Publicerad på 31 Mar - 16:37

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Allsvenskt Allvar: Det stora allsvenska tipset - plats 6-10


Foto: Bildbyrån

Läs Christian Polsäters plats 11-16 här. 


I helgen är det dags för Allsvenskan att äntligen sparka igång årets säsong. Tiden just före premiären är kanske den finaste för klubbar och supportrar; en oöppnad allsvensk presentbox som bara innehåller öppna frågor väntar på att öppnas:

 
- Vilka nyförvärv floppar eller gör succé?
- Vilka spelare har tagit utvecklingskliv?
- Vilka lag kommer överraska positivt och negativt?


Traditionen bjuder att försöka förutse hur tabellen kommer sluta. Sticker kanske inte ut hakan här, men på förhand kan jag säga att jag tycker mig skönja tre rätt så tydliga segment:
Toppsegmentet är lag som enligt mig har störst chans till guld och/eller Europaplats: Malmö, AIK, Djurgården, Elfsborg och Hammarby.
Mittsegmentet är lag som kan jag tror kan blanda sig i toppsegmentet om de får fullträff, men de kan lika gärna hamna längre ner om de gör en svagare säsong: Norrköping, Häcken, IFK Göteborg, Sirius och Kalmar.
I bottensegmentet handlar det om att undvika nedflyttning. Blir det bekvämt allsvenskt kontrakt räknar jag det som en bra säsong: Mjällby, Varberg, Sundsvall, Helsingborg, Värnamo, Degerfors I tre delar kommer jag att presentera mitt tabelltips: Nu är det dags för mitten! 

I mittensegmentet har jag Norrköping, Häcken, IFK Göteborg, Sirius och Kalmar. Som i alla tre segment tror jag det blir tajt och jämnt. Ett lag som överraskar positivt kan blanda sig in i kampen om Europaplatserna medan motsatsen kan innebära ångestsvett i botten. Den här gruppen kan hoppas på att något/några av lagen i toppsegmentet misslyckas med att hantera dubblerandet med Allsvenskan + Europakval. Det skulle kunna bli en biljett in i kampen om Europaplatserna.

PEKING INTE JÄMNA NOG


10. Sirius

Min kommentar: Tappat Ortmark till Norrköping men har fått in ett par spännande namn också – som underskattade Rogic. Dessutom är stora delar av stommen kvar med bland annat Kouakou. Bygger vidare på den grund klubben lagt senaste säsongerna och känns numera som ett etablerat allsvenskt lag som kan fokusera på att knapra in på lagen ovanför snarare än att kolla sig över axeln. Men den där känslan kan vara förrädisk, för det är små marginaler neråt. Inte superimponerande underliggande statistik i fjol och om de har lite motstuds kan det lätt bli bottenstrid i år. Jag tror dock på en liknande säsong som i fjol, d.v.s. ett av få utpräglade mittenlag som med fem-sex omgångar kvar inte har något uppenbart att spela om.

9. Kalmar FF

Min kommentar: Var i fjol säsongens stora positiva överraskning då de gick från att försörja sig på offensiva inkast i negativt kval till att bli ett av de mest underhållande lagen. Nu haft stor omsättning på spelare då de tappat halva startelvan från i fjol. Fått in en del spännande namn, men misstänker att det kan ta ett tag innan de får ihop det. Prestigenyförvärvet Skrabb kommer inte in i säsongen med maxform och Superettansuccén Kevin Jensen ”tänker för mycket just nu” enligt Rydström. Alla lag i Allsvenskan kommer nu vara mer förberedda på hur Kalmar spelar och jag tror de kan få en del tuffare matchbilder än förra säsongen. Jag är inne på att fjolårets sjätteplats var en maxprestation de får svårt att upprepa.

8. IFK Göteborg

Min kommentar: ”IFK Göteborgs bästa placering de senaste fem åren är en sjundeplats”. Micke Stahre verkar ha satt upp det citatet som en tavla på Kamratgården, för jag tror jag hört honom säga det sex-sju gånger i olika medier under försäsongen. Men han har såklart en poäng i det – Blåvitt har inte varit mer än ett mittenlag senaste åren. Nu har de en meriterad men åldersstigen trupp. I enstaka matcher tror jag de kan slå alla lag i serien, men jag tror inte de kommer ha nog stabilitet för att ta topplagsmycket poäng. Känns också väldigt Marcus Berg-beroende, skada på honom och det är svårt att se vart målen ska komma från.

7. BK Häcken

Min kommentar: Tappat ett par tongivande spelare som utgjort stommen i laget ett par säsonger: Rasmus Lindgren, Joona Tooivio, Ekpolo och Wålemark. Går på det norska spåret med ett par spelare därifrån och inte minst Högmo som tränare. Jobbig skada på Traore men har hög potential i truppen med evigt unge Erik Friberg, hemvändande Samuel Gustafson + Nasiru Muhammed, en av allsvenskans bästa anfallare Jeremejeff, poängpålitlitlige Leo Bengtsson m.fl. Men jag är inte säker på att Högmo är rätt tränare för Häcken. Ser framför mig en ny säsong där de kan slå bottenlag med tre bollar hemma på Bravida en dag när solen skiner och Friberg är fräsch, men där de kommer ha det tufft mot topplagen.

6. IFK Norrköping

Min kommentar: Mår Totte Nyman bra mår Peking bra. Fick fjolåret förstört på grund av skador, men verkar vara tillbaka och må bra nu igen. Kan han hålla sig skadefri är han en tänkbar skytteligavinnare. Lite osäker på vart jag har Peking, för en tänkbar startelva känns mycket bra. Sett till cupkvartsfinalen mot Bajen tycker jag de har fem-sex spelare som tillhör toppskiktet i Allsvenskan på sina respektive positioner. Inget Europaspel och andra året med Norling, som börjat få in en trupp som är egenbyggd snarare än ärvd. Så förutsättningarna finns. Men jag misstänker att de inte kommer vara jämna nog för att ta en topp fem-plats.



Imorgon är Polsäter tillbaka med plats 1-5! 


Senaste inläggen i Allsvenskt Allvar med Polsäter

Det stora allsvenska tipset - plats 11-16

Bajens bredd, Djurgårdens dilemma - och oro eller inte i MFF?

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto