Publicerad på 15 Mar - 12:01

0
article-img
Foto: Bildbyrån

ALLSVENSKT ALLVAR: Schemaläggarna får underkänt



Foto: Bildbyrån

Christian Polsäter skriver om Allsvenskan - varje vecka på Rekatochklart.com. Följ honom på twitter @nokkan21

I sociala medier har många redan luftat missnöje kring hur sent kvartsfinaltiderna spikades. Jag håller med om den kritiken, det är för dåligt att det tog flera dagar efter förra måndagens lottning att spika tid och plats för kvartsfinalerna. Borde gått att få ihop ett preliminärt schema med tänkbara tider att spela på redan före själva lottningen. För det var inte som att de lag som fick hemmaplansfördel var totalt oväntade. 
Cupen fick ett lyft när gruppspelet infördes för tio år sedan, men om svensk fotboll vill bygga vidare och öka intresset ytterligare måste sånt här fungera bättre så att fans kan planera resor till bortamatcher och så vidare. Dra igång cupen en vecka tidigare i februari och ta en veckas break efter gruppspelet om det behövs för att kunna få ihop schemat. Att MFF-AIK dessutom spelades en vanlig måndag 19:00 är optimalt. Om man vill ha så lite bortafans som möjligt på matcherna alltså. Det budskapsprotesterades med rätta mot ”supporterfientliga avsparkstider” nere i Malmö. 

Kalmars spets? 

Rydström fick välförtjänt beröm för Kalmars spel ifjol och det har sett fortsatt bra ut i cupgruppspelet. Trots stor spelaromsättning. Men när motståndet blev lite bättre i helgen när Djurgården hälsade på var KFF en besvikelse. Visst var Guldfågeln Arenas gräs inte det bästa underlaget och det påverkade Kalmars spel negativt. Men de spelade en hel andra halvlek i underläge och lyckades bara skrapa ihop 0.03 i expected goals fördelat på tre ofarliga avslut. Det kändes aldrig farligt. Och det mot ett Djurgården som trots allt stundtals sett skakiga ut defensivt sedan Löfgren blivit sjuk och på nivån oprövade Hien kommit in som mittback. 

Kalmar får nog räkna med att många förmodade bottenlag backar hem mot dem i årets allsvenska. Ska de upprepa fjolårets poängskörd måste de bli lite bättre på att omvandla bollinnehav till vassa målchanser än de var mot Djurgården. 

Vart har vi Djurgården? 

2-0 på Guldfågeln imponerar såklart. Tunga, välorganiserade och stabila defensivt. Blev en rätt så tacksam matchbild med tidig utdelning på ett dåligt underlag mot ett lag som ändå ville trilla boll. DIFs fysik blev utslagsgivande. Men spelmässigt var det kanske ingen propagandauppvisning och jag väntar fortfarande på att se Djurgården klara av att bryta ner ett lågt stående försvar på ett bättre sätt än de lyckades med mot Brage och Halmstad. För många matcher mot sämre lag kommer nog se ut så, framför allt på hemmaplan. 

Ondrejka ser vass ut 

Jacob Ondrejka ser ut att ha tagit rejäla kliv under vintern. Mest inhoppare ifjol, men i år har 19-åringen, trots hård konkurrens på positonen han spelar på, startat samtliga cupmatcher. Gjorde ett väldigt snyggt mål mot Göteborg och var ett ständigt hot mot Blåvitts ytterbackar. Snabb, kreativ, bra på att utmana och uppenbarligen ett bra avslut. Borde kunna göra en Jesper Karlsson-resa i Elfsborg om han fortsätter utvecklas. 

Fall framåt för Blåvitt

Inför matchen trodde jag faktiskt IFK Göteborg skulle ha skrällchans sett till att oddset på Elfsborg var lite väl lågt (då runt 1.65-1.70) inför match. Elfsborg började bäst, men andra halvan av första halvlek är det klart bästa jag sett från IFK Göteborg hittills den här säsongen. Oddset på Elfsborg studsade då snabbt uppåt live eftersom matchen var jämnare än många trodde på förhand. Tyvärr för Blåvitts del blev det ingen utdelning på ett par fina lägen, men de kan ta med sig prestationen in i Allsvenskan. Fortfarande tydligt för mig att de inte är ett topplag i alla fall. 

Två frågetecken för mig: 
- Blåvitt skapade sex hörnor. Valde tre gånger att ta en kort hörna utan att det blev särskilt farligt. I mittbackarna, Gustav Svensson och Marcus Berg har Blåvitt fyra bra huvudspelare. I en så tuff bortamatch borde de ta bättre hand om sina fasta situationer. Blåvitt måste inse att där de är idag är just den typen av lägen något de måste försöka utnyttja. 
- Nyförvärven? Jag hyllade Amir Al Ammari-värvningen från Halmstad. Trodde han hade förutsättningar att kliva rätt in i laget. Stahre verkar inte övertygad hittills åtminstone. Fick inte spela mot vare sig Mjällby eller Elfsborg. Nu är det för tidigt i hans Blåvittkarriär för att bli orolig på allvar, men positivt är det inte hittills. Erik Sorga tror jag inte gör ett mål i Allsvenskan i år. Som sagt, tidigt att utvärdera, men Blåvitt måste börja sätta nyförvärven om de ska bryta sig tillbaka in i toppen. 

Allt ramlade in på Tele2 

Dovin var olycklig på bägge Pekings mål och Bajens uppförsbacke var brant vid 0-2-underläge. Hammarby kom dock in i matchen, egentligen utan att rada upp vassa lägen själva. Reduceringen just före halvtid blev psykologiskt viktig. Hade sedan lite tur då Bojanic inspel styrdes in i mål och från 2-2 luktade det Bajenseger. De Britos försvarsspel vid 3-2-målet måste kritiseras då han drog på sig två straffar i samma rätt ofarliga situation. Oerhört klumpigt. 

Bortsett från målvaktstavlor och enstaka hjärnsläpp tycker jag faktiskt lagens försvarsspel var relativt okej. Tror inte att 3-2 kommer vara ett så representativt resultat för de här lagen i Allsvenskan sen. 1.4 – 1.17 i expected goals här. 

Rätt lag vann i Malmö 

AIK gjorde en bra bortamatch även om det var tydligt att de saknade Lustig och Milosevic, inte minst på defensiva fasta situationer. Men sett över 120 minuter var Malmö det bättre laget och deras avancemang var välförtjänt. Måste dock sägas att Malmö hade flyt i tre nyckelsituationer: Godkänt Moisander-mål, ingen AIK-straff när Pena dök in framför Amar Abdirahman men däremot när bollen studsade upp på Bahouis hand är tre beslut som kunde varit annorlunda där Malmö fick med sig samtliga. 

Måste säga att jag gillade matchen annars. Tufft, grinigt och rätt bra kvalitét stundtals trots ett par avbräck i bägge lagen. Rosenbergs hyschande på Friends, Seb Larssons frispark på samma arena, guldkampen i fjol...börjar bli ett rejält hatmöte mellan de här lagen. Ser fram emot att se dem tampas i toppen den här säsongen.


Senaste inläggen i Allsvenskt Allvar med Polsäter

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto