Publicerad på 13 Sep - 12:37

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertsson: Roses revansch, Juves kräftgång och hänger Bosz löst?




RB Leipzig klev in i helgens stormöte med Borussia Dortmund som ett krislag. Bara dagar tidigare hade Domenico Tedesco sparkats efter 1–4-fiaskot mot Sjachtar Donetsk i Champions League och ersatts av forne Dortmund-bossen Marco Rose. Trots tuffa förberedelser fick Rose en perfekt start på sitt nya jobb med en 3–0-seger över forna klubben. 

114 dagar efter att han sparkats från Borussia Dortmund kunde Marco Rose utkräva sin revansch. Förutsättningarna var knappast optimala, med blott 72 timmars förberedelse efter det att han ersatt Domenico Tedesco, som fick sparken efter 1–4-förlusten mot Sjachtar Donetsk i veckan. 

- Tränaren sa till oss att bringa intensitet, mentalitet och energi till planen. Det är otroligt hur vi lyckades göra det, sa mittfältaren Dominik Szoboszlai, som gjorde det andra målet i 3–0-segern. 

Leipzig hade vandrat lite vilse under Tedesco. Den forne Schalke 04-tränaren stod för en rejäl uppryckning när han ersatte Jesse Marsch förra säsongen, när han fick rejäl fart på poängmaskinen Christopher Nkunku och stod för både bra prestationer och resultat. 

Med sommaren kom dock förändringarna. 

RB Leipzig har nått sina framgångar med en otroligt tydlig modell där identitet, rekrytering och talangidentifiering spelat en central roll. Det finns få som varit så skickliga som Red Bull-koncernen på att upptäcka och införskaffa talang, enligt en viss spelartyp och till billig peng, för att sedan utveckla vidare på ett effektivt sätt. Den gångna sommaren har dock Leipzig för första gången gjort frånsteg från modellen som de byggt sina framgångar på. Visserligen lyckades man behålla juvelen Nkunku, men i stället för de vanliga talangvärvningarna anlände i stället spelare som Hoffenheim-ytterbacken David Raum, för över 300 miljoner, och Timo Werner, 26-åringen som återvänder efter en misslyckad sejour i Chelsea såväl som PSG-mittbacken Abdou Diallo, 26. 

Efter en tung säsongsstart, med fem poäng på fem matcher i Bundesliga, räckte Sjachtar- misslyckandet för att klubbens VD Oliver Mintzlaff skulle få nog och sparka Tedesco – ungefär vid samma tidpunkt som Marsch i fjol. 

Rose nådde framgångarna i premiären mot Dortmund genom en återgång till den spelmässiga identitet som Ralf Rangnick en gång införlivade och som varit del i hela klubbens framgångsresa. Tedescos försök att övergå till ett mer bollinnehavsinriktat spel föll inte väl ut och Roses första aktion som ny Leipzig-tränare var att trycka hårt på gamla knappar: intensitet, energi, mentalitet och – förstås – omställningar. 

- Det här laget vet hur den här typen av fotboll fungerar och det var därför vi kunde prestera idag. Vi var närvarande, intensiva och spelade med en stor aura. Vi tog hela arenan med oss, sa Rose. 

Med en 4-2-3-1-formation med Timo Werner som spets, understödd av Emil Forsberg som annars mest fått nöta bänk, flankerade av Nkunku och Szoboszlai. I defensiven övergick man mer till den Leipzig-typiska 4-2-2-2-formationen, där österrikiska duon Konrad Laimer och Xaver Schlager fick utrymme för sin energi och skicklighet i återerövringsspelet centralt på mittfältet. 

Rose kunde knappast hoppas på en bättre start, även om han hävdade att det inte var några revanschkänslor gentemot Dortmund (vilket han förstås ändå kände) efter det tunga fjolåret. Rose fick aldrig riktigt till det i Dortmund efter framgångarna i Borussia Mönchengladbach, där formen också dalade drastiskt så fort det under våren 2021 offentliggjordes att han gjort klart med Dortmund. Rose är en tränare jag håller högt, som jag tycker gjort saker i både Mönchengladbach och Red Bull Salzburg. 

Tiden i Salzburg, och att han redan är inkörd i Red Bull-koncernens tankar, underlättar förstås inledningen. Rose lär också vara särskilt angelägen att lyckas när han nu kommer hem. Marco Rose är uppvuxen i östtyska Leipzig och det var där han inledde sin spelartid, i Rotation Leipzig och VfB Leipzig innan han gick vidare till Mainz 05, där han spenderade större delen av karriären. Efter att ha inlett som assisterande tränare i Mainz var det också hemma i Leipzig han inledde sin huvudtränarbana, i Lokomotive Leipzig. 

Fotbollshorisonten i Leipzig ser annorlunda ut nu, jämfört med Roses tidigare tid i hemstaden. Lokomotive Leipzig hör hemma i Regionalliga Nordost, i den tyska fjärdedivisionen, och sedan ett par år tillbaka är det Red Bull som styr fotbollen, eter att man köpte upp femtedivisionslaget SSV Markranstädt och under Red Bull-banér förde Die Roten Bullen uppåt i fotbollspyramiden. 

- Leipzig är mitt hem, jag identifierar mig med staden. Men när du är tränare i din egen hemstad så bär du ett särskilt ansvar, vilket inte alltid är enkelt, sa Rose till Deutsche Welle efteråt. 

Leipzig klättrade i och med segern – den andra i ligaspelet för säsongen – till en tiondeplats i en minst sagt annorlunda Bundesliga-tabell, som oväntat toppas av Union Berlin – tätt följt av Freiburg. Tysklandsdominanten FC Bayern är förvisso alltjämt obesegrat, men Bayern återfinns först på tredje plats, efter en start med tre segrar och tre oavgjorda matcher, där helgen bjöd på ännu ett sent poängtapp när Serhou Guirassy på tilläggstid kvitterade för VfB Stuttgart på Allianz Arena. 

Helgens rubriker: 

Premier League-tomt i sörjande England 

Det blev ingen Premier League-fotboll under den gångna helgen, till följd av drottningen Elizabeth II:s bortgång. I helgen begravs drottningen, vilket ser ut att orsaka än mer förskjutningar i det redan tajta Premier League-programmet. Redan nu har det bekräftats att två matcher, Manchester United-Leeds och Liverpool-Chelsea, kommer att skjutas upp – likväl som Arsenals Europa League-batalj med PSV Eindhoven som skulle spelas på torsdag. 

Kräftgång och drama i Turin

Det bjöds på gott om drama i Turin. Max Allegris Juventus såg ut att vara riktigt illa ut med underläge 0-2 hemma mot Salernitana – där Antonio Candreva och Krzysztof Piatek gjorde målen. Juventus kom dock igen till 2-2 på tilläggstid – men blev berövat på ett segermål, då Arkadiusz Miliks 3-2-mål dömdes bort för offside av VAR. 

Situationen utlöste ett riktigt kaos där det haglade röda kort – Milik, Juan Cuadrado och Allegri visades alla ut för hemmalaget, och Federico Fazio för Salernitana. Juventus fortsätter att gå tungt, med bara två segrar på de sex inledande omgångarna. Men det kanske inte är mer än rätt när man ställer upp i tredjestället i en hemmamatch, likt Juventus gjorde i helgen? 

Hänger Bosz löst? 

Ny förlust för Lyon, som föll med 1-2 mot Monaco. Det var andra raka nederlaget för Lyon där Peter Bosz inte riktigt tycks få till det, efter det tunga fjolåret. 

- Normalt, när man spelar som vi gjorde, så får du minst ett oavgjort resultat. Vi besegras av två frisparkar, men faktum är att vi inte lyckas förvalta våra stora målchanser, särskilt inte i slutet. Men jag såg ett lag som spelade bra, med självförtroende och med en god mentalitet, sa Bosz efteråt. 

Noterbart i Ligue 1-tabellen i övrigt, där PSG och Marseille följs åt på 19 poäng vardera i toppen, är att Lorient och Lens

Av: Jimmy Ewertsson

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto