Ajax:

Det går knappt att med ord beskriva hur miserabel den här hösten har varit med Ajax-ögon. Allt från inställda matcher, internutredningar om transferoegentligheter, sparkade sportchefer och tränare. Och då har vi inte ens nämnt resultaten där Ajax genomlevt sin sämsta säsongsstart någonsin och återfinns på allra sista plats i Eredivisie, med blott en seger – i början av augusti – och fem inspelade poäng.

Läget är minst sagt prekärt, men nu finns åtminstone chansen att börja om på ny kula. Louis van Gaal har tagit plats som bollplank till styrelsen och forne Ajax-spelaren och assisterande tränaren John van ’t Ship har tagit position som interimtränare till säsongens slut. ”Schippie” gör sin första match under torsdagen, när Ajax tar emot FC Volendam i ett bottenmöte på Johan Cruijff Arena.

Senast föll Ajax blytungt mot serieledande PSV Eindhoven. Ajax ledde med 2-1 i halvtid, men föll med 2-5 – efter ett hattrick från ”Chucky” Lozano. Det är svårt att veta hur Ajax kommer agera under Cruijff-lärljungen Van ’t Ship, men högst troligt får vi se mer av en återgång till den traditionella Ajax-identiteten. Borna Sosa och Carlos Forbs missade båda PSV-matchen, men kan vara redo för spel här. På skadelistan finns annars namn som Jay Gorter, Devyne Rensch, Sivert Mannsverk, Amourricho van Axel Dongen och, troligtvis, Gerónimo Rulli.

FC Volendam:

Står noterat för sju inspelade poäng på nio matcher – således två fler än Ajax – och återfinns på 16:e plats i Eredivisie, som innebär negativt kval. Volendam hängde i fjol kvar i högstadivisionen med relativt knapp marginal men har ändå börjat få upp ångan lite grann med två segrar på de tre senaste. I helgen besegrade man Excelsior med 3-1.

Volendam har fortfarande inte plockat upp en enda poäng på bortaplan den här säsongen, där man står på fyra förluster och 4-12 i målskillnad så här långt. Volendam har dock goda minnen från senaste trippen till Amsterdam, då man fick med sig en pinne efter att matchen slutat 1-1. På skadelistan finns Koen Blommestijn och Robin Maulun.

Vilken start får nya Ajax-tränaren?

Jag tror Ajax är rejält sugna på att göra avstamp mot ett riktigt omtag under John van ’t Ship efter den miserabla hösten. Jag tycker Ajax truppbygge är spretigt och att man inte alls håller samma kvalitet som tidigare säsonger, men det är ändå ett betydligt bättre lag än vad tabellen vittnar om och med ett relativt lätt spelschema som väntar tror jag Ajax kommer skjuta uppåt i tabellen under de närmsta veckorna. Jag tror Ajax tar en efterlängtad seger här, men 1,27 på ettan är inget att hugga till på med glädje. Ajax defensiv har läckt rejält under hela hösten, och FC Volendam har gjort mål i sina sex senaste matcher – inklusive borta mot serieledande PSV Eindhoven. Ajax att vinna och båda lagen gör mål till 2,33 hos Pinnacle skulle kunna vara ett tänkbart spel.
This is the stats tab
This is the post tip