Publicerad på 1 Feb - 14:22

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Bästa värvningarna i Allsvenskan hittills



I Allsvenskt Allvar delar Christian Polsäter varje vecka med sig av sina personliga tankar om Allsvenskan 

Som vanligt har det varit stor aktivitet under transferfönstret. Många spelare både in och ut i de flesta allsvenska klubbarna. Såhär i början av februari är dock flera klubbar antagligen långt ifrån klara med sina truppbyggen. Det lär fortfarande ramla in och ut ett par större namn innan vi sparkar igång Allsvenskan. Men utifrån vad vi vet här och nu har jag försökt lista det jag anser vara de bästa värvningarna hittills. 

Det jag väger in när jag bedömer värvningar är: 

- Kostnad. Här får vi utomstående vara ödmjuka inför att vi troligen inte har hela bilden, men det brukar gå att få en hyfsad bild via medierapporteringen.

- Potential hos spelaren som kommer in. Är det en ung och talangfull spelare som kan explodera och säljas vidare med vinst om ett par säsonger? Eller en rutinerad pjäs som fortfarande är supermotiverad och kommer vara otroligt nyttig för att hjälpa befintlig trupp att utvecklas?

- Fyller spelaren ett stort tomrum i klubben han kommer till? Eller finns det redan liknande spelartyper i klubben? Kan det bli så att en värvning blockerar utvecklingen av en talangfull spelare som redan finns i truppen?

- Självklart också klassen på spelaren som kommer in – vad har han hunnit bevisa hittills och ur stor skillnad kan spelaren tänkas göra?

Här kommer då listan:

5. Edvin Kurtulus, Hammarby. 
Kommentar: Given i Halmstads starka backlinje i fjol. Gjorde et bra och var pålitlig. Ung och utvecklingsbar, kommer som Bosman. Svenskt pass, vilket är något Hammarby behöver då deras obalans i fjol tvingades sätta spelare på läktaren för att ha rätt kvoter mellan svenska/utländska spelare. Bajen slet med att hitta en lösning på sin högerkant i fjol, då Simon Sandberg hade en svag säsong. Har nu förstärkt med Joel Nilsson och även Kurtulus, som är mångsidig nog att klara sig bra som wingback, ytterback i en fyrbackslinje, en av mittbackarna i en trebacks/fyrbackslinje.

4. Jean Carlos de Brito, IFK Norrköping. 
Kommentar: Norrköping saknade i fjol en vass vänsterspringare som kunde hantera både offensiv och defensiv, här tror jag de Brito passar bra in. Känns som en riktigt bra wingback i Norlings system. Numera van vid svensk fotboll och bör inte ha någon längre startsträcka för att komma in i Norrköping. Tror han gör Norrköping bättre från dag ett.

3. Tomas Totland, BK Häcken. 
Kommentar: Häcken tappade stabile Ekpolo till Norrköping och behövde ersätta honom. Blev norrbaggen Totland från Tromsö. Verkar vara en rätt stor investering Häcken gjort och det ska bli spännande att se vad han kan göra i Häcken. Totland har en stark säsong i Tromsö bakom sig och är fortfarande ung och utvecklingsbar. Offensiv utgångspositon, vassa inlägg och en del avslut - nye Witry?

2. Amir Al-Ammari, IFK Göteborg. 
Kommentar: Medierapporteringen skvallrar om ett riktigt reapris, vilket spelar in i min bedömning. Gjorde sin första allsvenska säsong i fjol och klarade sig bra. Jag tror han kan fortsätta utvecklas och när han nu får mer fokus på sig då han spelar i en större klubb kommer fler inse hur bra han faktiskt är. En spelartyp IFK Göteborg saknade i fjol och jag tror han blir väldigt nyttig för Blåvitt.

1. Victor Edvardsen, Djurgården. 
Kommentar: En spelare som fortfarande är relativt ung och full av utvecklingspotential. Flera säsonger i rad har han testat en ny och högre nivå och vuxit med uppgiften – jag tror inte han slagit i något tak än. Hade Djurgården haft en lite mer effektiv anfallare i fjol hade de nog vunnit guldet. Nu får de in en spelare där det nästan känns som garanti för tvåsiffrigt antal mål. Bör kunna bli en bra försäljning för DIF om han leverar i linje med förväntningarna. En given favorit i kampen om skytteligatiteln.

Bubblare: Pierre Bengtsson (Djurgården), Joel Nilsson (Hammarby), Dennis Collander (Hammarby), Ekpolo (IFK Norrköping), Michael Baidoo (Elfsborg), Gustav Wikheim (Djurgården), Piotr Johansson (Djurgården), Kevin Jensen (Kalmar FF), Jesper Ceesay (AIK)

Senaste inläggen i Allsvenskt Allvar med Polsäter

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto