VAD ÄR ANSVARSFULLT SPEL?
En typisk ansvarsfull spelare är någon som satsar för skojs skull och underhållningsvärde samtidigt som personer förstår riskerna med spel. En sådan spelare kan kontrollera sitt spelande och upprätthålla en balans mellan betting och sina vardagliga uppgifter.
Det är viktigt att ansvarsfullt spel inte bara handlar om en individ. Det kräver också att aktörerna inom spelbranschen ökar medvetenheten genom att tillhandahålla resurser, utbilda säkert spelande och hjälpa dig som spelare att känna igen tecknen på spelberoende i sig själva, familj, vänner och kollegor.
VAD ÄR SPELBEROENDE?
Någon som har problem med att spela är en som har svårt att begränsa både det belopp de satsar och på samma sätt den tid de spenderar på att fokusera på deras betting. Man brukar säga att detta beteende blir problematiskt när det börjar få en negativ inverkan på spelarens professionella och personliga liv.
Medan många spelare kan inse att deras spelande påverkar deras liv negativt, är många inte lika kapabla. I det avseendet kan man definiera spelberoende som en som kan känna igen den negativa effekten av deras betting, men som inte kan vidta de åtgärder som krävs för att få kontroll över sitt spel.
HAR DU PROBLEM MED SPELANDET?
Känner du att dina satsningar påverkar ditt liv negativt? Kämpar du för att hantera ökande kreditkort skuld till följd av ditt spelande? Har du problem med att betala dina räkningar och andra ekonomiska förpliktelser? Är ditt spelande en prioritet framför familjens och professionella åtaganden? Jagar du efter förluster i hopp om att lösa dina ekonomiska problem?
UTFÖR ETT SJÄLVTEST
Om du börjar känna att ditt spelande är ett problem, uppmuntrar vi dig att utföra ett riskbedömningstest. Tänk på ditt beteende under de senaste 12 månaderna och svara på följande frågor;
- Har du behövt satsa större belopp för att få samma känsla av spänning?
- Har du satsat mer än du har råd att förlora?
- Har du känt behovet av att gå tillbaka nästa dag för att vinna tillbaka förluster?
- Har du lånat pengar eller sålt något för att få pengarna till att spela?
- Har ditt spelande orsakat hälsoproblem inklusive stress och / eller ångest?
- Har ditt spelande orsakat ekonomisk stress?
- Har ditt spelande gjort att du känner dig skyldig eller skäms?
Om du svarade ja på ett antal av dessa frågor kan du ha ett spelberoende. Medan du kanske känner dig isolerad är den goda nyheten att du inte är ensam och det finns många organisationer som är beredda att hjälpa dig.
RESURSER FÖR SPELBEROENDE
Det finns ett antal webbplatser och organisationer som ger spelare resurser och information om hur du håller ditt spel under kontroll och som är till för att hjälpa spelare med spelberoende. I Sverige är några av de mest välkända:
Spelpaus.se
”Spelpaus.se är ett självavstängningsregister där du kan stänga av dig från allt registrerat spel på spelbolag som har licens till bedriva spel om pengar i Sverige. Spelpaus.se är tillgängligt för allmänheten och det är Spelinspektionen som har ansvar för självständighetsregistret på www.Spelpaus.se”
Om du har problem med spel bör du stänga av dig på Spelpaus.se som gäller för:
- Allt spel online
- I butik och på bana
- Vegasautomater
- Casino Cosmopol.
En avstängning går inte att ångra, ändra eller avsluta i förtid.
Spelfriheten.se
“Idén bakom Spelfriheten väcktes för flera år sedan när vi först märkte en kraftig ökad tillströmning av samtalsklienter med spelproblem. När det sedan togs beslut om att spelberoende ska skrivas in i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen 1 januari 2018, bestämde vi oss att förverkliga vår behandlingsform i en betydligt större skala. Erfarna beroendeterapeuter, spelberoende och anhöriga har tillsammans utvecklat och skapat Spelfrihetens återhämtningskurva och de olika behandlingsuppläggen. Vår modell följer självfallet de nationella riktlinjerna gällande KBT och MI, men vi har även adderat en rad andra moduler som behövs för att lära sig ett nytt sätt att leva utan spel. Vårt mål är att kunna hjälpa både spelare och anhöriga att hitta frihet och lycka, oavsett bakgrund och historia.”
Stödlinjen.se
“Stödlinjen för spelare och anhöriga erbjuder anonym och kostnadsfri rådgivning till personer med spelproblem och deras anhöriga. Vi är även en informationsresurs för personer som arbetar inom hälso- och sjukvård, frivilligorganisationer och allmänheten.
Rådgivningen baseras på Motiverande samtal (MI) och kognitiv beteendeterapi (KBT). MI är en samtalsform där vi arbetar med att motivera dig till förändring mot de mål som du själv väljer. Vi vill genom samtalet stärka tilltron till din egen förmåga att klara av att genomföra förändringen. KBT är en metod som går ut på att förändra handlingsmönster och tankar hos dig som individ.”
Om du har frågor så kontaktar du Stödlinjen enklast via deras ordinarie kontaktvägar på telefon 020 – 81 91 00 eller via chatt på hemsidan. Deras öppettider är vardagar 9–17. Måndagar och torsdagar har vi kvällsöppet till klockan 21.
SJÄLVUTESLUTNING
Spelbolag ger kunderna möjlighet att utesluta sig från deras webbplats och spel under en viss tidsperiod. När uteslutningsperioden har ställts in kan kunden inte få tillgång till sitt spelkonto förrän uteslutningsperioden har avslutats.
ANVÄND INSÄTTNINGSGRÄNSER
Spelbolag ger kunderna möjlighet att ställa in gränser för det belopp de kan sätta in. När en kund har åtagit sig en insättningsgräns kan gränsen inte höjas under ett visst antal dagar, medan sänkning av gränsen normalt är tillåten när som helst. Detta är ett bra verktyg för att säkerställa ett sunt och säkert spelande.
EN ANSVARSFULL SPELARE ÄR EN INFORMERAD SPELARE
På Rekatochklart tror vi också att en ansvarsfull spelare också är rätt utbildad. För detta ändamål tillhandahåller vi ett antal resurser för att hjälpa våra medlemmar att förstå hur betting och betting industrin fungerar. Vi vill vara transparenta med vår hemsida och produkt, därför tillhandahåller vi information om spelberoende som påvisar riskerna med spel och annan information som exempelvis hur vår affärsmodell fungerar.