Publicerad på 26 Jul - 13:30

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Djurgårdens bredd – ett guldvapen

Foto: Bildbyrån

Halva säsongen är spelad och vi har fått en ny serieledare i Djurgården. Kommande omgång kommer samtliga lag äntligen ha spelat lika många matcher, då Helsingborg, AIK, Djurgården och Malmö står över. Här är mina tankar om senaste omgången.

Malmö behöver värva igen?

Inget snack om saken för Malmö hemma mot Sirius. MFF var bättre redan innan Sirius Bajenförvärv Dennis Widgren drog på sig ett rött kort. Siffrorna borde varit större än 3-1. Tre raka allsvenska segrar och Zeidan har kommit in i laget på ett mycket bra sätt. Segern blev dock rätt dyrköpt då nyförvärvet Siby gick sönder på ett sätt som såg allvarligt ut och säsongen är över. Malmö har slitit på den defensiva mittfältspositionen en längre tid när Lewicki gått skadad och han verkar fortsatt vara en bit bort.

Så frågan är hur Malmö hanterar det här läget nu när Siby blir borta ett tag. Spelartypen behövs verkligen i Europamatcherna och det blir lite för offensiv balans med tillgängliga innermittfältare. Går det att låna in en spelare som kan bidra från dag ett och göra ett jobb i tre-fyra månader? Intressant att följa.

Tar plats i Axén-båten – inlånade ska inte tvingas ställas mot ”sitt” lag

Nykomlingen Värnamo fyndade Robin Tihi i AIKs mittbacksöverflöd inför säsongen. En talangfull mittback som inte hade fått spela mycket i AIK har fått nödvändiga minuter och förstärkt ett bottenlag. Bra lösning för alla parter och Tihi har varit bra den här säsongen. Men hemma mot AIK var en olycklig Robin Tihi kraftigt inblandad i två baklängesmål samtidigt som han missade ett jätteläge offensivt. Många i sociala medier skriker om matchfixning och den unge mittbacken har fått ta emot en del dåliga kommentarer på sin instagram. Matchfixning håller jag som uteslutet. Jag tror bara Tihi hade en tung match där det möjligen bidrog att det var just AIK han mötte. Säkert många tankar innan och under matchen. Som utlånad spelare är det nog alltid jobbigt att möta klubben man tillhör och kanske har känslor för. Nu blev det tre matchavgörande aktioner och en 20-årig mittback får säkerligen löpa gatlopp i sociala medier och tvingas höra ett och annat framöver. En annan gång hade det kunnat vara så att Tihi gjorde en toppinsats där han avgjorde matchen med ett eget mål. Låt säga att AIK likt i fjol var målskillnad från guld – hur kul är det att komma tillbaka till sin klubb efter att ha spelat bort dem? Alexander Axén var inne på det i sändningen inför matchen - att sätta spelare i de situationerna är inte rimligt. Svensk fotboll borde införa en regel som säger att utlånade spelare inte behöver spela mot sin klubb för att undvika de här situationerna framöver. Här håller jag med Axén. Tror inte det blir så mycket mindre attraktivt att låna in spelare för att de måste avstå två matcher över en säsong.

3-2 till AIK var inte superrättvist eller självklart. Guidetti visade klass i ett par aktioner men annars var det ingen spelmässig superinsats av AIK den här gången heller. Men tillfälligt andrum för klubben. Av topplagen är AIK dock det lag som imponerar minst spelmässigt, spelet hackar rejält.

Djurgårdens bredd – ett guldvapen

Efter att ha slagit Rijeka med 2-1 i torsdagens Europa Conference League-kval valde Kim & Tolle att rotera i startelvan i bortamatchen mot Häcken. Rimligt. Trots förändringarna var Djurgården det bättre laget i första halvlek. Tryckte ner Häcken och anföll i våg efter våg. Oddsmässigt spelades Djurgården ner från underdog till favorit live. Därför kom Jeremejeff 1-0-mål rätt oväntat.

Fördelen med att rotera laget är att bänken blir väldigt stark och i andra halvlek kunde Djurgården byta in spelare som Danielson, Asoro och Magnus Eriksson. Vändningen kom och det blev en tung 2-1-seger. Att kunna byta in den typen av klasspelare är en lyx som kan bli tungan på vågen i guldstriden. Djurgården har 14-16 mycket bra allsvenska spelare - målskyttarna Banda och Elias Andersson är knappast ordinarie om DIF spelar bästa möjliga elvan exempelvis. Jag skrev det efter förra omgången och kan konstatera det igen – Djurgården är mina guldfavoriter just nu. Varningens finger dock för att det kan revideras om de når ett gruppspel och det blir dubblering i stort sett in i mål. Visst har de bra bredd, men det är en sak att klara av Europadubblering paralellt med tre-fyra allsvenska omgångar, något annat att klara det i tio-tolv.

Häcken gjorde ingen dålig match och kunde med lite tur fått med sig poäng. Men Djurgården vann rättvist i slutändan. Ny tuff match i Borås kommande helg för Högmos herrar.

Elfsborgs säsong mer eller mindre över

Elfsborg kommer från ett par starka säsonger där de varit med och huggit på de ädlaste medaljerna. Årets säsong är en poängmässig besvikelse då de varit alldeles för ojämna i prestationerna. Föll klart mot Molde i torsdags och Europagruppspels-chansen är i stort sett borta. Efter 1-0-förlusten mot Kalmar har vi spelat halva säsongen och boråsarna ligger efter lag som Sirius och Mjällby. Närmare nedflyttningsplats än guldplats trots en väldigt svag bottentrio. Ser tufft ut även med Europaplats då Malmö, Häcken och Stockholmslagen ser för bra ut och är för långt före. Under sommaren har Elfsborg fått in meriterade hemvändare som Hult och Holmén. Frågan är hur de hanterar resten av sommarfönstret – försäljningar och ombyggnation?

Kalmar hade äntligen lite marginaler med sig (0.56-2.04 i xG). Elfsborg hade fler vassa chanser och kunde/borde tagit ledningen, framför allt i första halvlek. Men smålänningarna har jobbat ihop till lite medstuds efter poängtapp i många matcher de varit spelmässigt bättre i. MFF-lånet Nanasi blir nyttig som lekkamrat till Berg. Fantasyspännande spelare!

Rasmus Wiedesheim-Paul – strikern HIF saknat?

Helsingborg vann den viktiga bottenmatchen hemma mot Sundsvall med 1-0. Inlånade Rasmus Wiedesheim-Paul fick chansen som striker i avstängde Hurks frånvaro. Anfallstalangen fick inte mycket uträttat i Mjällby under våren. Noll gjorda mål och har sett rätt tam ut. Tycker dock han såg bra ut i HIF-debuten. Kom till en del avslut och jobbade hårt. Den typen av anfallsprestation klubben saknat hela säsongen. Ska bli intressant att se vad Lindström/Santos hittar på när Hurk är tillgänglig igen.

Sundsvalls mörker fortsätter. Spelarförsäljningar och 1-5 mot Häcken följdes upp av förlust här. Ny blytung match hemma mot Varberg kommande helg.

Bajens seger öppnar för galet guldrace

Ett avstängningsdrabbat Varberg blev en enkel match för Hammarby. 3-0 var precis så bekvämt som det låter. I och med segern har vi fem lag inom tre poäng. Stockholmslagen, Malmö FF och Häcken. Hammarby och Häcken har fördel av att inte spela i Europa. Ruggigt spännande toppstrid väntar i andra halvan av säsongen.

Det enda som oroar är flyttryktena kring viktige vänsterbacken Jeahze (bänken mot Varberg efter flyttryktena). Fantasyfavoriten Jeahze lockar såklart utländskt intresse med sitt fina spel i fjol och första halvan av säsongen. Hur klarar Bajen att fylla det tomrummet över tid?

Hahn hjälte för Blåvitt

Första målet är alltid viktigt i fotboll. När två lag med krisstämpel ställs mot varandra är det ännu viktigare. När IFK-lagen drabbade samman på måndagen fick Blåvitt första målet via Therns smarta avslut. Kunde spela på den ledningen, vilket Gustav Svensson och de andra trivdes med. Hahn i kassen storspelade och gjorde tre-fyra riktigt stora räddningar. Bakom Berg har han nog varit bäst i Blåvitt i år. Xg i matchen enligt datatjänsten jag använder: 3.13-1.12.

Norrköping tryckte på och var det bättre laget mellan straffområdena. Såg dock ut att tappa all ork sista 15 minuterna. Spelade i stort sett hela andra halvlek i Blåvitts tredjedel men fick inte till någon forcering alls. Några spelare hade kramp. Orken?

Den här gången var det nyförvärvet Gudjohnsen som gjorde det. Vill inte hänga just honom för jag tycker det händer alldeles för ofta; Ditt lag ligger under och pressar på för kvittering. Du får en liten smäll i en närkamp. Blir liggande, vilket tvingar ditt lag att spela ut bollen, läkare ska in. Någon minut senare hoppar du in på planen igen hur frisk som helst. Utan behandling i stort sett. Varför? Ditt lag tappar momentum, speltid försvinner och motståndarna får snacka ihop sig. Ofattbart i min bok. Bit ihop.

/ Christian Polsäter

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto