Publicerad på 19 Jul - 12:44

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Allsvenskt Allvar: Blåvita mörkret fortsätter

Foto: Bildbyrån

Ny allsvensk omgång avklarad. Topp fem-lagen och Sirius vann, övriga kryssade. Så tabellmässigt hände det inte så mycket förutom att topp-femman ryckte lite gentemot övriga lag. Här är mina tankar om senaste allsvenska omgången.

Blåvita mörkret fortsätter

3-0-förlust mot Hammarby i måndags. Slaktade på planen, sågade i medierna. Utan en avstängd Marcus Berg skulle en reaktion komma hemma mot Mjällby var det tänkt. Men 39% bollinnehav, ett obefintligt anfallsspel och högst ett par (slumpmässigt skapade) målchanser på hela matchen. Hemma mot Mjällby. Vart Blåvitt hade varit utan Marcus Berg (inblandad i 10/16 mål hittills) den här säsongen är en fråga IFK-supportrar nog inte vill fundera på alltför mycket. Min gissning – plats 12 eller 13 och en säsong med bättre bottenlag dramatik neråt. Berg har nog max en säsong kvar i kroppen – det är trist att Blåvitt (Gråvitt) som klubb slarvat bort hans återkomst med en i övrigt medioker trupp.

Jag har skrivit det förr här – det krävs trollerikonster av den sportsliga ledningen för att få fart på den här klubben. För det äldre gardet, som utgör stommen, har nog max en säsong kvar och de blir knappast bättre. Spelare som Aiesh och Jallow lär med stor sannolikhet lämna efter den här säsongen. Jag har svårt att se situationen ändra sig till det bättre för Blåvitt. Med facit i hand tycker jag det är tydligt att de skulle gett Poya Ashbaghi chansen att fortsätta bygga vidare. För det är den typen Blåvitt behöver nu – en tränare som ger unga spelare chansen och utvecklar dem på ett sätt som gör att klubben kan casha in via försäljningar. Jag ser inte det ske med Stahre vid rodret.

Djurgården och Edvardsen ångar på

För Djurgårdens del gäller alltjämt ekvationen att när de möter bottenlag hemma vinner de stort. 5-0 hemma mot ett naivt Värnamo var väl något mål för mycket, men inget snack om att Djurgården var tyngre, starkare och bättre. Senaste matcherna har Djurgården unnat sig att rotera lite truppmässigt, vilket kan bli nyttigt nu när Europadubblerandet börjar. Prestigeförvärvet Edvardsen har blivit allt bättre under säsongen. Bidrar med såväl mål som assist och det dräller av formstarka spelare i laget.

Extremt spänd på att se vad de kan göra borta mot Häcken nästa omgång. Gissar att det blir tufft med bara ett par dagars vila efter Rijekamatchen, men om Djurgården får med sig ett bra resultat där är de mina guldfavoriter just nu.

Drömdebuterna skakade liv i Malmö

Skadevåren, svaga prestationer och CL-avancemang på Island med nöd och näppe. Cupguldet har sminkat över lite grann, men Milojevic första halvår i Malmö har också innehållit mycket negativt. Lite förvånande för min del att han skickade in tre nyförvärv från start direkt i Norrköping. Men vilken succé det blev!

Zeidan poängbidrog direkt och stod för en av de bättre allsvenska debuterna jag kan minnas senaste säsongerna. Ceesay kom runt gång på gång på sin högerkant och bidrar med speed Malmö saknat. Siby såg stark ut som bollvinnare på mitten. Med Lewicki mer skadad än tillgänglig har Malmö verkligen saknat den spelartypen. Inte minst i tuffa Europamatcher.

Perfekt start med en odiskutabel 2-0-seger i en knepig bortamatch (Malmö har inte vunnit i Norrköping sedan 2017) på konstgräs. Kan skåningarna bara göra det bra mot litauiska Zalgiris nu i CL-kvalet har de ett bra slagläge i Allsvenskan då sommarschemat ser klart överkomligt ut samtidigt som flera toppkonkurrenter möter varandra.

Norrköping gjorde ingen jättedålig match, men det gav i alla fall ingen omedelbar effekt av att sparka Norling. Blir spännande att se vad de ska göra av ledarfrågan framöver.

Besara bäst i Saidis sagodebut

Efter en tung period har Hammarby brottat sig tillbaka in i toppstriden via två 3-0-segrar på en vecka. Först slaktades IFK Göteborg i måndags och i helgen var det Elfsborgs tur. Ingen spelmässig slakt på samma sätt som mot Blåvitt, men Bajen var helt klart det bättre laget. Besara var briljant igen med sin förmåga att värdera varje situation på rätt sätt. Två nya assist.

Positiv debut även för Saidi, som fick göra mål redan efter åtta minuter. Kanske gav det välbehövligt självförtroendestuds, för han var väldigt bra och delaktig. Tog för sig och kom till mängder av bra avslut. Ska bli väldigt intressant att följa hans poängproduktion i en bättre omgivning än han hade i Degerfors. Mycket intressant spelare ur ett Fantasyperspektiv framöver!

Kommande bortamatch mot Varberg hade varit ett klassiskt Bajen-bananskal. Nu drog Varberg på sig fyra avstängningar och det är därmed ett försvagat Jocke Persson-lag Hammarby ställs mot.

Blir intressant att se hur Elfsborg prioriterar sin säsong framöver. Nästan halva säsongen har spelats nu och de har åtta lag framför sig. Guldet är kört, även Europaplatserna blir svåra att nå då det krävs att de gasar om flera bra lag. All in på att nå ett gruppspel i Europa? Molde borta på torsdag. Kalmar +0/DNB till runt 2.0+ känns som ett mycket bra spel kommande helg med tanke på Elfsborgs europaspel.

Dags att säga adjö till Djurdjic?

Degerfors tabelläge är prekärt, vilket nog alla runt klubben väntade sig inför säsongen. Det kommer bli en hård kamp in i mål för att i första hand nå en kvalplats. Att då ha högprofilerade spelare som inte levererar spelmässigt, som tar idiotiska röda kort och som till råga på allt går ut och festar dagen före en viktig match...det är inte optimalt. Djurdjic och Degerfors kändes som en konstig match redan när värvningen offentliggjordes och det har väl inte blivit någon succé. Att han valde att gå ut och festa dagen före Siriusmatchen är ett slag i ansiktet på alla lagkamrater och supportrar som bryr sig om Degerfors. Frågan är om han ens vill vara kvar i klubben själv – var ju inte otänkbart att någon i Stockholms nattliv skulle känna igen honom och att det skulle läcka.

Jag hade försökt gå skilda vägar med honom och fokuserat på de spelare som brinner för att lösa det här prekära läget. Känns som det är bäst för alla parter.

Guidettidebut och seger – AIK behöver ändå värva för att ta guld

Efter en svag start på sommaren fick AIK äntligen vinna. 1-0 hemma mot Kalmar låter som en klassisk AIK-seger och det var det på vissa sätt. Med Jordan Larsson och en formstark Bahoui såg AIKs offensiv bättre ut än på länge i våras. Men när Jordan försvunnit har spelet sett sämre ut och känslan nu är att AIK får slita hårt för varje seger, varje poäng. De relativt uddlösa smålänningarna skapade två-tre riktigt bra lägen själva och matchen hade lika gärna kunnat sluta kryss. Återigen om Kalmar - hade de haft lite bättre poängspelare hade de krigat om Europaplatser.

Guidetti fick inte mycket att jobba med. Något enstaka avslut, men annars mycket presspel. Som han själv var inne på efter matchen så ska han väl bli bättre allt eftersom han kommer in i matchtempo. Låt oss hoppas för AIK:s del att han håller sig skadefri nu när matchandet intensifieras. För även om AIK får in nödvändig spets med JG så är truppen fortfarande tunn. Särskilt då Bahoui fortsatt dras med skadeproblem och verkar vara en bit bort från spel. Finns inte mycket kvalitét att rotera in från bänken. Tycker det blev tydligt återigen i matchen mot Kalmar att AIK sliter på en del positioner, särskilt på de offensiva ytterpositionerna. Björnström och Elbouzedi jobbar hårt men är väl knappast edge-spelare som bidrar med mycket poäng. Börjar nästan bli parodi att följa Elbouzedis inlägg, som i regel landar på fel yta. Med Bahoui i form har AIK en startelva bra nog för guld, bänken är det inte. Utan den i ryggen är min känsla att det blir för mycket i övrigt som ska klaffa för att det ska bli guld. Inga skador, avstängningar endast i rätt matcher och inte för många på en gång etc.

/ Christian Polsäter

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto