Publicerad på 28 Feb - 13:35

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Bahoui övertygar, Edvardsens position, knepigt för Blåvitt och MFF:s offensiv


Andra omgången i Svenska Cupen spelades i helgen och jag summerar den med ett par punkter nedan. Spelmässigt var första omgången extremt bra, i helgen blev det mer blandat:
Malmö FF -1,5 i första halvlek punkterades av Oremo.
Under 3,5 mål i Häcken-Falkenberg sprack i första halvlek redan.
Push på under 1 mål i första halvlek i Mjällby-Landskrona.
Vinst på Djurgården -1,5 och Elfsborg -3,5.
Sundsvall straffade bort mig på underspelet mot Degerfors genom att ge bort tre straffar. 

Nya tag nästa helg. Mest dramatik blir det i grupperna med två fullpoängare hittills: Grupp 1: Malmö & Värnamo gör upp om kvartsfinalplatsen. Då Värnamo måste vinna talar väl allt för att MFF tar kvartsfinalplatsen.
Grupp 4: Elfsborg & Degerfors gör upp på Borås Arena. Degerfors måste vinna för att gå vidare.
Grupp 5: Häcken & Hammarby gör upp om kvartsfinalplatsen. Bajen måste vinna för att gå vidare. 

I nuläget skulle jag säga att Djurgården, Elfsborg, Malmö FF och AIK är mina favoriter att bli bästa ettorna, vilket ger hemmaplan i kvartsfinal. Häcken, Kalmar, Blåvitt & IFK Norrköping tror jag blir motståndet. 

Nabil Bahoui – skytteligakandidat! 

Hade samma punkt förra veckan, men ett frågetecken istället för utropstecken i rubriken. Visst, Eskilsminne är knappast något toppmotstånd. Men Bahouis smarta löpningar, hur fräsch han ser ut och det faktum att Grzelaks AIK är lite mer offensiva än tidigare upplagor gör att jag rätar ut frågetecknet till ett utropstecken. Grzelaks drag att flytta upp ”Nabbe” till en forwardsplats från att tidigare spelat ytter har visat sig vara smart. Som ytter fick Bahoui slita hårt i bägge riktningar, vilket han kanske inte har lungorna och benen till numera. När han spelar striker är han fräschare när lägena kommer och kan fokusera på det. Två nya måltjuvsmål i helgen. Blir spännande att se vad han landar på i Allsvenskan om han kan hålla sig skadefri. 

Sundsvall får det tufft 

3-2 mot Elfsborg i cuppremiären var smickrande siffror för Giffarna. Följde upp det med 4-1-förlust mot Degerfors. Detta efter att ha gett bort tre (3!) straffar i matchen. Utöver dessa tilläts Degerfors skapa mängder av målchanser. Sju insläppta på två matcher är inte beskedet man vill ha med en månad kvar till Allsvenskan drar igång.

Hallenius skada är blytung för laget. Personligen ser jag gärna att Sundsvall klarar sig kvar i Allsvenskan då jag vill ha lag från så stor del av landet som möjligt i vår högsta serie. Men i nuläget är det svårt att se det. 

Blåvitts knepiga läge 

1-1 mot Norrby ger ett okej utgångsläge för att kunna gå vidare till kvartsfinal, vilket är målet. Men insatsen mot Norrby var inte bra. Hemmalaget hade fler avslut, mer bollinnehav och högre expected goals. Nu är säsongen visserligen ung och i Blåvitt dräller det av rutin som vet att det inte är nu de ska vara som bäst. Men det jag sett av IFK Göteborg hittills imponerar inte och jag har svårt att se laget bryta sig in i topp fyra, lagen ovanför är bättre helt enkelt. I startelvan mot Norrby fanns Salomonsson (32), Bjärsmyr (36), Sana (32), Wendt (36), Gustav Svensson (35) och Berg (35). Såklart väldigt svårt för en klubb att tacka nej till välmeriterade hemvändare som vill avsluta karriärerna i Blåvitt. Men om hemvändarspåret inte leder till en Europaplats får det sägas vara en misslyckad satsning. I enskilda matcher kommer IFK med de här spelarna kunna slå vilket allsvenskt lag som helst i en enskild match, men svårt att se det hålla en hel säsong. 

För är det något vi med säkerhet kan säga om spelarna jag räknade upp ovan är det att de knappast har särskilt många säsonger kvar i benen. Så de kommer snart behöva ersättas, vilket kommer behöva finansieras. Utöver Wilhelmsson och möjligen Jallow är det svårt att se några större spelarförsäljningar från nuvarande trupp för att finansiera ett nybygge. Sportchef Farnerud fick förra veckan foten. Den/de som ska bygga nästa Blåvittupplaga kommer inte ha en särskilt enkel uppgift. 

Edvardsens position – en följetong? 

Victor Edvardsen blev lite för isolerad som central forward mot Brage och i viss mån i ett par träningsmatcher. När han flyttades ut till vänster mot Brage gjorde han mål direkt. Mot BP spelade han till vänster från start och det blev mål på nytt. Tanken med Edvardsenvärvningen var nog främst att han skulle bli den centrala forwardsmålskytten DIF inte hade i fjol. Men hittills har han nog sett bäst ut till vänster. 

Kim & Tolle har öppnat för att han kommer spela på bägge positionerna och att det kan vara bra att ha olika alternativ. Tror dock inte det blir en helt lätt avvägning. Känslan är att Edvardsens position är något som kommer diskuteras vidare i fotbolls-Sverige i allmänhet och runt Djurgården i synnerhet. 

Tar Malmö in en forward? 

Målade upp forwardspositonen som ett minifrågetecken för Malmö efter förra helgen. Känslan är att Jo-Inge Berget inte riktigt hittar rätt i den positionen (noll cupmål hittills). Abubakari kom in och gjorde visserligen mål, men känns inte helt redo att vara ordinarie forward i Malmö. Ola Toivonen finns i truppen men återstår att se vilket skick han är i när han är tillbaka. 
Antonio Colak kom in i början av mars i fjol, känslan är att Malmö behöver upprepa den övningen även i år. Återstår att se vem det blir.

Senaste inläggen i Allsvenskt Allvar med Polsäter

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto