Publicerad på 19 Sep - 17:04

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertsson: Dortmunds underbarn fick skriva derbyhistoria



Foto: Bildbyrån

För första gången sedan april 2019 spelades Revierderbyt återigen inför fulla läktare. Derbyt mellan Borussia Dortmund och Schalke 04 på mäktiga Westfalenstadion var en mäktig, pulserande, frustande tillställning där Dortmund till slut gick segrande mot Bundesliganykomlingen Schalke efter att supertalangen, 17-årige Youssoufa Moukoko, avgjort. 
”Jag har alltid fantiserat om hur jag skulle fira framför Südtribune om jag gjorde det avgörande målet i ett derby. Jag är så lycklig, det är en vacker känsla”, säger Moukoko.

Derbyt mellan Schalke 04 och Borussia Dortmund är inte som alla andra. Det är ett möte inbäddat i historia och rivalitet mellan de två närliggande klubbarna i Rühr-området – två klubbar sprungna ur en gruvindustri vars tusen eldar sedan länge slutat brinna. Blott 32 kilometer skiljer klubbarnas respektive hemmaarena åt, men den bittra rivaliteten mellan gulsvart och royalblått, kol och stål, Dortmund och Schalke 04 brinner med oförtruten styrka. 

Helgens derby, som gick av stapeln under lördagen, var speciellt av andra anledningar. Det var det första sedan Schalke 04, en av Tysklands mest klassiska klubbar, tog sig tillbaka till 2. Bundesliga efter nedflyttningen 2021. Det var också det första Revierderbyt att spelas framför fansen som gör mötet till vad det är på tre och ett halvt år. 

Matchen i sig var kvalitetsmässigt inte någon spektakulär affär, men på läktarna gick känslorna att ta på. Jordan Larsson startade sitt första derby och gjorde väl ifrån sig under en första timme där Borussia Dortmund var det bättre laget, men där man som så många gånger tidigare under säsongen haft förtvivlat svårt att skaka fram högkvalitativa målchanser. Bättre blev det inte av att lagkaptenen och nyckelspelaren Marco Reus tvingades bäras ut på bår efter att ha ådragit sig ännu en skada. 

Schalke 04 försvarade sig förtjänstfullt och var långt ifrån ofarliga och Die Königsblauen känner nog att de förtjänade att få något med sig från matchen. 

Dortmunds lycka förändrades när supertalangen Youssoufa Moukoko gjorde entré efter en dryg timme, när han ersatte veteranen Anthony Modeste som haft tuff match. Moukoko såg omedelbart spelsugen ut och var involverad i fler och bättre aktioner än Modeste ditintills varit. Först tvingade han fram en räddning från Alexander Schwolow när han kom till avslut med högern efter en djupledslöpning, därefter tog han tag i bollen centralt och attackerade rakt fram mot Schalke- försvaret innan han blev avväpnad. På tredje försöket small det. 

– Jag upptäckte att mittbacken hade dragit sig lite för långt fram, så jag rörde mig i ytan bakom, berättar han. 

Marius Wolffs inlägg letade sig fram mellan Schalke-mittbackarna Maya Yoshida och Sepp Van den Berg och Moukoko gjorde inget misstag när han nickade bollen i nät. 

– Jag har alltid fantiserat om hur jag skulle fira framför Südtribune om jag gjorde det avgörande målet i ett derby. Jag är så lycklig, det är en vacker känsla, säger Moukoko om målet som blev derbyts enda. 

Youssoufa Moukoko är 17 år och 301 dagar gammal, men i tyska fotbollskretsar är han sedan åratal tillbaka omtalad efter att ha krossat alla målrekord i ungdomslagen. Det var en ivrig väntan på att Moukoko skulle fylla 16, och därmed bli tillgänglig för att spela i Bundesliga. 

– Han är mycket bättre än jag var när jag var 15. Han tränar redan med fullblodsproffs i Dortmund. I hans ålder spelade jag i min hemstad Bryne. Jag vill inte lägga för mycket press på hans axlar, men jag har aldrig sett en så bra 15-åring i mitt liv, har en viss Erling Braut Haaland tidigare berättat. 

Moukoko föddes i Kamerun och spenderade sina första levnadsår hos farföräldrarna i Yaoundé innan han vid 10 års ålder flyttade till pappan Joseph, som redan bodde i Tyskland. Han började spela fotboll i kultklubben St. Pauli och visade direkt prov på en målnäsa utöver det vanliga. Vid 11 års ålder gjorde han hela 21 mål på 12 matcher för U15-laget, och lockades strax därefter till Borussia Dortmund. 

Som 12-åring skapade han globala rubriker när kallades upp till det tyska U16-landslaget. Moukoko gjorde tre mål på hans två första landskamper, vilket efterföljdes av flera ifrågasättanden av hans ålder. Spekulationerna slogs ilsket tillbaka av Moukokos far, Joseph, och det tyska fotbollsförbundet intygade att det inte fanns några som helst tvivel kring ålderns korrekthet. 

– Hans ålder stämmer. Men för mig är han inget underbarn, jag var ännu bättre som ung, sa hans far. 

Som 14-åring skrev han på ett lukrativt sponsoravtal med Nike, värt uppemot hundra miljoner kronor, men när den efterlängtade 16-årsdagen väl kom – och Moukoko tilläts spela seniorfotboll i Tyskland – fortsatte han slå rekord på löpande band. 

Några dagar efter hans 16-årsdag gjorde han sin debut, när han ersatte just Haaland mot Hertha Berlin, och blev därmed den yngste spelaren någonsin att spela i Bundesliga. Han slog samma rekord i Champions League – som tidigare innehades av Celestine Babayaro – när han hoppade in mot Zenit St. Petersburg. En knapp månad efter 16-årsdagen gjorde han sin första start i Dortmundströjan och tre dagar senare kom också första målet, mot Union Berlin, som innebar att han vid 16 år och 28 dagar slog Florian Wirtz rekord. 

Ändå har utvecklingsexplosionen inte riktigt gått som Moukoko hoppats och förväntat sig. Att en spelare vid 16- och 17-årsåldern inte tar en ordinarie tröja i Borussia Dortmund och öser in mål i både Bundesliga och Champions League är förstås långt ifrån något misslyckande. Men så är Youssoufa Moukoko inte heller en talang som andra. 

– Jag har burit runt på ilska i maggropen, medger han med hänvisning att han under säsongsinledningen inte fått spela så mycket som han själv vill. 

– Jag är oerhört ambitiös, så Edin (Terzic, Dortmunds huvudtränare) måste ibland hålla mig tillbaka, och ibland har han helt rätt. Han talar ständigt med mig och han litar på mig, vilket är precis vad jag behöver, fortsätter han. 

På 155 Bundesligaminuter har han nu gjort två mål och en assist, där även hans andra mål var avgörande när han hoppade in och inspirerade Dortmund till comeback borta mot Freiburg. Edin Terzic vet vilken juvel han har i sin trupp, men han är också väl medveten om att det finns utvecklingsområden för Moukoko om han ska ta seniorfotbollen med samma storm som han gjort på ungdomsnivå. 

– Vi vill alla se den Youssoufa på Bundesligas arenor som vi ser varje dag på Brackel (Dortmunds träningsanläggning). Vi arbetar med honom varje dag för att få honom att nå nivån som vi tycker han hör hemma på och i dag var han precis där. Han var där, i boxen, där målen görs. Han är vår derbyhjälte, säger Terzic till Deutsche Welle. 

Terzic berättar att det inte finns någon spelare i Dortmund han pratar med mer än Moukoko och trots att 17-åringen imponerar på träningsplanen har han haft svårt att översätta träningsprestation till skarpt matchläge. 

– Han har agerat lite vilt, gjort saker och ting mer komplicerade än de behöver vara och kanske tänkt lite för mycket, förklarar Terzic. 

 Kanske är derbyavgörandet ögonblicket som blir vändningen för Moukoko. Spelar han som han gjorde i inhoppet mot Schalke 04 lär han definitivt knacka på dörren till startelvan. 

Helgens rubriker: 

Otäcka scener inför El Derbi Madrileño 

Rasismen överskuggade fotbollen under söndagens El Derbi Madrileño mellan Atlético Madrid och Real Madrid på Wanda Metropolitano. Real Madrids brassestjärna Vinícius Junior har kritiserats för ”showboating” och för sitt typiska målfirande, där han dansar, vilket inför derbyt orsakat en storm. Spelare som Dani Alves och Neymar har försvarat landsmannen, som bland annat kritiserats i spanska fotbollsprogrammet El Chiringuito. När Atlético Madrids lagkapten Koke fick frågan om vad som skulle hända ifall Vinícius gjorde samma saker i derbyt svarade han ”habría lío” – det kommer bli trubbel. 

Inför matchen var Vinícius föremål för rasistiska ramsor och apljud från Atlético Madrid-fans utanför arenan. 

På planen fick dock brassen och hans lagkamrater det sista ordet. Real Madrid visade upp en svårstoppad effektivitet när Rodrygo, läckert framspelad av Aurélien Tchouaméni, satte ledningsmålet och Fede Valverde ökade på innan den första halvlekens slut. Atlético tryckte på, men Real försvarade sig väl och kunde avgå med en 2-1-seger, efter att Mario Hermoso sent reducerat. Real Madrid fortsätter därmed sin perfekta säsongsstart med sex segrar på lika många försök. 

Todibos behövde inte svettas 

Jean-Clair Todibo, Nice-försvararen, behövde knappast tvätta kläderna efter matchen mot Angers. Todibos match varade nämligen inte längre än nio sekunder innan han fick syna det röda kortet, efter att ha tilldelats en frilägesutvisning. 

Fortsatt press på Nagelsmann 

Glädjen efter 2-0-segern mot Barcelona blev kortvarig. Tillbaka i Bundesliga fortsatte bekymren för Julian Nagelsmann och hans FC Bayern efter förlusten borta mot Augsburg. Bayern är nu femma i Bundesliga och har inte vunnit någon av de fyra senaste matcherna – vilket knappast hör till vanligheterna. Det blev minst sagt en kylslagen stämning när Bayern-spelarna och ledningen efter deltog på klubbens traditionsenliga Oktoberfest-firande… 

Rekordung Arsenal-debutant – och Son tillbaka 

15 år och 151 dagar gammal var Ethan Nwaneri när han fick hoppa in för sitt Arsenal i den övertygande 3-0-segern mot Brentford. Nwaneri är därmed Premier Leagues yngste spelare någonsin. 

I andra änden av norra London var det också muntra miner när Tottenham tog en 6-2-seger mot Brendan Rodgers krisande Leicester City. Mest anmärkningsvärt var att stjärnan Heung-Min Son petades till förmån för Dejan Kulusevski – som gjorde en bra prestation och bland annat spelade fram till ledningsmålet – och var rejält revanschsugen när han väl fick komma in i den andra halvleken. Sydkoreanen, som varit kritiserad efter en svag säsongsinledning, gjorde kort efter inhoppet säsongens första mål – och innan han hunnit vara på planen i mer än 14 minuter hade han redan hunnit noteras för ett hattrick. 

Allegri under fortsatt press 

Det går minst sagt tungt för Juventus och Max Allegri efter den bedrövliga säsongsinledningen i Serie A och Champions League. Under söndagen föll Juventus borta mot omskrivna nykomlingen AS Monza – som därmed tog sin första Serie A-seger någonsin – med 0-1. 

Det har rapporterats om att Allegris Juventus-framtid är i fara, trots att VD:n Maurizio Arrivabene hela tiden uttalat sitt förtroende för Allegri. Juventus har trots det kopplats samman med Roberto De Zerbi, men den italienska hipstertränaren lär inte inta Turin nu – han är nämligen klar för Brighton, där han ersätter Graham Potter. Det ska bli oerhört, oerhört spännande att se De Zerbis skönfotboll i Premier League. 

Mourinho ursinnig – och Napoli tillbaka i topp 

José Mourinho var sitt mest ilskna jag när han visades ut i Romas förlust hemma mot Atalanta – där unge Giorgio Scalvini gjorde matchens enda mål – när han protesterade ilsket för en utebliven Roma- straff genom att inta planen för att mucka gräl med domaren Daniele Chiffi. 

Senare under söndagskvällen övertog Napoli förstaplatsen i Serie A när man, trots att Milan var det bättre laget, tog tre blytunga poäng på San Siro efter att Giovanni Simeone avgjort med en läcker nick.

Av: Jimmy Ewertsson


Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto