Resan mot EM 2025 inleds på Wembley under fredagsaftonen – där Sverige är ute efter revansch från EM-semifinalförlusten, 0-4, 2022.

England:

Världstvåan England har skördat framgångar de senaste åren. Först tog Sarina Wiegmans lag EM-guld på hemmaplan, efter att ha slagit ut Sverige med klara 4-0 i semifinalen, och i fjol blev det ett VM-silver, efter att ha förlorat mot Spanien i finalen. Nu ska det spelas EM-kval och det är en knallhård grupp som, utöver England och Sverige, även innehåller Frankrike och Irland. Ettan och tvåan går direkt till EM, trean och fyran till playoff.

England blev tvåa i sin Nations League-grupp, som färdigspelades i början på året, med samma poäng som Nederländerna. Sarina Wiegman har tagit ut en stark trupp, fylld av stjärnor – både rutinerade pjäser som Lucy Bronze, Fran Kirby och yngre spelare som Lauren James, Lauren Hemp, Jess Park med flera - och får dessutom en boost i Leah Williamsons återkomst efter knäskadan. England blir något att bita i för Peter Gerhardssons landslag.

Sverige:

Sverige hade ett tufft Nations League, där man bara mäktade med två segrar och slutade trea i gruppen bakom Spanien och Italien. Sverige läckte in 10 mål på 6 matcher, och mäktade bara med 8 framåt. Till den här samlingen återvänder ett par viktiga pjäser i Magdalena Eriksson och Fridolina Rolfö, som båda varit skadade, och förstås gör stor skillnad för Gerhardssons lag. Elin Rubensson är också tillbaka, efter att en skada höll henne från spel under förra samlingen i februari.

Eriksson behövs i defensiven, men det finns trots allt lite frågetecken för de defensiva leden där Amanda Ilestedt saknas, hon väntar barn, och där Nathalie Björn även tvingades kasta in handduken till den här matchen. Ingen ersättare har kallats in för Björn och det är nog troligt att Eriksson (som ännu inte startat i Bayern München efter skadan) får sällskap av rutinerade lagkamraten Linda Sembrant i mittlåset. Offensivt ger Rolfös återkomst en boost, samtidigt som Madelen Janogy varit målglad i inledningen på Serie A-livet och Stina Blackstenius har presterat bra för Arsenal, där hon förra helgen avgjorde finalen i Conti Cup mot Chelsea med matchens enda mål.

Tuff utmaning för Sverige

Jag tror det här blir en riktigt tuff utmaning för Sverige, som inte imponerat alls under de senaste samlingarna – dubbla 5-0-segrar mot Bosnien och Hercegovina i Nations League-playoff till trots. Det finns en hel del frågetecken för Gerhardssons lag inte minst i defensiven, även om vi ju vet vilken höjd Sverige besitter med flera spelare av yttersta snitt. England är tydlig favorit på förhand och regerande Europamästarinnorna står i 1,65. England släppte dock också in en del mål i Nations League när Wiegmans höga försvarslinje utnyttjades av både Nederländerna och Belgien, vilket även Sverige definitivt har kapacitet att utnyttja med spelare som Rolfö, Blackstenius, Johanna Rytting Kaneryd med flera. Över 2.5 mål finns till 1,85 hos bet365 .
This is the stats tab
This is the post tip