Publicerad på 29 Aug - 15:10

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertsson: Det stormar alltid runt Olympique de Marseille



Trots sommarens storm har Olympique de Marseille inlett Ligue 1-säsongen strålande. Efter 3-0-överkörningen i Riviera-derbyt mot Nice är Igor Tudors gäng nu uppe på samma poäng som Paris Saint-Germain. 

Det svänger fort på Côte d’Azur. Marseille är smältdegeln där kulturer från världen över blandas samman i en unik mix och det finns få platser på jordklotet där passionen för det lokala fotbollslaget är så starkt brinnande som Marseille-bornas känslor för Olympique de Marseille. Framgång, kris eller mitt emellan spelar sällan någon roll – det stormar helt enkelt alltid runt OM. 

Denna sommar var inget undantag. 

 I fjol slutade Marseille tvåa i Ligue 1, efter överlägsna PSG, och efter säsongen lämnade Jorge Sampaoli tränarbänken och ersattes av forne storbacken Igor Tudor. Kroaten han knappt sätta sin fot på sydkusten innan han kommit på kollisionskurs med halva spelartruppen och redan i hemmapremiären fick han bli varse om att livet som OM-manager knappast lär bli någon dans på rosor – då han direkt buades ut av de högljudda hemmafansen. 

Under sommaren har det rapporterats om splittringar i gruppen där flera spelare uttryckt stort missnöje med Tudors hårda, krävande träningsmetoder och konfrontativa ledarstil där Tudor rapporteras ha hamnat i bråk med spelare som Cengiz Ünder, Jordan Amavi och Gérson. Tudors utvalde assisterande tränare, forne lagkamraten Mauro Camoranesi, stannade dessutom inte ens i klubben i en vecka innan han bröt kontraktet efter ett bråk med Tudor. Innan säsongen ens startat höll lagkaptenen Dimitri Payet – som bänkades i de tre inledande matcherna - ett krismöte med klubbledningen där presidenten Pablo Longoria enligt lokaltidningen La Provence påtalade hur den rådande hierarkin i klubben faktiskt ser ut. 

- Vi har klubben, sen har vi tränaren och därefter spelarna. Igår påminde vi spelarna om detta, ska Longoria ha sagt. 

Lägg därtill att Tudor alltså buades ut redan i hemmapremiären, hans första som OM-tränare, och vi kan med lätthet konstatera att det långt ifrån rått eller råder någon harmoni i Marseille. Men så finns det kanske platser och klubbar som mår som bäst i stormens öga. 

Marseille har nämligen inlett säsongen alldeles lysande. Fyra omgångar in i Ligue 1-säsongen är OM delad etta med PSG med tio inspelade poäng, med ett bottennapp mot Brest som enda poängtapp. I helgen stod Marseille för en imponerande insats i Riviera-derbyt mot närbelägna Nice, som man besegrade med hela 3-0 i en lugn tillställning (OM-fansen var portade från matchen och Nice ultras hade gömts undan i ett hörn högst upp på arenan för att ha sjungit om avlidne forne Nantes-spelaren Emiliano Sala under fjolårssäsongen) där Inter-nyförvärvet Alexis Sánchez gjorde två mål under den första halvleken – hans första i OM-tröjan. Arsenal-lånet Nuno Tavares gjorde det tredje målet, och stod för en imponerande insats och bidrog mycket i anfallsspelet. I den andra halvleken, med poängen redan säkrade, kunde Tudor ge Manchester United-lånet Eric Bailly sin OM-debut, för att bygga upp ivorianens fysik och matchfitness. 

- Jag är nöjd och vill gratulera mina spelare till insatsen. Vi hade en fantastisk match. Det är aldrig enkelt mot motståndare av den här digniteten, sa Tudor efteråt. 

Inledningen har varit minst sagt lovande, och kanske håller Tudor trots allt på att vinna över de svårflörtade fansen. Efter 3-0-segern var han inte sen att påtala deras vikt för laget – och att deras frånvaro var kännbar. 

- Den här segern är för fansen. Som tränare vill jag alltid göra fansen nöjda. Vår seger är viktig, men nu måste vi förbereda oss på Clérmont om tre dagar, som vi också måste vinna, säger han. 

Att Marseille ska kunna rå på Frankrike-dominanta PSG – som tappade poäng mot Monaco, 1-1, under gårdagen – är kanske för mycket begärt. Men kanske håller Tudor på att vända Olympique Marseilles lycka, och få OM att åtminstone pressa PSG i titelstriden. 

HELGENS RUBRIKER

Inget straffbråk i PSG denna gång 

Bråket mellan Neymar och Kylian Mbappé runt en straffspark häromveckan gav uppbåd till stor uppmärksamhet och spekulationer om en splittring mellan stjärnduon. När PSG igår tilldelades en ny straff mot Monaco riktades därför fotbollsvärldens blickar mot stjärnorna för att se om det var dags för ännu en dust. Men stridsyxan tycks vara åtminstone tillfälligt begravd och kontroverserna uteblev. Neymar tog hand om straffen – som han förvaltade till 1-1, vilket också blev slutresultatet. 

Bisarr utpressningshistoria runt Pogba 

Skadade Paul Pogba har ännu inte kunnat göra avtryck i återkomsten till Juventus, men i helgen återfanns den franska mittfältsstjärnan återigen i tidningsrubrikerna när France Info rapporterade att Pogba är föremål för utpressningsförsök – och att Pogbas äldre bror Mathias ska vara inblandad. 

Enligt France Info, vars uppgifter även rapporterats av nyhetsbyrån AFP, har fransk polis öppnat en utredning gällande påstådda utpressningsförsök mot Paul Pogba, som ska ha utpressats på 138 miljoner kronor. Gärningsmännen ska enligt radiokanalen vara tidigare barndomsvänner till Pogba, som känt sig svikna av att inte ha fått ekonomisk stöttning av fotbollsspelaren, och hans äldre bror Mathias ska enligt uppgift också vara inblandad. Mathias Pogba har även i en video på sociala medier gått ut och hotat med att avslöja ”chockerande uppgifter” om brodern. 

Sista ordet är inte sagt i denna bisarra historia. 

Haaland-hattrick och Uniteds första bortaseger sedan februari 

Manchester City var riktigt illa ute mot Crystal Palace i lördags. Palace ledde med 2-0, och hade dessutom ett tredje mål bortdömt, på Etihad Stadium och såg ut att gå mot en riktig knall. Då klev Erling Braut Haaland in i handlingarna och vände på steken med ett hattrick, och City kunde till slut vinna matchen med 4-2. Hattricket innebär att Haaland nu gjort sex mål på fyra matcher och toppar Premier Leagues skytteliga. 

I andra delen av Manchester fick de rödklädda jubla över en sällsynt bortaseger när Erik ten Hags mannar besegrade Southampton med 1-0 på bortaplan, Bruno Fernandes gjorde matchens enda mål, och därmed inkassera klubbens första bortaseger sedan februari. Därefter har United-fansen fått ytterligare att glädjas åt, när klubben enligt rapporter så gott som säkrat värvningen av Ajax-brassen Antony för runt en miljard svenska kronor. 

Benzema gör som Benzema gör 

Som så många gånger tidigare klev Karim Benzema fram och frälste Real Madrid när det som bäst behövdes. Vid ställningen 1-1 mot Espanyol klev Benzema fram och avgjorde matchens till Los Blancos fördel med två sena mål. Tidigare under söndagen hade även Barcelona säkrat tre poäng via en 4-0-seger mot Valladolid, där Robert Lewandowski gjorde två mål. 

Liverpool revanscherade sig i mäktig överkörning 

Förlusten mot Manchester United tog hårt för Liverpool, som revanscherade sig rejält mot nykomlingen Bournemouth med hela 9-0 – tangerat målrekord i Premier League. 

Super-Sommer stoppar Bayern 

Bayern München har varit i flygande form i säsongsinledningen, men i helgen fick Julian Nagelsmanns mannar nöja sig med blott en pinne. Yann Sommer i Borussia Mönchengladbachs mål stod för en magnifik insats där han gång på gång stoppade Bayerns framfart. 

Katastrofstart för Sevilla 

Julen Lopetegui är redan under press efter en bedrövlig säsongsinledning. Sevilla föll på nytt i helgen, mot Almería, och står segerlösa efter tre omgångar. Sevilla har haft en tuff sommar på transfermarknaden där man tappat bland annat duktiga mittbacksduon Jules Koundé och Carlos Diego, och än så länge har sportchefen Monchi – som under så många år hyllats så för sin gärning i Andalusien – inte lyckats med Sevillas senaste nybyggnation.

Av: Jimmy Ewertsson

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto