Publicerad på 2 Aug - 12:20

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Allsvenskt Allvar: Kan Degerfors störa Norrköping?

Foto: Bildbyrån

Äntligen har vi en icke-haltande allsvensk tabell igen. Omgångens stora vinnare blev Värnamo och Varberg (säkrade kontraktet?). Hammarby tappade viktiga toppstridspoäng medan IFK Norrköping cementerade sin plats som krisklubben nummer ett. Här är mina tankar om omgången.

Snett ute i Borås

Jag rekommenderade under 3,5 mål som spel i Elfsborg mot Häcken. Spelet var rökt efter 5-6 minuter då lagen turades om att bjuda varandra på målchanser där allt trillade in. Wyscouts data hade 1.28-2.07 i Xg, så åtta mål var kanske inte helt motiverat. Men det var ett dåligt spel av mig, dels ett dåligt odds och matchbilden var väldigt övespelsaktig. Nya tag.

Men visst var det rätt underhållande att se lagen byta chanser med varandra. Häcken bör dock se sig i spegeln gällande sitt eget försvarsspel. Med mer än halva serien spelad har de släppt in fler mål än nästjumbon Helsingborg. Elva lag har släppt in färre mål än Helsingborg. Framåt forsätter Jeremejeff ösa in mål, men bakåt läcker det verkligen. Det är just det som får mig att räkna bort Häcken från guldstriden. Så ihåligt som det ser ut nu tror jag inte ens de löser topp fyra – för inte kan väl Jeremejeff bara fortsätta göra mål på precis allt?

Kan Degerfors störa Norrköping?

Degerfors slog Kalmar FF med 2-1 efter en effektiv anfallsprestation och mycket hårt jobb. Hyfsat rättvist och känslan är att Degen tajtat till försvarsspelet lite efter uppehållet. Men då både Varberg och Värnamo också vann närmade Degerfors sig inte lagen ovanför. Dock kvalplats nu vilket nog är det de får sikta in sig på först och främst.

Nu upplagt för en riktig rysare i Norrköping kommande helg. Skulle Norrköping misslyckas med att vinna hemma mot Degerfors så ser det riktigt bottenträsktrungt ut för Peking. Rätt så skön match med allt att vinna i för Degerfors del. Kommer också med bra minnen efter 1-1 på Stora Valla i en match där Degerfors var det bättre laget.

Sanslöst att Sundsvall är med i kampen om nytt kontrakt fortfarande

Varberg avgjorde det viktiga bottenmötet på 20 minuter efter flera bjudningar av Sundsvalls defensiv/målvakt. Utan att vara särskilt bra kunde Varberg vinna med 3-1 och bärga tre viktiga poäng för deras del. Efter 16 omgångar har Sundsvall släppt in osannolika 40 mål. Släpper in fler mål än de ”borde” sett till expected goals against men ligger sist i den ligan och vad gäller insläppta mål. Varberg tilläts göra tre mål på 1.66 i xG enligt Wyscouts data.

Länge sedan jag såg ett lag som i många matcher varit så tydligt sämre än motståndarna. I nästan varannan match har de klappat ihop fullständigt och mer eller mindre kastat in bollar i egen kasse. Har dessutom en förmåga att se totalt vilsna och uppgivna ut på planen. Därför är det fascinerande att Sundsvall fortfarande, trots allt, är med i kampen om nytt kontrakt. Men nu väntar Hammarby och Malmö i två tuffa bortamatcher. Ska vi gissa på minst åtta insläppta över de två matcherna? Kan inte se något annat än att Sundsvall är ett av två lag som åker ut till slut.

Rätt att bänka Jeahze – men visst saknas han

Ingen har väl missat att Jeahze, allsvenskans kanske bästa ytterback den här säsongen, verkar försöka tvinga sig bort från Hammarby. Hans fina spel lockar såklart utländskt intresse, men Hammarby har råd att tacka nej till bud som enligt klubben är för låga. Upplagt för en konflikt då spelaren vill bort. Så har det blivit nu och i avvaktan på en lösning får han inte spela för a-laget.

Som många andra är jag också allergisk mot fenomenet att spelare försöker strejka sig bort från klubben. Ska väl brasklappas att vi utomstående inte alltid har hela bilden, vi får lita på det som läcker ut. Men. Spelaren har skrivit på ett avtal och avlönas av sin klubb. Att då ställa till med en sån här oreda mitt under brinnande säsong när klubben jagar Europaplaceringar/guld... det är själviskt och ett utmärkt sätt för spelare att sabotera sitt eftermäle.

Hammarby saknade Jeahze spelmässigt i 2-1-förlusten mot Värnamo. Hans ständiga överlappande och cutbacks har varit ett bra anfallsvapen flera säsonger i rad. Ingen jättedålig Bajeninsats, men den sista skärpan saknades i avslutningsmomenten. Samtidigt skapade Hammarby tillräckligt för att ta ledningen – och gör de det vinner de säkerligen matchen rätt klart. Så ska kanske inte dra FÖR stora växlar av den spelmässiga insatsen även om 0 poäng mot Värnamo såklart är underkänt för en guldkandidat. Men att Jeahze verkar ha gjort sin sista Bajenmatch är ett klart avbräck förutom att det säkert stör spelargruppen.

En av Blåvitts bättre insatser den här säsongen

Jag har varit väldigt negativ mot Blåvitt den här säsongen. Men i måndagens enda allsvenska match gjorde IFK Göteborg en bra match på ett välfyllt Ullevi. 2-0-segern var rätt odiskutabel i en match där ett frenetiskt pressande Blåvitt fick bra betalt i sitt presspel. Tycker faktiskt matchen var en av de bättre från Stahres gäng den här säsongen.

Lätt att säga det nu när Bångsbo assisterade ett Carneil-mål, men mycket positivt även att IFK Göteborg valde att ge talangerna chansen från start. Har hänt förut, men då har det varit pga skador/avstängningar. Nu fick Aiesh och Bjärsmyr sitta på bänken från start, även om de kanske är något bättre alternativ kortsiktigt. Får spelare som Carneil och Bångsbo speltid kan det bli två bra försäljningar framöver. Tror det är exakt den typen av spelare IFK Göteborg behöver spela och sedan sälja för att på sikt ta kliv mot toppen.

För Norrköping fortsätter mörkret. Ett mål på fem matcher är riktigt svagt med offensiven de ändå har. Riktig ångestmatch mot Degerfors på lördag.

/ Christian Polsäter

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto