Publicerad på 21 Feb - 17:39

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Allsvenskt allvar: Fem punkter efter Svenska Cupens omgång 1



Foto: Bildbyrån 

I Allsvenskt Allvar skriver vår allsvenske expert Christian Polsäter personligt om Allsvenskan - varje vecka på Rekatochklart! 

Tävlingssäsongen är äntligen igång. Elva av 14 oddsfavoriter vann i helgen. Norrköping, Örebro & Mjällby var förhandsfavoriterna som fick nöja sig med kryss. Spelmässigt hade jag följande rekommendationer på sajten: AIK att hålla nollan. Vinst. Under 3,0 mål mellan IFK Norrköping – Öster + IFK Göteborg - Landskrona. Vinst x2. Malmö FF att hålla nollan. Förlust. Hammarby att vinna + under 4,5 mål. Vinst. 

Fyra av fem spel är en bra start. Första omgången rundas av med Djurgården – Brage, där jag tror på hemmalaget (läs Polsäters rek på matchen här!) + BP mot Halmstad. 

 Några reflektioner från helgmatcherna: 

 Nabil Bahoui – skytteligakandidat? 

 ”Nabbe” kom igång på allvar i fjol när Grzelak flyttade upp honom som forward. Inledde årets tävlingssäsong på bästa sätt med två mål mot Örgryte. Bra insats även spelmässigt med fina finter och bra kombinationsspel. Såg väldigt rapp och fräsch ut i 2-0-segern. Inga jämförelser i övrigt och det är såklart minst sagt skilda världar, men Bahoui framstår lite som en svensk version av Cristiano Ronaldo. Portugisen kom ju också fram som en skicklig ytterforward men är numera en centertank. 

AIK behöver få in en anfallare i truppen och Guidettignugget är väldokumenterat. Men så länge Stefanelli och Bahoui är skadefria har AIK ett fint anfallspar. Tio Bahouibaljor i fjol borde kunna bli minst det samma i år med tanke på att det ser såhär bra ut såhär tidigt. 

Gnaget gjorde en stabil insats mot ÖIS. Närmare 3-0 än 2-1, detta trots att ordinarie mittbacksparet saknades från start (Sotte hoppade in i andra halvlek). 

Hittar Hagblom Hallenius ersättare? 

Sundsvall var rejält tillbakapressade i andra halvlek i tävlingspremiären mot Elfsborg, men tog nästan mirakulöst ledningen via Pontus Engblom. Släppte dock in två sena mål och förlorade med 3-2. Överlag kändes Giffarna lite uddlösa. Visserligen två fina mål av Pontus Engblom (bra insats av honom), men i övrigt skapades inte så mycket och han kändes lite ensam. Sundsvall hade fyra avslut & ett xg på blott 0.27. 

Vilket dråpslag det blev för Giffarna när Linus Hallenius drog på sig en allvarlig skada i en träningsmatch. Människan, kulturbäraren och ledaren Hallenius går nog inte att ersätta för Sundsvall. Däremot måste sportchef Urban Hagblom försöka ersätta spelaren Hallenius. Klubben jobbar på att få in ett namn, men det är knappast lätt för Sundsvall att hitta en anfallare av Hallenius kaliber. En snedrekrytering och chansen till allsvenskt spel även 2023 minskar rejält. Känn ingen press Hagblom! 

En detalj från matchen: Elfsborgs Okkels byttes ut i 27 av 30 allsvenska matcher i fjol. I lördags blev det 55 minuter innan skylten dök upp och dansken fick tacka för sig. 

Hosam Aiesh beslutsfattning? 

För några veckor sedan pekade jag ut Hosam Aiesh som en av spelarna jag var spänd på att följa i årets allsvenska. Därför studerade jag honom lite extra noga mot Landskrona. Tyvärr tycker jag det blev en ny insats som man sett från Aiesh sida en del gånger senaste säsongerna. Ofta väldigt lovande förstaaktion och bra på att ta sig in i bra lägen. Men väl där fattar han ofta fel beslut. Snett inåt bakåt när han borde spela en rakare boll, passning när han borde skjuta eller skott när han borde söka passning. Han har ju en uppenbar spetsegenskap med sina ryck och förmåga att komma förbi ytterbacken, men måste bli bättre på att värdera lägena. 

IFK Göteborg gjorde en rätt stabil match mot Landskrona. Skapade en del lägen, var tyngre och släppte knappt till en målchans på hela matchen. Gott så, även om Landskrona kanske inte var en riktig värdemätare. Att Norrby och Mjällby spelade 0-0 var ett drömresultat för Blåvitts del, gruppsegern är nu nära. 

Promenadseger för Malmö - men minifrågetecken på några positioner 

Malmö avgjorde matchen mot Gais tidigt. 3-0 efter en kvart var nästan i underkant. Som så många gånger när lag varit överlägsna blev det svårt att hålla i tempot hela matchen och det stannade vid 5-1. Känslan är att Malmö hade kunnat göra betydligt fler mål om de hade behövt. Christiansen såg bra ut, Birmancevic fick näta och Chalus visade att han har egenskaper som kommer göra honom nyttig som mittback. En bra tävlingspremiär även om Gais inte är någon värdemätare. Med minimal nerv och rätt sömnigt spel i andra halvlek tänkte jag mer på de frågetecken som jag ändå ser i Malmö. 

Vill vara tydlig med att mycket ser väldigt bra ut och de är rättmätiga storfavoriter till guldet. Men ska de upprepa fjolårets guld + CL-framgångar är en del positioner jag hade varit miniorolig för som MFF-supporter. Inte för att truppen inte håller, mer för att tänkbara startspelare dras med skador: - Defensivt mittfält. Bonke Innocent har sålts. Lewicki har dragits med skador en längre tid nu och var inte tillgänglig i cuppremiären. Utan dessa tycker jag laget saknar en riktigt bra defensivt präglad central mittfältare. I allsvenskan klarar sig Malmö nog fint med AC, Pena, Rakip i 28/30 matcher, men i Europaspelet behöver de nog en frisk Lewicki. Får han inte ordning på kroppen behöver Malmö nog få in något bra namn där. - Anfallspositionen. Även här finns ju kapacitet i truppen i form av Ola http://Toivonen.Men han har varit långtidsskadad och siktar väl mer på allsvenska premiären än cupen. Finns många poängspelare i laget ändå och MFF hade kunnat ta guld med nuvarande uppsättning. Men de ska ha in en ersättare till Colak. Viktigt att den värvningen blir bra, i tajta Europamatcher krävs det en anfallare som tar tillvara på de möjligheter som dyker upp, minns hur Colak var tungan på vågen förra säsongen. MFF har gjort bra forwardsvärvningar tidigare, men det är inte lätt att värva in garantispelare för allsvenska lag även med Malmös fina ekonomi. 

Magyars metamorfos? 

Med Fjoluson, Fenger och Björn Paulsen i truppen och Kurtulus som hyfsat profilerad mittbacksvärvning hade nog inte många pekat ut Magyar som en nyckelspelare för Hammarby 2022. 30-åringen har startat bara 35 allsvenska matcher de senaste tre säsongerna. Cifuentes verkar dock väldigt förtjust i Magyar, som till och med fått kaptensbindeln. Tackade för förtroendet genom att göra 2-0-målet på hörna mot Falkenberg. Kan han bli den försvarsgeneral Bajen behöver för att på allvar utmana om topplatserna? Återstår att se. Hammarby lyckades vinna mot Falkenberg med 2-1. Inget skönlir direkt och andra halvlek var inte bra alls med tanke på att det var division 1-motstånd. Samtidigt vann Häcken med osannolika 13-0 mot Ytterhogdal. Skulle Häcken slå Falkenberg nästa helg talar det mesta för att Hammarby måste slå göteborgarna i sistarundan för att ta gruppsegern. För inte kan väl Bajen vinna med 15 mål mot Ytterhogdal?

Senaste inläggen i Allsvenskt Allvar med Polsäter

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto