Publicerad på 17 Okt - 18:09

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Allsvenskt Allvar: AIK förlorar inte derbyt


Fem rundor kvar av årets säsong och ny allsvensk omgång på ingång. Derbyt Djurgården mot AIK sticker ut samtidigt som Helsingborg har en sista chans att rädda en kvalbiljett hemma mot Varberg. Här är mina tankar inför helgens matcher.

Som vanligt bra för bettare såväl som fantasyspelare att hålla koll på hur avstängningsläget ser ut. Såhär i slutet av säsongen är det ett gäng spelare som missar varje omgång:
Jeahze, Hammarby.
Johan Larsson, Elfsborg.
Granath, Örqvist i Degerfors.
Hellborg, Sirius.
Rogne, Helsingborg.
Al-Ammari, Mjällby.

Omgången inleds redan fredag kväll med Elfsborg-Degerfors. Där tror jag bägge lagen kan näta, precis som jag skriver i mitt speltips kring matchen.

Fyra fina fajter på lördagen:
Guldjagande Häcken tar emot Sundsvall. Här kan det bara bli en enkel hemmaseger. Jag kommer göra som många andra och byta in Jeremejeff för att ha honom som kapten i Fantasyn. Sundsvalls seger mot IFK Göteborg ska inte överskattas, här förlorar de med tre eller fler mål.

Helsingborg måste vinna hemma mot Varberg för att kvalplatsdrömmen ska leva. Lindströms lirare har höjt sig lite i andra halvan av säsongen, mycket tack vare en del nyförvärv. Med 15 poäng kvar att spela om måste de ta in fem poäng på Degerfors. Möter just Degen hemma senare. Behöver vinna den och behöver vinna nu då det här är den mest vinnbara matchen de har kvar. Jag har inget spel på förhand, men det är ett objekt att hålla koll på live. Skulle det stå oavgjort borde HIF börja gambla mer och mer vilket kan öppna för ett livespel på övern.

Europaplatssmygande Kalmar ska försöka vinna i svårspelade Värnamo. Rydströms gäng är ett av de mest formstarka lagen i ligan med 5-2-0. Bara två poäng efter Bajen. Känslan är att det var först efter förra omgången gemene man fick upp ögonen för att de faktiskt är med i kampen om Europaplatser på allvar. Blir inte lätt mot ett avslappnat Värnamo som varit väldigt svårspelade, särskilt hemma.

Sirius och Norrköping gör upp i en kall match. Vänskapligt kryss för att definitivt eliminera kvalplatsrisken? Inte mycket att säga annars om den matchen tycker jag. Bara att konstatera att Norrköping behöver 5-6 redo för startelvan-spelare i vinter. Mörkret om både Totte Nyman och Linus Wahlqvist, bägge kulturbärare, lämnar efter säsongen.

Söndagen bjuder bland annat på Djurgården mot AIK i ett hett derby där Gnaget har mycket att vinna. Utskällda Gnaget med sparkad tränare mot hyllade Djurgården, skulle AIK vinna skiljer det bara en poäng mellan lagen helt plötsligt. Finndell och Schuller hade inte återhämtat sig till Gentmatchen i torsdags efter sina skador. Då gick även Ekdal ut. Min känsla är att AIK inte förlorar här (länk till rek: https://www.rekatochklart.com/speltips/fotboll/djurgardens-if-aik-57104/). Larsson och Lustig har deklarerat att de tackar för sig efter årets säsong och det här är såklart den kanske största höjdpunkten de har kvar. Bör bli en stark AIK-prestation och det kan räcka långt mot ett skadedrabbat och dubblerande Djurgården.

Hammarby måste försöka vinna på gräs mot Mjällby. En typ av match de traditionellt haft det tufft i. Får göra det utan viktige Jeahze, vilket blir ett avbräck. Jag har ingen stark känsla av hur det går, men konstaterar att om Hammarby inte vinner här förtjänar de inte guldet. Har inte vunnit mot något topplag men har radat upp klara segrar mot de svaga lagen, framför allt hemma. Dags att visa att de kan göra en bra prestation och nå resultat i en svår bortamatch när mycket är på spel. Även dags för Berisha att dämpa tvivlet som uppstått kring hans prestationer hittills.

På måndagen ska ettan i maratontabellen, Malmö FF, försöka öka avståndet ner till tvåan IFK Göteborg. Ett uselt Blåvitt föll rättvist mot Sundsvall och har nu några förluster i rad. ”På rätt väg”-narrativet håller på att pysa ut till ett ”samma skit igen”-omdöme om den här säsongen. Har för fansen viktiga hemmamatcher mot MFF och AIK kvar, resultaten där kommer styra känslan laget kliver in i vintern med. Ändå inne på att Malmö blir för svåra för Blåvitt här trots allt.

Fantasy?

Tungt för mig i förra omgången då kaptensvalet Jeahze svek. Väntad Varbergöverkörning av Bajen som jag var inne på, men gult kort, ingen nolla och ingen assist för vänsterbacken. 47 poäng totalt i omgången där dubbelt defensivt i AIK (Nordfeldt och Mendes) hjälpte lite. Även Besaras poängskörd gladde, men de flesta har ju honom i laget och många som kapten. Röda pilar.

Inför den här omgången sneglar jag mot Kalmar. De är formstarka och har ett bra återstående schema. Mycket att spela för. Billiga spelare. Nanasi, Skrabb, Lindahl och Olausson är spelare att fundera på i min bok. Hammarby fortsatt intressant också såklart.

Även Häckenspelare lär såklart ta många poäng mot Sundsvall. Jeremejeff en bra kapten om du har honom. Men håll koll på snacket runt laget gällande Rygaard som missade matchen senast. Jag skulle tro att han inte riskeras här.

Avstår Djurgårdsspelare helt då de matchas tufft, är skadedrabbade och roterar. Edvardsen lär väl starta efter att ha inlett på bänken mot Gent, men jag överväger absolut inte att byta in honom.

Hur spelar du i helgen?

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto