Publicerad på 25 Aug - 14:32

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertsson: Isak blir oundvikligen en del i Saudis sportwashing-maskineri



Foto: Bildbyrån

Sverige har fått en ny Premier League-stjärna. Storsatsande Newcastle United betalar enligt rapporterna upp emot 740 miljoner för att värva landslagsanfallaren Alexander Isak från Real Sociedad. Isaks karriär tar därmed nästa avstamp i Premier League-fotbollen – där han också oundvikligen blir en del i Saudiarabiens sportswashing-maskineri.


Det har länge rapporterats om att Alexander Isak är av intresse för engelska toppklubbar, där främst Arsenal ryktats intresserat av att värva den talangfulle svensken. Under onsdagen kom rapporterna i baskisk lokalpress om att det till slut ser ut att bli en flytt till de brittiska öarna för Alexander Isak och att nyrika Newcastle United betalar 70 miljoner euro, drygt 740 miljoner kronor för att värva svensken. 

Isak blir därmed Real Sociedads dyraste försäljning någonsin, när han byter undersköna San Sebastián mot Newcastle och Tynesides industrier för att bli lagkamrat med landslagskollegan Emil Krafth. 

Isak gjorde stor succé när han kom till La Real och öste in 17 ligamål under sin andra säsong i baskklubben. Då ryktades det om att den forne AIK- och Borussia Dortmund-anfallaren var mogen större uppdrag och det ryktades om både Barcelona och Arsenal, men under fjolårssäsongen hade Isak det tufft att reprisera framgångarna. Isak gjorde i fjol sin svagaste säsong i Real Sociedad-skjortan där han landade på blott sex La Liga-mål och den svenske landslagsanfallaren hade svårt att både prestera på samma kontinuerligt höga nivå som föregående säsong – då han i perioder helt orädd allena tog sig an La Liga-försvar och på egen hand kunde skaka fram högkvalitativa målchanser ur intet när han flöt fram över planen med sitt nästan unika driv i löpsteget – och han fick stundtals till och med ta plats på bänken. 

Rekordbudet är förstås alldeles för bra för att kunna tacka nej till för Real Sociedad, med tanke på den tunga fjolårssäsongen, och gängse uppfattning var att intresset för svensken skulle vara svalt – och att han skulle behöva återfinna formen i San Sebastián innan större klubbar skulle knacka på dörren. Men hipp som happ verkar Isak nu, en dryg vecka före transferfönstret stänger, byta blåvitrandigt mot svartvitt – La Liga mot Premier League. 

Sportsligt är det en intressant utmaning. Newcastle var illa ute men säkrade till slut nytt Premier League-kontrakt med marginal i fjol, och The Magpies har inlett årets säsong imponerande. 2-0-segern mot Nottingham Forest följdes upp av 0-0 mot Graham Potters Brighton, innan Newcastle förra söndagen visade exakt vilken höjd laget besitter när man pressade regerande mästarna Manchester City hela vägen till ett kryss, 3-3, på hemmaplan. 

Newcastle är ett lag på uppgång och som siktar mot den yttersta toppen. Eddie Howe har sedan han tog över tränarrodret gjort ett gediget hantverk när han tillsammans med sportchefen Dan Ashworth börjat lägga första etappen i vad som ska bli Newcastles världsherravälde. Han har byggt ett solitt svårslaget lag med en solid defensiv framför duktige Nick Pope där storvuxna mittbacksduon Fabian Schär och Sven Botman patrullerar. Till höger stormar Kieran Trippier fram och dundrar in frisparkar i parti och minut, Lyon-värvningen Bruno Guimarães framstår som en av hela ligans främsta spelare sedan ankomsten i januari och Joelinton har funnit sig själv i en ny roll på det centrala mittfältet. Offensivt visade Allan Saint-Maximin vilken oerhörd höjd han besitter när han stundtals gjorde vad han ville även mot Manchester Citys stjärnförsvarare och i den 25-årige fransmannen får Isak en spännande lekkamrat. Med tanke på att Callum Wilson, som startat säsongen i den centrala anfallsrollen, klev av mot Manchester City med problem med en baksida lär Isak kunna vara aktuell för att kastas in i hetluften direkt mot Wolverhampton på söndag, om allt går i lås med övergången. 

I Newcastle får Isak en perfekt språngbräda mot den absoluta toppen, i ett lag som är ambitiöst och villigt att satsa enormt för att växa och klättra. 

Sportsligt är det en munvattnande möjlighet för den så begåvade anfallstalangen – men det går inte att blunda för att övergången till Newcastle samtidigt ackompanjeras av otaliga problem utanför det rent sportsliga och att en svensk landslagsstjärna nu blir affischnamn för en mördarregim och ett sportswashing-projekt. 

För hur lovande Eddie Howe och Dan Ashworths initiala arbete än är så får vi aldrig blunda för problematiken med Isaks val att fortsätta karriären på just fotbollskatedralen St. James’ Park, som där fotbollen än en gång tagits i besittning av politiska krafter. Klassiska Newcastle köptes nyligen av PIF, Saudiarabiens statliga investeringsfond, i nationens nästa försök att tvätta Saudiarabiens skamfilade rykte efter alla avrättningar, journalistmord, kvinnoförtryck och det smutsiga Jemen-kriget. Precis som när Henrik Stenson fyllde på ett redan välfyllt kassaskåp genom att ansluta till den saudiska golftouren blir Isak än mer stormrik och hamnar på en plattform som mycket möjligt kan katapultskjuta honom till nästa steg i karriären. 

Newcastle och Eddie Howe kan göra Alexander Isak från lovande talang till absolut världsstjärna – men det kommer kosta. Och den bittra eftersmaken övergången lämnar efter sig kommer inte försvinna.

Av: Jimmy Ewertsson

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto