Publicerad på 24 Feb - 18:35

0
article-img
Foto: Bildbyrån

ALLSVENSKT ALLVAR: Guidetti i AIK – succé eller fiasko?



Foto: Bildbyrån 

I Allsvenskt Allvar delar Christian Polsäter varje vecka med sig av sina personliga tankar om Allsvenskan.

Medier rapporterar om att Guidetti är detaljer från att bli klar för AIK. Svenska fotbollsfans försöker nu förutspå om det bli succé eller fiasko om han kommer. 

Redan innan han bevisat särskilt mycket i seniorsammanhang pekades Guidetti ut som en riktigt stor talang. På Stureplan i Stockholm tryckte Nike upp JGs ansikte på ett gigantiskt skynke med texten ”vår tronföljare är född”. Fyller 30 i sommar, så karriären är inte slut än, men vi kan konstatera att han inte blev någon ny Zlatan. Men väl en okej karriär där högt och lågt blandats.
Höjdpunkterna i karriären (hittills) får sägas vara säsongen i Feyenoord (20 mål på 23 ligamatcher) och guldet i U21-EM där han var lagets ledare. Minns hur de svenska landslagsfansen kampanjade och skrålade för att få in JG i a-landslaget i samband med framgångarna i U21. Tyvärr minns vi också den långa virusfrånvaron och bänkningarna de senaste säsongerna. 

Det är en färgstark figur som alla verkar ha en åsikt om. I sociala medier pekas han ut som allt från en superflopp till en ny gamechanger-hemvändare alá Markus Rosenberg. Jag slängde upp en omröstning på twitter där jag frågade om det blir succé eller fiasko. Succé enligt 49%, fiasko enligt 51%. Om John Guidetti nu blir klar för AIK kan vi åtminstone vara säkra på att det kommer komma ett antal hånfulla ”det här åldrades inte så bra”-tweets med hånfulla pikar mot de som hade fel. 
 
Till att börja med får vi försöka reda ut vad vi kan kalla succé eller fiasko. För mig är antal mål absolut en parameter att titta på där, men inte det enda viktiga. I fjol gjorde AIKs två anfallare 10 kassar var, men av tradition gör AIK få mål. Det är egentligen bara under en säsong i karriären JG gjort riktigt många mål och det var i Feyenoord säsongen 2011/2012. Om förväntningarna är 15 allsvenska mål kommer nog många bli besvikna tror jag. 

Skulle han göra få mål men skjuta AIK till ett Europagruppspel eller bli tungan på vågen i ett guld är det en succévärvning ändå om kostnaden är rimlig. Sen finns det ett mellanläge med okej-mycket mål, toppstrid men inget Europagruppspel. Få mål, ingen spelmässig dominans, inga guld eller Europaframgångar och eventuellt skadeproblem får ses som fiasko. 

Vad blir det då?
Det seriösa svaret är väl att ingen vet. Att inte hålla klassen som krävs i spanska ligan innebär inte att man inte kan dominera i Allsvenskan. Samtidigt har det gått ett tag sedan JG var helt ordinarie och radade upp 90-minutare. I nuläget känns det oklart vilken fysisk status han har, någon toppform lär det inte vara i alla fall. Allsvenskan är bara en månad bort. Ju mer tid som går, desto längre tid av tävlingssäsongen 2022 försvinner för att hitta toppformen. Blir det så att han inte kommer förrän i sommar blir det ett ännu sämre utgångsläge då han knappast kommer ha bättre form då än nu. 

Guidetti har definitivt höjden att bli en ledande allsvensk spelare, men allt handlar om hans egen motivation. Kan han mobilisera revanschsug från den kritik han fått kan det bli bra. Jag har dock aldrig varit hans största fan, jag tror hans tak ligger strax under det Kiese-Thelin gjorde för Malmö 2020.


Senaste inläggen i Allsvenskt Allvar med Polsäter

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto