Publicerad på 16 Aug - 14:50

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Allsvenskt Allvar: Europagruppspel kan rädda AIK:s säsong



Foto: Bildbyrån

Omgång 18 är färdigspelad. AIK:s gulddrömmar fick ytterligare en törn medan vare sig Helsingborg eller Degerfors tog chansen i bottenstriden. Mina tankar om matcherna. 

Helsingborg hänger av Sundsvall i helgen? 

Bara 0-0 hemma mot Sirius för Helsingborg i lördags. HIF spelades ner som favoriter före match och det fortsatte komma pengar på dem live. Missräkning att de inte fick in en boll – för chanser fanns. Granqvist och klubben har gjort ett kortsiktigt fönster där de plockat in bland annat Rogne (32), Khalili (30) och Faltsetas (35). Signalerna är tydliga: rutin, tyngd och klass in - kontraktet ska säkras. 

Tycker laget är så pass bra och prestationen mot Sirius ändå lovande. Blir en riktig rysare uppe i Sundsvall i helgen. I nuläget tycker jag Helsingborg ska ses med bra chans och ett tidigt spel på HIF draw no bet lockar mig. 

Varberg slarvade bort två poäng

Simovic 1-0-mål gav Varberg ett bra grepp om bortamatchen mot Degerfors. Jocke Perssons gäng hade sedan ett flertal vassa chanser att utöka ledningen. I stället kom Degerfors kvittering och i slutskedet var det en böljande Hawaii-tillställning där bägge gick för segern. 

Men det slutade 1-1. Hade Varberg vunnit hade de varit tio poäng före Degerfors med tolv omgångar kvar att spela. Ett så gott som säkrat kontrakt med andra ord. Ska mycket till att de dras in i bottenstriden ändå såklart, men nog kommer Persson gräma sig över ett missat läge. 

Europagruppspel kan rädda AIK:s säsong 

Efter uppehållet har AIK:s spel hackat rejält. Få riktigt bra prestationer och bara två segrar på sju allsvenska matcher. Prestationen mot Värnamo var i det närmaste ett steg framåt, bland annat registrerade Wyscout AIK:s högsta xg-summa i en allsvensk match den här säsongen (2.74). Men trots det fick Gnaget nöja sig med bara 2-2 och en poäng. Jag har många gånger sågat AIK:s truppbygge/bredd, så jag ska inte upprepa mig igen. Men några reflektioner: 

- Kimpioka är helt enkelt inte bra nog som anfallare i ett guldjagande AIK. 
- Erik Ring borde få mer speltid. Händer åtminstone saker runt honom offensivt. 
- Milosevic råkade ut för en hjärnskakning borta mot Värnamo och har varit borta sedan dess. Trots att han, enligt egen uppgift, knappt tränat och inte nickat bollar kastades han in från start igen. Nickade en boll och tvingades byta i halvtid. Väldigt märkligt att han fick spela när han uppenbarligen inte återhämtat sig efter hjärnskakningen. 

Guldet ser tufft ut att nå och de svaga spelmässiga prestationerna gör att jag tror AIK får svårt att nå Europa också. Skulle de lösa gruppspel i Europa är dock säsongen räddad. Ruggigt viktiga matcher mot Slovacko nu.

Imponerande seger av tröttkört Djurgården 

Med flera spelare skadade och Edvardsen, Piotr Johansson och Haris Radetinac på bänken gick Djurgården ändå upp till 3-0 mot Kalmar. Wikheim visade klass när han kontrade in två mål i första halvlek innan formstarke Asoro dödade matchen med sitt 3-0-mål. Trodde de flesta. Men två Kalmarmål skakade liv i matchen och på den långa tilläggstiden var det mycket kramp och kamp från Djurgården. De höll dock ut och fick därmed maximal utdelning. Djurgården såg dock tröttkörda ut och de har bara ett par vilodagar innan Apoel väntar i Conference League-playoff. Behöver hitta energi till den matchen och det hade inte skadat med ett par spelare tillbaka. 

Oglamourös bortamatch mot Varberg i helgen där det luktar poängtapp. 

Trawallys drömmål såg inte jag komma 

Bubacarr Trawally kom in som en prestigevärvning för Hammarby. Har dock inte fått det att lossna hittills i Hammarby och jag tycker det sett kantigt ut. Tillslaget vid avslut har varit av Fredrik Ljungberg-typ – d.v.s. strumprullare. Därför blev jag väldigt förvånad när han distinkt tryckte in 1-0 efter Hammarbys smarta hörnvariant. 

1-0 blev slutresultatet i en underhållande publikfest i ett regnigt Göteborg. Bajen inledde bäst, men Göteborg åt sig in i matchen och fick ett drömläge att ta ledningen när Aiesh slet till sig en straff. Blazevic räddade dock Yakobs (mycket bra i övrigt!) straff. Spelet blev rätt chansartat på det blöta underlaget och bägge lagen hade bud på mål i en match där det alltmer kändes som att första målet skulle avgöra. Tung seger för Hammarby. 

Blåvitt kan dock ta med sig ytterligare en bra prestation. Matchade Hammarby energimässigt och kurvan pekar fortsatt uppåt med Carneil, Yakob, Bångsbo etc.

/ Christian Polsäter

@nokkan21 på twitter

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto