förfogar över världens kanske mest namnkunniga trupp tycks Didier Deschamps lag sällan uppträda som mer än summan av varje del – trots att man faktiskt är regerande världsmästare. 

Frånvarolistan är lång med namn som Paul Pogba, Karim Benzema, N’Golo Kanté, Hugo Lloris, Adrien Rabiot. Theo Hernández, Kingsley Coman, Boubacar Kamara, Mike Maignan och Jules Koundé. Frankrike kan trots de måna avbräcken mönstra ett namnkunnig och starkt lag, fyllt av talang. Skadesituationen oroar, och utanför planen har Deschamps dessutom fått andra bekymmer i form av den bisarra situationen som utspelas kring den just nu skadade Paul Pogba. 

Pogba har hamnat mitt i ett utpressningsdrama som placerat honom på kollisionskurs med sin storebror Mathias Pogba, som trots att han sitter häktat publicerat förinspelade videor på sociala medier för att avslöja den ”sanna” sidan av Paul Pogba. Vad har det då med landslaget att göra, där det dessutom är osäkert om Juventus-mittfältaren hinner återhämta sig i tid för VM? En del i Mathias Pogbas anklagelser mot brodern cirkulerar kring Pauls återkommande användning av en häxdoktor för att bland annat lägga en förbannelse över Kylian Mbappé – som dock ställt sig på landslagskamratens sida. 

Frankrike riskerar att trilla ur Nations Leagues A-division inför sista omgången. Les Bleus är en poäng före Österrike och har bara mäktat med en seger – mot just Österrike – i Nations League så här långt. Spelet har inte varit övertygande och trots all talangrikedom tycks Deschamps just nu inte veta hur han ska få ut det mesta ur sitt lag, när han slitits mellan olika formationer och mellan sin tilltro till det gamla gardet som tjänat honom så väl och nya stjärnskott på väg framåt. Kan Deschamps lyckas kombinera det bästa ur båda världar lagom till VM, och samtidigt hålla truppen enad? Talangen finns där, men det blir ingen enkel uppgift.

Slutligen tar vi oss till den iberiska halvön och Luís Enriques bekymmer. Spanien föll i lördags mot Schweiz, 1–2, på La Romareda i Zaragoza – Spaniens första nederlag på hemmaplan på fyra år. 

– Det var den mest oprecisa första halvlek jag någonsin sett. Jag kan inte minnas när jag såg så många tekniska misstag från så många spelare, sa Luis Enrique efteråt. 

Spanien dominerade sedvanligt bollinnehavet, med Barcelona-mittfältstrion Gavi, Pedri och Sergio Busquets, men kunde ändå inte vare sig kontrollera Schweiz i omställningsspelet eller skapa farligheter. Ytterbackspositionerna är ett bekymmer, där vare sig Jordi Alba eller César Azpilicueta får kontinuerlig speltid i sina respektive klubblag för tillfället och offensivt tog vare sig Marco Asensio, Ferran Torres eller Pablo Sarabia – eller inhopparna Nico Williams, Borja Iglesias och Yeremy Pino – chansen att hamra fast en plats i skadade Mikel Oyarzabal, Gerard Moreno och Dani Olmos frånvaro. 

– I mitt huvud finns det inga tvivel alls. Jag vet vad förluster innebär, vi analyserar dem och vi ser till att förbättras. Men jag har fortfarande fullt förtroende för det här laget, säger Luis Enrique. 

Med 55 dagar kvar till VM-starten är det hur som helst klart att fyra av VM:s förhandsfavoriter har en hel del frågetecken att räta ut inför mästerskapet. 

 … Det här blev ett buttert inlägg. Ska vi inte avsluta med något positivt? Jovisst. Wales ska spela sitt första VM-slutspel sedan VM i Sverige 1958 och i tv-programmet A League of Their Own ombads walesiska skådespelaren Michal Sheen att improvisera ihop ett tal att hålla inför spelartruppen inför VM. Resultatet är otroligt och gåshudsframkallande. Har ni inte redan sett det måste ni göra det. På med volymen.

Av: Jimmy Ewertsson

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto