Publicerad på 12 Jul - 18:30

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Allsvenskt Allvar: Är allt Norlings fel?


Foto: Bildbyrån

Ännu en omgång av Allsvenskan till handlingarna. Det som sticker ut är att Norrköpings 1-1 mot Degerfors blev droppen för klubbens tålamod med Norling, som fick sparken på måndagen. Här är mina tankar om helgens och måndagens matcher.

Är allt Norlings fel?

Norrköpings säsong är en besvikelse. Men i ärlighetens namn har de haft en del otur med skador. När de dessutom flera säsonger i rad gjort stora försäljningar och inte ersatt med spelare av samma kaliber är det inte konstigt att resultaten varit svaga. Det stora misslyckandet är att de trots alla försäljningar satt sig i ett läge där en elfteplats absolut är sämre än förväntat, men samtidigt inte helt förvånande. Levi är klass, Wahlqvist är stabil och Ekpolo är en bra allsvensk back. Totte Nyman är en av allsvenskans bästa nior, men för skadebenägen. Så när han saknades i helgens match mot Degerfors fanns det ingen som kan lura i mig att Peking bara ska åka och vinna utan vidare. Sen var kanske prestationen inte bra, men 1-1 är inte ett uselt resultat. 

Svårt att veta vad som pågår i omklädningsrum och så vidare. Men att de svaga resultaten enbart skulle bero på Norling har åtminstone jag svårt att köpa. Han är en välkänd tränare i svensk fotboll, så klubben måste ha vetat vilken tränartyp de rekryterade. Nu får de börja om på nytt, mitt i ett transferfönster. Levi lär lämna när kontraktet går ut och klubben har även i övrigt ett rejält jobb att göra för att hamna på rätt köl igen. Med tanke på hur truppen försvagats de senaste säsongerna är det knappast givet att Norrköping hittar rätt.

Äntligen en promenadseger för Malmö

Spelet i första halvlek mot Varberg imponerade knappast. Men ledningsmålet kom i alla fall och därefter blev det lugnt in i mål mot ett rätt andra halvlekssvagt Varberg. Välbehövligt andrum för Milojevic, som inte haft råd att tappa poäng igen efter Sundsvallsfadäsen omgången innan. Ett helt okej avstamp inför kvällens viktiga CL-kvalmatch på Island. Knappt någon målchans släpptes till. Kanske kan Christiansens 2-0-mål bli en katalysator för honom. Dansken har haft en skadefylld säsong och har inte varit sitt bästa jag när han väl spelat. Som bekant ruggig nyckelspelare för MFF.

Varberg då? De blandar verkligen och ger. Vinner matcherna de ska vinna (som hemma mot Värnamo senast) men förlorar samtidigt en del matcher rätt klart (Djurgården, Elfsborg och nu MFF borta). Tycker resultatet mot Värnamo var väldigt smickrande för Jocke Perssons gäng, första målet blev viktigt i just den matchen. Är lite orolig över deras trend faktiskt. Tur för deras del att bottentrean hackar rejält.

Två förlorare i Borås

AIK hade nog tagit en poäng i Borås på förhand. Elfsborg kom tillbaka från två underlägen. Så efter (den rättvisa) 2-2-matchen var bägge lagen nog hyggligt nöjda med en poäng. Men känslan är att det ändå var två förlorare efter matchen. AIK hade mått otroligt bra av att hålla ut och ta en trea efter sin svaga period. Nu är pressen fortsatt stor på laget inför den luriga matchen mot Kalmar nästa helg, då Guidetti väntas debutera. Elfsborg hade en gyllene chans att knapra in på ett av lagen som ligger före i tabellen. Misslyckades med den chansen och har fortsatt sex lag framför sig. Ska de gå ikapp de lagen behöver de också börja vinna mot just dessa. 

Dessutom skadeoro på Sebastian Larsson för AIK, veteranen tvingades utgå. Han må vara lite på väg neråt den gode Seb, men jag håller honom fortsatt som extremt viktig för AIK:s spel. Dessutom undrar jag vilka slutsatser AIK drar av att den tidigare så starka defensiven darrar. Sex raka utan att hålla nollan och här blev det två insläppta på hörnor. Inget vi är vana vid att se från AIK.

Häcken tog topplagsseger

Inget bra spel i första halvlek och rättvis Mjällbyledning. Att ligga under på Strandvallen är inte kul för något bottenlag, men Högmo fick bra effekt på ett par tidiga byten och hans lag lyckades vända på steken. Klyschigt att säga, men det kändes verkligen som en topplagsseger. Dessutom verkar ryktena kring Jeremejeff avtagit lite, samtidigt som Samuel Gustafsson ryktas vara på väg in. Kan Häcken komma ur transferfönstret starkare än de gick in i det sitter de riktigt bra på det inför hösten såklart. Inget annat lag bakom känns ångvältsstark på det sätt som kommer krävas för att gå om Häcken. 

För Mjällbys del tycker jag det var en av deras bättre prestationer. Tidigare har de fått med sig mycket trots att de varit det sämre laget spelmässigt. Överpresterat sett till expected goals. Här fick de smaka på sin egen medicin lite grann. Dock fortsatt bekväm tabellplacering och Brännström kan nästan börja snegla på framtiden när han fattar beslut resten av säsongen. Kontraktet är nämligen i stort sett klart.

Blåvitt är såhär långt efter topplagen

...åtminstone på konstgräs. På hemmaplan kan de nog störa en del topplag den här säsongen, men på konstgräs är IFK väldigt långt efter de bästa lagen i serien. Nu när Blåvitt tagit tre raka segrar har jag varit inne på att klubben inte ska få någon hybris. De har slagit svaga Sundsvall + dåliga Degerfors hemma och Sirius (när IFK var rätt utspelade) borta. Var inne på att när uppgifterna blir tuffare får vi se vad Blåvitt verkligen går för. Mot Bajen kom ett rätt tydligt svar, precis som borta mot AIK, Malmö och Elfsborg tidigare. 

Överlag är jag fortsatt väldigt tveksam till IFK Göteborgs projekt. Bjärsmyr, Wendt, Gustav Svensson, Sebastian Eriksson, Emil Salomonsson och Marcus Berg har väl max någon säsong till kvar i benen. Aiesh har utgående kontrakt och bör väl lämna efter säsongen. Skadedrabbade Thern är ingen jag hade byggt ett lag kring numera. Blåvitt kommer behöva skifta stora delar av truppen de kommande två-tre transförfönstren. Finns ett par lovande spelare som kommer bakifrån, men det kommer behöva värvas också och det är tveksamt vilka de kan sälja (förutom Vilhelmsson då) för att finansiera det. Som jag sagt tidigare – Blåvitt utmanar inte om Europaplatser förrän absolut tidigast 2024. 

Hammarby hade total kontroll trots ett par avbräck. Får nu in välbehövliga förstärkningar till truppen dessutom (tunn bänk mot Blåvitt!). Mycket välbehövlig trepoängare inför fortsättningen för deras del. Bojanic briljant.

Djurgården fick en enkel resa

Ett desperat Helsingborg på gräs, direkt efter ett derby. Tänkbart bananskal för Djurgårdens del, men de slapp möta Hurk och fick med sig ett idiotiskt rött kort då Loeper tappade det helt. Solklart rött och fullkomligt idiotiskt gjort av HIF-stjärnan såklart. Att sätta sitt lag i det läget och även dra på sig en avstängning inför Varbegsmatchen till att börja med (Sundsvall därefter) är uselt gjort. Med Hurk skadad dessutom. Tror HIF behöver minst fyra poäng i de två matcherna för att slippa nedflyttning. 

Djurgården kunde till och med vila vissa spelare och gå på halvfart i andra halvlek utan att riskera något alls. Perfekt match för deras del. Nu tre raka segrar efter uppehållet. Edvardsen har börjat göra poäng och även Wikheim. DIF är bra med inför höstens guldstrid. Tror på ny rätt enkel seger mot Värnamo i helgen.Ännu en allsvensk omgång till handlingarna. Det som sticker ut är att Norrköpings 1-1 mot Degerfors blev droppen för klubbens tålamod med Norling, som fick sparken på måndagen. Här är mina tankar om helgens och måndagens matcher.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto