Efter 2-2 mellan Argentina och Sydafrika natten till fredag står dörren nu vidöppen till svenskt avancemang när man nu tar sig an gruppens på förhand tuffaste motståndare – Italien.

Sverige:

Jag har som bekant varit pessimistisk till Sveriges möjligheter att gräva guld i Oceanien under det här mästerskapet, och prestationen i öppningsmatchen mot Sydafrika gjorde ingenting för att förändra den bilden. Spelet var krampaktigt och man kom aldrig riktigt i gång. Spelet kanaliserades främst längs högerkanten där Johanna Rytting Kaneryd ofta blev väl uppvaktad. Samtidigt hade Sverige svårt att finna vägar fram centralt och Fridolina Rolfö blev, likt i EM i fjol, lite isolerad och icke-involverad till vänster där Gerhardsson fortfarande inte riktigt kommit rätta med Barcelonastjärnans roll. Ändå var det just Rytting Kaneryds inspel från höger, till Rolfö som tagit sig in i straffområdet från vänsterkanten som gav Sveriges något turliga kvitteringsmål. Försvars- och målvaktsspelet vid Hildah Magala ledningsmål i inledningen av andra halvleken var inget annat än undermåligt, men även om det dröjde till minut 90 innan Amanda Ilestedt kunde avgöra på en hörna så förtjänade nog Sverige ändå till slut segern, med 2,33 xG kontra Sydafrikas 1,17.

Insatsen skingrade inga frågetecken, men vi måste ändå ha med sig att Sverige är långt ifrån ensamt om att haft en lite nervig premiärmatch – och premiärmatcher är först och främst till för att vinnas. Vilket Sverige slutligen gjorde. Rapporterna inför matchen mot Italien vittnar om att Gerhardsson tycks satsa på samma startelva som mot Sydafrika, där Zecira Musovic får fortsatt förtroende mellan stolparna, Caroline Seger återigen får inleda på bänken när hon bygger upp sin fysik, och Rolfö och Kosovare Asllani kommer till start trots knäbekymmer och lite skadekänning.

Italien:

Inledde precis som Sverige med en knapp seger i sin öppningsmatch, där avgörandet kom först i 87:e minuten när Juventus veterananfallare Cristiana Girelli, som fick inleda matchen på bänken, satte dit matchens enda mål. Italien är en fotbollsnation på frammarsch på damsidan och förbundskapten Milena Bertolini håller på att genomföra något av en generationsväxling och mot Argentina startade bland annat 16-åriga Barcelona-talangen Giulia Dragoni.

Italiens premiärmatch var desto chansfattigare, där Italien mäktade med 0,39, kontra Argentinas 0,28 i Expected Goals. Det återstår att se om Dragoni återigen väljer att låta premiärmålskytten Girelli inleda på bänken, eller om 33-åringen kastas in i startelvan mot Sverige. I övrigt har Italien inga skador som stör

Trots nervig premiärmatch – Sverige ett i grunden bättre lag

Sverige behöver stå för en betydligt bättre prestation mot Italien än man mäktade med i den knappa premiärsegern mot Sydafrika. Sverige är ett i grunden betydligt starkare lag och har en helt annan höjd än Italien och jag tror ett lite mer ambitiöst motstånd kan bringa en mer passande matchbild för svensk del. Jag tror Sverige höjer sig här och gör tillräckligt för att besegra Italien. Raka ettan finns till 1,90 hos bet365 .
This is the stats tab
This is the post tip