Europatipset Tips Torsdag 10/8

Publicerad på 9 Aug 2023 - 09:02

Tipsexperten

Tipsexperten

9 Aug 2023 - 09:02

Veckans första Europatips fokuserar först och främst på kvalet mot Europa League och Europa Conference League. Kalaset avslutas sedan med dubbla kvartsfinaler från damernas VM på fredagsmorgonen där jag bland annat tror att Sverige får stora problem med ett oerhört skickligt Japan. Vi kör!

Spelstopp: 19:59

1. Olympiakos - Genk 2
Genk åkte ur Champions League-kvalet mot Servette trots spel med en man mer under i stort sett hela matchen i returen. Det var dock ett smärre mirakel att belgarna inte drog det längsta strået då med tanke på alla chanser som skapades. Ndayishimiye och Paintsil är två av flera fina offensiva alternativ som inte räds denna uppgift. Olympiakos har inte börjat sin säsong än och föll i genrepet mot Norwich med 0-2. Här tycker jag grekerna blir lite väl stora favoriter och X2 lockar klart mest.

2. Zrinjski Mostar - Breidablik 2
Zrinjski Mostar från Bosnien slog ut Urartu från Armenien med minsta möjliga marginal i kvalet mot Champions League innan det tog stopp mot Slovan Bratislava. Som de flesta andra lagen från Balkan finns det flera tekniska lirare i truppen, men det är inget superlag som tipparna tycks tro. Breidablik blev slaktade av FC Köpenhamn men hade dessförinnan besegrat Shamrock på både hemma- och bortaplan. Islänningarna kan absolut stå upp bra här och X2 får inte glömmas bort. Alla tecken är dock säkrast.

3. Fenerbahce - Maribor 1
Fenerbahce gjorde processen kort med stackars Zimbru Chisinau i den förra kvalomgången. Totalt 9-0 var ord och inga visor och Fener har ett riktigt kanonlag för att vara på den här nivån. Batshuayi, King och Dzeko finns att tillgå på topp och de får hjälp i offensiven av Tadic och Kent. Då gör det inte så mycket att Enner Valencia har lämnat klubben. Maribor har haft stora problem med Birkirkara från Malta och Differdange från Luxemburg. Detta är ett motstånd av en helt annan kaliber och det finns risk att det blir rena rama slakten. Ettan är så given den kan bli.

4. Steaua Bukarest - Nordsjälland 2
I Rumänien går tipparna bort sig ordentligt när Steaua Bukarest tar emot Nordsjälland. Det ska sägas att hemmalaget har vunnit samtliga sina sex tävlingsmatcher denna sommar och med rutinerade Chiriches i backlinjen är de inte helt enkla att bryta ned. Jag finner dock mer kreativ kraft hos gästerna. Nordsjälland har inlett den danska ligan med tre raka segrar och tio gjorda mål framåt. Ingvartsen, Nuamah, Antman och Benjamin Nygren ser till att danskarna skaffar sig ett perfekt utgångsläge. Supervärde på tvåan som spikas.

5. Hibernian - Luzern 2
I ett jämnt dubbelmöte mot Djurgården drog Luzern det längsta strået och schweizarna kliver in som favoriter även i nästa kvalomgång. Unge Ardon Jashari och meriterade Max Meyer dominerade mittfältet då och ska ses med vettig chans att föra denna match också. Hibernian slog ut Inter Escaldes i den förra omgången men fick en dålig start på ligaspelet då St Mirren vann med 3-2 på denna arena. Boyle och hans vänner får det hett om öronen igen. Strecka från höger där värdet också gömmer sig.

6. Legia Warszawa - Austria Wien 1
Polska Legia har spelat tre tävlingsmatcher på hemmaplan under sommaren och nätat tre gånger i var och en av dessa fajter. Ordabasy från Kazakstan slogs tillbaka med 3-2 i den förra kvalomgången mot Europa Conference League efter att Pekhart stått för ett av målen. Den rutinerade tjecken har varit stekhet på topp och har ett bra samarbete med kapten Josue. Austria Wien är ett kompetent lag med en fin anfallare i Andreas Gruber längst fram. På polsk mark får de dock främst fokusera på försvarsspel. Legia tar hem första akten. Ettan singlas.

7. Aris - Dynamo Kiev 2
Aris, med David Moberg Karlsson i truppen, hade problem med armeniska Ararat i den förra omgången och tog sig vidare med liten marginal. Det finns en del välkända namn i truppen som Vladimir Darida och Loren Moron, men här lär grekerna få en jobbig kväll. Dynamo Kiev har inlett den ukrainska ligan med åtta mål på två omgångar och har flera ukrainska landslagsmän i truppen där legendaren Yarmolenko såklart sticker ut lite extra. Han kan mycket väl avgöra detta. Strecka från höger.

8. Arouca - Brann 2
Arouca gjorde succé i den portugisiska ligan i fjol och har nu tagit sig till Europakval. Där kliver de in denna torsdag och då den inhemska ligan inte har startat än känns det som att Rafa Mujica och hans vänner kan ha en liten startsträcka innan de rullar på alla cylindrar. Något som det norska motståndet ska kunna utnyttja. Brann är mitt uppe i sin säsong och har en fantastisk anfallare i Bård Finne som nätat elva gånger under årets ligaspel och belönats med en plats i det norska landslaget. Tipparna går stenhårt på hemmalaget, men Brann kan mycket väl skrälla. X2 är av högsta prioritet.

9. Hajduk Split - PAOK X
Hajduk Split har fått en fin start på ligaspelet i Kroatien efter att ha förlorat Supercupen mot Dinamo Zagreb. Samma motstånd besegrades på bortaplan i premiären och den trepoängaren följdes upp av 1-0 mot Rijeka. Marko Livaja är en grym anfallare som det gäller att se upp med. Jag tycker dock att PAOK undervärderas här. Grekerna slog ut Beitar Jerusalem med totalt 4-1 i den senaste kvalomgången och kan starta med välkända namn som Schwab, Troost-Ekong och Taison. Ettan streckas lite väl hårt för min smak och då känns det säkrast att fylla på hela vägen från start.

10. Rapid Wien - Debreceni 1
Rapid Wien är ett av de lag som slåss om att vara Österrikes näst bästa lag efter omöjliga RB Salzburg. Närmast kommer de från 4-0 mot Altach där Nicolas-Gerrit Kuhn stod för dubbla baljor. Annars är det Guido Burgstaller som ska stå för grannlåten framåt och det är en mycket skicklig anfallare. Debreceni hade en hel del marginaler på sin sida när de slog ut Alashkert i den förra kvalomgången och här kommer de få slita ont. Ettan är trolig, men då den ser ut att streckas över 80 procent kan den inte stå ensam. Plocka med ett kryss redan från start.

11. B36 Tórshavn - Rijeka 2
Klaksvik har övertygat i Champions League-kvalet och B36 Tórshavn har tagit sig vidare från två omgångar i kvalet mot Europa Conference League. Är det dags att omvärdera den färöiska fotbollen? Nej jag tycker ändå inte det, B36 Tórshavn har behövt förlängning för att slå ut motstånd från Wales och Estland. Nu skruvas nivån upp en hel del. Rijeka kommer närmast från 6-0 mot Istra i ligaspelet och är bättre på alla positioner. Tvåan är väldigt trolig, men då det trots allt är blåsigt och jäkligt ute på ön garderar jag med ett kryss på större system. Rijeka avgör ändå detta i returen.

12. Japan - Sverige 1
Det var verkligen med minsta möjliga marginal som Sverige tog sig vidare efter Lina Hurtigs i ärlighetens namn ganska bedrövliga straff. Starkt att slå ut världsettan, men utan Musovic storspel hade det inte gått. Nu väntar ännu ett stentufft motstånd. Japan har övertygat stort under hela turneringen och är det enda lag som har vunnit varje match de spelat så långt under ordinarie tid. Japan har en helt annan teknik och spelförståelse än vad Sverige kan visa upp och så länge de inte tillåter de ståtliga blågula krigarna att skapa massa fasta situationer blir detta en enkelriktad historia. Klar etta!

13. Spanien - Nederländerna 1
Spanien åkte på en rejäl reality check när de kontrades sönder och samman av Japan i gruppspelet. I åttondelsfinalen visade däremot de rödklädda vilken otrolig nivå som finns i laget. 5-1 slutade den matchen och Bonmati hade lekstuga med två drömmål. Putellas satt på bänken då och det säger en del om klassen på truppen när hon inte behövs på plan. Nederländerna kommer inte ha mycket boll i denna match utan får förlita sig på snabba omställningar. Jag tror dock att Oranje blir totalt överkörda och spikar ettan utan darr på ribban.

Kupongens kassaskåp!

Fenerbahce
Det är svårt att inte välja ut Fenerbahce till denna kategori. Turkarna har ett kanonlag som kryddats med Dzeko och Tadic. Maribor är helt chanslösa i Istanbul.

Varningens finger!

Breidablik
Tipparna målar upp Zrinjski Mostar som något slags superlag och så är verkligen inte fallet. Breidablik håller ungefär samma nivå och värdet på högersidan får inte missas.

144 rader
1. Olympiakos - Genk x2
2. Zrinjski Mostar - Breidablik 1x2
3. Fenerbahce - Maribor 1
4. St.Bukarest - Nordsjälland 2
5. Hibernian - Luzern x2
6. Legia - Austria Wien 1
7. Aris - Dynamo Kiev 2
8. Arouca - Brann x2
9. Hajduk Split - PAOK 1x2
10. Rapid Wien - Debreceni 1x
11. B36 Tórshavn - Rijeka 2
12. Japan - Sverige 1
13. Spanien - Nederländerna 1

864 rader
1. Olympiakos - Genk x2
2. Zrinjski Mostar - Breidablik 1x2
3. Fenerbahce - Maribor 1
4. St.Bukarest - Nordsjälland 2
5. Hibernian - Luzern x2
6. Legia - Austria Wien 1
7. Aris - Dynamo Kiev x2
8. Arouca - Brann 1x2
9. Hajduk Split - PAOK 1x2
10. Rapid Wien - Debreceni 1x
11. B36 Tórshavn - Rijeka x2
12. Japan - Sverige 1
13. Spanien - Nederländerna 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto