Den här veckan listar han tre förändringar som han vill se införas i Allsvenskan.
1. Vilka är med i truppen? Bestäm riktlinjer.
Senaste inläggen i Allsvenskt Allvar med Polsäter
I dagens allsvenska hanterar lagen kommunikation kring truppstatus på väldigt olika sätt. Vissa klubbar släpper truppen med skadeuppdateringar dagen innan, medan andra släpper den på matchdag eller inte alls.
Som allsvensk bettare kan trupplägen ibland spela stor roll när det gäller att hitta spel. Är Christiansen tillbaka från skada? Var det bara kramp när Marcus Berg klev av senast eller en baksida lår som gick? Den typen av nyheter kan påverka vinstchanser och odds. För klubbar med större mediebevakning kommer ofta den typen av nyheter ut i artiklar, men så är det långt ifrån alltid. Från mina kontakter i olika medier hör jag att trenden är att klubbar stänger sig alltmer och försöker kontrollera vad som skrivs i medierna. De vill gärna skicka ut nyheter i sina egna kanaler snarare än läsa om dem på Fotbollskanalen. Så det är rimligt att vänta sig färre nyheter av den här typen framöver snarare än fler.
För den med ingångar i klubbarna går det enkelt att skaffa sig ett informationsövertag gentemot ”marknaden”, d.v.s. spelbolag och andra bettare. Relativt okänd info om skadade nyckelspelare kan användas för att lägga vassa spel.
Jag tycker klubbarna via SEF eller SVFF ska komma fram till gemensamma regler för när och hur klubbarna släpper sina trupper. Om det är att alla måste släppa sina trupper max 24 timmar före avspark eller inte alls – de får komma fram till vad som är bäst själva. Förstår att klubbarna kanske inte vill vara superöppna med exakt vilka skador spelarna har, men det räcker att skriva om spelaren är uttagen eller inte. Dagen efter, när startelva + bänk släpps en timme före avspark, ser hela världen ändå om spelaren är med i truppen eller inte. Jag hade velat att alla lag släpper sina trupper dagen innan. Då är det hyfsat lika för alla - fans, bettingintresserade och övriga som har ett intresse i Allsvenskan. Att alla lag hanterar det här på olika sätt tycker jag är fel, framför allt mot spelkollektivet. Går såklart att avfärda spelande på Allsvenskan som irrelevant, men fakta är att om det inte gick att betta på Allsvenskan hade intresset och intäkterna varit lägre.
2. Inför fredagar som speldag
Allsvenskan lägger sällan matcher på fredagar. I en av få fredagsmatcher i fjol tog Elfsborg emot Göteborg och ni minns väl scenerna? Trots usel tabellposition vallfärdade tusentals göteborgare till Borås. Första El Västico med fullt publikblås hjälpte förvisso till att skapa ett gynnsamt läge för en publikfest.
Stödhjulen för just den matchen till trots. Fredagar borde vara en perfekt speldag. Många är lediga dagen efter och det är därmed perfekt läge att ta ett par öl med kompisarna. Klubbarna kan utnyttja fredagen med olika events runt själva matchen för att locka marginalpublik. Sen är det sällan internationell fotboll av toppklass på fredagar. Utöver någon enstaka ligamatch (sällan storlag) är det skralt utbud. Så det borde finnas en TV-publik att locka också.
3. Utöka ligan till 18 lag.
Jag tycker det är dags att se över om 16 lag är tillräckligt i Allsvenskan. För nog finns det en mängd ganska stora klubbar i de lägre divisionerna:
I Superettan finns klassiska lag som Brage, Örebro, Landskrona, Öster, Örgryte, Halmstad och Trelleborg. Samtliga har ett okej publikunderlag. Även lag som Östersund, AFC Eskilstuna och Dalkurd som nyligen varit uppe i Allsvenskan spelar i Superettan. Gais spelar i division ett nästa säsong.
18 lag ger 34 matcher på en säsong. Med fler matcher tror jag klubbarna tvingas släppa fram fler egna talanger, vilket över tid måste ses som positivt för svensk fotboll.
Hur blir det då med kvaliteten?
Inga problem tror jag. Lag med små budgetar, som Varberg och Mjällby, har de senaste säsongerna gjort bra resultat och visat att det går att etablera sig i högsta serien med en smart strategi. Tror även det är positivt att fler lag slipper gå in i en säsong med lite mindre rädsla att åka ur och att de därför kan vara lite modigare i sitt sätt att tänka.