Publicerad på 2 Feb - 15:49

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Allsvenskt Allvar: Fem tyngsta tappen i Allsvenskan



Foto: Bildbyrån

I Allsvenskt Allvar delar Christian Polsäter varje vecka med sig av sina personliga tankar om Allsvenskan

Jag har tidigare rankat de spelare jag håller som de bästa allsvenska värvningarna hittills. Men det har inte bara värvats spelare såklart, många lag har också tappat tunga pjäser. Många klubbar är antagligen rätt långt ifrån klara med sina truppbyggen och det lär fortfarande ramla in och ut ett par större namn innan vi sparkar igång säsongen. Men utifrån vad som bekräftats här och nu har jag listat de spelare jag håller som de tyngsta tappen. 

Det jag väger in när jag bedömer hur stort tomrum en spelare lämnar efter sig är: 
- Hur bra är spelaren som lämnar. 
- Klassen på truppen som finns kvar och huruvida klubben hittat en ersättare än. 
- Klubbens förmåga att ersätta spelaren. Ett exempel: Hade Edvardsen tillhört Malmö FF och lämnat för en ny klubb inför årets säsong hade det varit ett mindre tapp än vad jag tror det blir för Degerfors, då Malmö har muskler att plocka in en likvärdig spelare.

5. Patrik Wålemark, BK Häcken

Kommentar: Glänste i ett Häcken som var en stor besvikelse i fjol. Sylvass som avslutare såväl som framspelare, vilket 9+7 skvallrar om. Häcken kan trösta sig med att de fick okej betalt och antagligen har en bra procent på eventuell vidareförsäljning. Plockat in tänkbara ersättare och har en okej trupp i grunden, så nog ska de klara sig hyggligt. Men klart att Wålemark blir svårt att ersätta helt och hållet.

4. Amin Sarr, Mjällby/Malmö

Kommentar: Var utlånad från Malmö FF och därmed inte Mjällbys spelare egentligen. Men han gjorde 19 matcher för Mjällby och med sina 8 mål en stor bidragande orsak till att Mjällby lyckades klättra i tabellen och till slut klara kontraktet rätt bekvämt. Lätt att glömma att Mjällby bara tog 8 poäng första tio omgångarna, vilket normalt sett är nedflyttningssnitt. Sam Johnson kom in förra säsongen utan att imponera och Moro har utgående. Bergström är nyttig, men kanske inte riktigt den där effektiva målskytten. Därför tror jag Sarr kommer saknas rejält, att få in anfallare av hans klass är inte helt lätt för en klubb som Mjällby. För Malmös del är det svårt att säga att Sarr kommer saknas i och med att han inte spelade för klubben i fjol. Hade varit spännande att se vad han kunnat göra i MFF, men nu blir det Nederländerna.

3. Akinkunmi Amoo, Hammarby

Kommentar: 9+5 som 19-åring i sin första allsvenska säsong är starka papper. För vi ska komma ihåg att Amoo inte alltid, konstigt nog, var helt ordinarie i alla lägen. Otroligt spetsig snabb spelare med bra teknik. Tror han hade kunnat bli en av de absolut bästa spelarna i årets serie. Nu minns jag inte vad Amoo hade för kontrakt, men om Bajen hade kunnat hålla kvar honom säsongen ut eller till sommaren tror jag de kunnat få betydligt mer för honom, för taket känns skyhögt. Men antagligen gick inte det då han nog ville gå. Finns spelare i truppen som kan spela på hans position, men ingen som känns tillnärmelsevis lika spännande just nu i alla fall. Verkar dock fått in en okej slant för honom. Poängspelare är dock alltid svårt att värva för allsvenska spelare, för det går aldrig att få garanti.

2. Anel Ahmedhodzic, Malmö FF. 

Kommentar: En av seriens absolut bästa mittbackar två säsonger i rad, kanske den allra bäste. Snabb, stark, bra spelförståelse och bra fot. Att han skulle lämna nu var såklart helt väntat, så jag räknar med att minst en ny bra mittback kommer värvas. För det som finns kvar i klubben är inte nära Anels klass. Moisander (36) och Nielsen (34) är till åren komna med allt vad det innebär. Allsvenskan skulle MFF kunna klara av ändå med nuvarande trupp, men ska det bli nya Europaframgångar behövs något bättre. Det är inte helt lätt att hitta en mittback av Ahmedhodzic kaliber. Tjecken Matej Chalus (23) är en spännande ung profil med bra meriter för sin ålder. Ser bra ut på pappret, men det finns aldrig några garantier att det blir bra till slut – stora skor att fylla.

1. Victor Edvardsen, Degerfors.

Kommentar: Bästa värvningen hittills är också det tyngsta tappet. Hade Degerfors inte haft en av seriens bästa målskyttar i fjol samtidigt som Halmstad hade haft en normalbra allsvensk forward hade Halmstad slutat 7-10 poäng före Degen. Spelmässigt tycker jag Degerfors många gånger hade det tufft i fjol. Överpresterade sett till förväntat poängantal utifrån expected goals och expected goals against. Att då tappa den stora stjärnan blir väldigt svårt för Degerfors att ersätta. Plockat in Dijan Vukojevic från Norrby, vilket nog kan bli rätt så bra. Men svårt att se honom göra det lika bra som Edvardsen och då är det små marginaler runt strecken.

Bubblare: Antonio Colak (Malmö FF), Ekpolo, Rasmus Lindgren (Häcken), Oliver Ekroth (Degerfors), Oscar Uddenäs (Värnamo), Nils Fröling, Piotr Johansson, Jonathan Ring (Kalmar), Jean Carlos de Brito (Varberg), Joel Nilsson (Mjällby)

Senaste inläggen i Allsvenskt Allvar med Polsäter

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto